Χωρίς κλίνες Μ.Ε.Θ. για παιδιά όλη η Π.Α.Μ.Θ.

0
465

Θ. Ξανθόπουλος στα «Χ»: «Πρέπει να αποτελέσει αίτημα διαπεριφερειακό. Αίτημα όλων των δυνάμεων της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας»


 

 

Εκτεθειμένες στον κίνδυνο αλλά και την ταλαιπωρία είναι χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αφού δυστυχώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες παιδιατρικής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κάτι που φάνηκε με τον πιο έντονο τρόπο πρόσφατα με τις αεροδιακομιδές παιδιών που χρειάστηκε να γίνουν σε νοσοκομεία των Αθηνών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τις 55 παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ της χώρας, οι 32 βρίσκονται στην Αττική και οι 23 στην περιφέρεια, ωστόσο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν λειτουργεί καμία κλίνη παιδιατρικής ΜΕΘ.
Μόλις πρόσφατα, στις αρχές του έτους, ένα δίχρονο αγοράκι από τη Δράμα μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» στην Αθήνα, εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμες παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ούτε ακόμη και στην Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργούν τέτοιες κλίνες. Παρά τις σωστές ενέργειες που έγιναν στο Νοσοκομείο της Δράμας, το παιδί δεν γλύτωσε την ταλαιπωρία όπως και οι γονείς του, παρότι ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Το πρόβλημα των συγκεκριμένων ελλείψεων επεσήμανε πρόσφατα, μεταξύ άλλων και η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών ΑΜΘ, ζητώντας μεταξύ άλλων στελέχωση των παιδιατρικών κλινικών των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της περιοχής μας με όλο το αναγκαίο προσωπικό και δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να μην ζήσει κανένας γονιός την τραγική διακομιδή του παιδιού του από το ένα νοσοκομείο στο άλλο λόγω πληρότητας των ελάχιστων κλινών ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλονίκη και αλλού.
Σε δήλωσή του στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος κατά την επίσκεψη της κας Δώρας Αυγέρη αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Δράμα το Σαββατοκύριακο, τόνισε ότι: «Είναι προφανές ότι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη λείπει μια τέτοια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Υπάρχει ανάγκη ανασχεδιασμού γενικότερα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με βάση τις τρέχουσες προτεραιότητες με γενναία χρηματοδότηση και με κίνητρα στελέχωσης, έτσι ώστε να υπάρξει μέριμνα και για τη δημιουργία μιας τέτοιας κλινικής. Αυτό βεβαίως πρέπει να αποτελέσει αίτημα διαπεριφερειακό. Αίτημα όλων των δυνάμεων της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας. Αυτό το αίτημα εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ και το στηρίζουμε και το ενισχύουμε και συμμετέχουμε ενός τέτοιου κοινού μετώπου μιας προσπάθειας».
Πάντως ο κ. Ξανθόπουλος, απαντώντας στα «Χ» μίλησε και για το γνωστό πρόβλημα απουσίας ογκολογικού τμήματος στη Δράμα σημειώνοντας ότι: “αυτό αποτελεί πλέον πάγιο αίτημα που αναπτύσσεται και από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας αλλά και από το Σύλλογο των Καρκινοπαθών. Το αν πρέπει να γίνει τμήμα ή κλινική είναι ζήτημα γενικότερα του υγειονομικού χάρτη. Είναι όμως ότι αυτή η κατάσταση, να πηγαίνουν ογκολογικοί ασθενείς από τη Δράμα, σε διάφορα περιφερειακά νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι θα πρέπει αυτό το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ