Χαρά Κεφαλίδου: «Με μπαλώματα δεν λύνεται το φλέγον ζήτημα των χρονίων ελλείψεων της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας»

0
1991

Ερώτηση κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής, προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Β. Κικίλια, σχετικά με το πάγιο αίτημα της Δραμινής κοινωνίας για την άμεση ενίσχυση με Ιατρούς – Παθολόγους της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης μας, μετά και την τελευταία αναπάντητη, μέχρι σήμερα, σχετική ερώτησή της.

Η ερώτηση αναλυτικά αναφέρει:
«Επανέρχομαι για πολλοστή φορά στο πάγιο αίτημα της Δραμινής κοινωνίας για την άμεση ενίσχυση με Ιατρούς – Παθολόγους της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης μας, μετά και την τελευταία αναπάντητη, μέχρι σήμερα, σχετική ερώτησή μου με Αριθ. Πρωτ.: 9579 από 15/9/2020.
Η Παθολογική Κλινική σήμερα εφημερεύει επί 24 ώρες, για 30 ημέρες τον μήνα. Κατά το παρελθόν η συνένωση των δύο Παθολογικών Κλινικών σε μία, προέβλεπε στο Οργανόγραμμα της στελέχωσής της με 11 ειδικούς παθολόγους και άλλους τόσους ειδικευόμενους. Στην Κλινική σήμερα απασχολούνται μόνο 3 Ειδικοί Παθολόγοι. Όμως, για να λειτουργήσει απρόσκοπτα και με ασφάλεια χρειάζονται, κατ’ ελάχιστον, οκτώ ειδικοί Ιατροί – Παθολόγοι, ο καθένας από τους οποίους θα κάνει τέσσερις εξωτερικές και τέσσερις εσωτερικές εφημερίες. Είναι ανθρωπίνως αδύνατον ένας μόνο γιατρός να παρακολουθεί το σύνολο της κλινικής με 52 κρεβάτια και περισσότερους από 40 ασθενείς, σε μόνιμη βάση.
Επειδή, οι Ειδικοί Παθολόγοι καθημερινά εξυπηρετούν το τακτικό παθολογικό ιατρείο και παράλληλα το διαβητολογικό ιατρείο, τους νοσηλευόμενους και τα έκτακτα περιστατικά, αυτό καθίσταται πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, με 3 Ιατρούς Παθολόγους.
Επειδή ταυτόχρονα υπάρχουν και οι αυξημένες υποχρεώσεις της Παθολογικής Κλινικής, λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού, που καθιστούν επιτακτική την πρόσληψη προσωπικού, είναι άμεση ανάγκη να προκηρυχθούν από το Υπουργείο τουλάχιστον έξι θέσεις ιατρών ώστε να υπηρετούν συνολικά 8 – 9 μόνιμοι Ειδικοί Παθολόγοι στο Νοσοκομείο Δράμας, απαραίτητοι για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία της Κλινικής.
Επειδή η ανακοινωθείσα, με τυμπανοκρουσίες από την Διοίκηση του Νοσοκομείου, προσωρινή και μόνο για 25 ημέρες «λύση» της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, με την αποστολή 7 δανεικών Ιατρών Παθολόγων από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, δεν λύνει και δεν δίνει παρά μια πρόσκαιρη ανάσα στο μείζον και φλέγον ζήτημα της μόνιμης στελέχωσης της Παθολογικής Κλινικής και άρσης της μόνιμης υποβάθμισής της.
Καλός ο εξορθολογισμός αλλά όταν μιλάμε για το νομό Δράμας, ας μην ξεχνάμε τα απομακρυσμένα χωριά του, που απέχουν περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας και το νοσοκομείο της. Όταν στελεχωθεί και θωρακιστεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τότε μπορούμε με ρεαλισμό να σχεδιάσουμε ποιοτικό δημόσιο ΕΣΥ. Αλλιώς κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου που απέχουν από την πραγματικότητα των δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών, όπως αυτές και του Νομού Δράμας.
Μετά τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την προκήρυξη και τη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό της πολύπαθης Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, εν όψει και του 4ου κύματος της πανδημίας του Covid-19 που όλοι προβλέπουν ότι θα έχουμε από τον προσεχή Αύγουστο, την εποχή που η Δράμα θα κατακλύζεται από πολλούς επισκέπτες και απόδημους Δραμινούς που έρχονται για τις διακοπές τους;
Σε προηγούμενες ερωτήσεις μας το Υπουργείο είχε επικαλεστεί ως δικαιολογία την απουσία νέου Οργανογράμματος στο Νοσοκομείο. Επειδή το «επιχείρημα» αυτό δεν μπορεί να λειτουργεί επ’ άπειρον ως άλλοθι για περαιτέρω κωλυσιεργία από μεριάς σας, σας ερωτώ και πάλι πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η εκκρεμότητα;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!