Tι είπαν στα «Χ» ο Δρ. Κωνσταντίνος Ράντος και η Παρθένα Κιόρτεβε
Η δημοτική παράταξη «Project για τη Δράμα» πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας στο Επιμελητήριο Δράμας τη θεματική εκδήλωση με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο – Cyber Security Project». Ομιλητές ήταν ο Δρ. Κωνσταντίνος Ράντος, Αν. Καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαδικτυακών Υπηρεσιών και Ασφάλειας Πληροφοριών και Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και ο κ. Ελευθέριος Μπατζόλης, αστυνομικός της διεύθυνσης Πληροφορικής της ΕΛ.ΑΣ.
Το θέμα εμφανίζει μια διαχρονική επικαιρότητα, λόγω των νέων κινδύνων που εμφανίζονται συνεχώς στη χρήση του διαδικτύου. Η χρήση του ναι μεν έχει γίνει απαραίτητη στην καθημερινότητα και την εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά έχει αναπόφευκτα και σκιές ενίοτε και απειλές για τους χρήστες.
Σε δηλώσεις του στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο Δρ. Κωνσταντίνος Ράντος, Αν. Καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής, Διευθυντής του Εργατηρίου Διαδικτυακών Υπηρεσιών και Ασφάλειας Πληροφοριών και Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, είπε ότι η ομιλία είχε ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ασφάλειας πληροφοριών. Εξετάστηκαν λοιπόν θέματα που σχετίζονται με τις απειλές του διαδικτύου και ζητήματα που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι χρησιμοποιούν τις εφαρμογές του διαδικτύου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συζητήθηκαν οι τρόποι προστασίας του χρήστη.
«Υπάρχουν απειλές που έχουν να κάνουν με την υποκλοπή δεδομένων, με την εκμαίευση πληροφοριών από τα υποψήφια θύματα, τύπου fishing αλλά και απειλές που στοχεύουν στην υποκλοπή πληροφοριών της ταυτότητας προκειμένου αυτές να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια. Θεωρούμε ότι ο κόσμος είναι αναλφάβητος από πλευράς ζητημάτων ασφάλειας στο διαδίκτυο. Για τα ζητήματα αυτά πρέπει να υπάρξει ακόμη περισσότερη ενημέρωση. Δυστυχώς πολλοί ξεκίνησαν την γνωριμία με το διαδίκτυο μέσω των κοινωνικών δικτύων και των εφαρμογών τους, θεωρώντας ότι είναι ένας αγγελικά πλασμένος κόσμος που μας βοηθά απλά να ανταλλάσσουμε πληροφορίες, να μιλάμε, να ανταλλάσσουμε φωτογραφίες και βίντεο. Η πραγματικότητα είναι δυστυχώς διαφορετική. Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις περισσότερες δραστηριότητες που κάνουμε στο διαδίκτυο αλλά με μεγάλη προσοχή. Σε γενικές γραμμές ο χρήστης θα πρέπει να προσέχει τα κλικ που κάνει και να προσέχει πάρα πολύ τι δημοσιεύει και τι πληροφορίες μοιράζεται» τόνισε.
Η ημερίδα που έγινε στο επιμελητήριο της Δράμας ήταν μια ακόμη θεματική εκδήλωση της δημοτικής παράταξης «Project για τη Δράμα», η οποία παρουσίασε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα, τόνισε σε δηλώσεις της στα «Χ» η υποψήφια δήμαρχος της παράταξης κα Παρθένα Κιόρτεβε. Διευκρίνησε επίσης ότι: «H δημοτική μας παράταξη εκτός από την προσπάθεια συγκέντρωσης ψήφων και υποψηφίων έχει στην κουλτούρα της να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και να αφουγκράζεται τις ανησυχίες τους προσπαθώντας να τους ενημερώσει με σοβαρότητα και με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο για ζητήματα που τους απασχολούν. Το θέμα της ασφάλειας στο διαδίκτυο είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα για το οποίο δεν υπάρχει εκτεταμένη ενημέρωση στο ευρύ κοινό. Για τον λόγο αυτό διοργανώσαμε αυτή την ημερίδα. Οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου είναι νέοι άνθρωποι. Είναι τα παιδιά μας, τα οποία απειλούνται από πάρα πολλούς κινδύνους που εμείς ως γονείς πιθανόν να αγνοούμε. Οι δυο εξαιρετικοί ομιλητές προσπάθησαν να μας δώσουν όλες τις κατευθύνσεις για ασφαλέστερη πλοήγηση στο διαδίκτυο».
Στην διάρκεια της ημερίδας η κα Παρθένα Κιόρτεβε, αφού ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην εκδήλωση τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου, τον υποψήφιο βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Κωνσταντίνο Αβραμίδη, τον υποψήφιο βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Δαμιανό Καγγελίδη και την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Όλγα Βασιλείου, ανέφερε τα εξής:
«Σας καλωσορίζουμε σε ακόμη μία θεματική εκδήλωση της δημοτικής παράταξης Project για τη Δράμα, από τις πολλές που έχουμε διοργανώσει μέχρι σήμερα και τις οποίες δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε. Κι αυτό γιατί σκοπός μας είναι να βρισκόμαστε μέσα στην κοινωνία, να αφουγκραζόμαστε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πολιτών και να προσεγγίζουμε με σοβαρότητα και επιστημοσύνη τα κοινωνικά προβλήματα που μας απασχολούν όλους μας. Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι οι κίνδυνοι του διαδικτύου, κίνδυνοι που απειλούν τα παιδιά μας κυρίως, οι οποίοι αποτελούν τους περισσότερους χρήστες παγκοσμίως. Κίνδυνοι που προκύπτουν από την προβληματική χρήση, την κατάχρηση, την εξάρτηση και οδηγούν στο ηλεκτρονικό έγκλημα και τον εθισμό.
Σήμερα τα παιδιά μας, η νέα γενιά, είναι πιο εξοικειωμένη με την τεχνολογία από ότι εμείς. Κι αυτό, μιλώντας ως γονιός κι εγώ, μας δημιουργεί πολλές φορές αμηχανία και ανασφάλεια για το πώς μπορούμε να τα προστατέψουμε μέσα στον αχανή κυβερνοχώρο.
Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι και πολλοί από εμάς έχουμε έρθει αντιμέτωποι με διάφορες μορφές του κυβερνοεγκλήματος, όπως οι απάτες μέσω του διαδικτύου, η διασπορά ιών, η υποκλοπή των κωδικών που υπάρχουν στις πιστωτικές κάρτες και τους τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλα».