Δικαιολογημένοι για την ανησυχία τους, καθώς ο χώρος της “Τσομπάνκα” όπως ονομάζεται, είναι ένα σημείο με ιστορική σημασία για την Νέα Κρώμνη, κάτοικοι της περιοχής επικοινώνησαν τις προηγούμενες ημέρες με τα ΧΡΟΝΙΚΑ, αναφέροντας ότι ο δρόμος που οδηγεί στο ιστορικό βρυσάκι της περιοχής έχει επιχωματωθεί και η πρόσβαση είναι πλέον πολύ δύσκολη. Θύμισαν μάλιστα ότι γύρω απο το ίδιο σημείο είχε προηγηθεί πριν μερικά χρόνια καθαρισμός από την άγρια βλάστηση και μία μικρή διαμόρφωση ώστε να διευκολύνει τις επισκέψεις των κατοίκων…
Οι ίδιοι κάτοικοι εξέφρασαν εύλογη απορία για τον χωμάτινο όγκο που έχει μεταφερθεί στην είσοδο του δρόμου πριν από το ιστορικό βρυσάκι το οποίο θυμίζουμε ότι βρίσκεται δυτικά της Νέας Κρώμνης και λίγο πριν την Ιερά Λαυρεντιανή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, την Νέα Σουμελά όπως λέγεται.
Μετά απο επίσκεψη στον χώρο και την διαπίστωση ότι η πρόσβαση στο ιστορικό για την περιοχή, σημείο, έχει αλλάξει, ενημερωθήκαμε ότι πρόκειται για έργο οδοποιίας που πραγματοποιείται από τον Δήμο Δράμας προκειμένου το ύψος του παράλληλου δρόμου να έρθει στο ίδιο ύψος με αυτό του ασφάλτινου οδικού άξονα, ο οποίος οδηγεί στην έξοδο της Δράμας προς Σέρρες και Νευροκόπι.
Σε επικοινωνία με μηχανικούς του έργου από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας ενημερωθήκαμε επίσης ότι η πρόσβαση στον χώρο όπου βρίσκεται η περίφημη θέση Τσομπάνκα, όχι μόνο είναι πλέον εφικτή αλλά έχει διανοιχτεί και νέος δρόμος από την πίσω πλευρά του ιστορικού σημείου όπου μέχρι πρότινος υπήρχαν αγριόχορτα και ανεξέλεγκτη βλάστηση, ώστε να είναι ακόμη ευκολότερη η πρόσβαση των κατοίκων στο σημείο.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι η ανησυχία που δημιουργήθηκε για τον χώρο είναι εύλογη καθώς στην θέση Τσομπάνκα βρίσκεται το γνωστό ιστορικό βρυσάκι από το οποίο έπαιρναν νερό οι πρώτοι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή επί Μητροπολίτη Λαυρεντίου κατα την περίοδο 1922-1928. Ο ίδιος χώρος άλλωστε σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες των κατοίκων φιλοξενούσε και τον περίφημο “Φόρο” στον οποίο αρκετές δεκαετίες πριν σταματούσαν οι εισερχόμενοι στην πόλη και κατέβαλαν χρήματα προκειμένου να έχουν δικαίωμα να πωλούν τα προϊόντα τους εντός της πόλης. Από τα νερά της βρύσης εξυπηρετούνταν όχι μόνο οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα που χρησιμοποιούνταν ακόμη και ως μεταφορικό μέσο εκείνη την εποχή.
Ωστόσο το πρόβλημα που μας έκαναν γνωστό οι κάτοικοι, αφορά και ένα άλλο ζήτημα. Σε απόσταση μόλις μερικών μέτρων από την θέση της περίφημης βρύσης στην Τσομπάνκα, διέρχεται ένας μικρός χείμαρρος που γεμίζει με όμβρια ύδατα όταν σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις. Οι κάτοικοι μας εξήγησαν (κάτι που είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε από κοντά) ότι η άγρια βλάστηση μέσα στον χείμαρρο έχει δημιουργήσει συνθήκες ζούγκλας καθώς έχει να καθαριστεί περίπου μια δεκαετία. Απο την υπερβολική βλάστηση όπως λένε εμποδίζεται η ροή του νερού στον χείμαρρο ενώ εξαιτίας της ημιάγριας κατάστασης απο πλευράς βλάστησης στον χείμαρρο, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και με τα κουνούπια κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Με την συγκεκριμένη αναφορά ευελπιστούμε ότι θα ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο τις τοπικές αρχές προκειμένου να εξασφαλίσουν στον χώρο την φροντίδα που του αρμόζει και από την άλλη πλευρά ότι θα επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με τον χείμαρρο που διέρχεται ακριβώς κάτω από την γέφυρα, λίγα μέτρα πριν απο την μέχρι πρότινος Ιερά Λαυρεντιανή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος..