Δ. Καραμπατζάκης: «Στο επίκεντρο μιας Ανθεκτικής και Έξυπνης πόλης ο Άνθρωπος»

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Καραμπατζάκη υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης “Ενώνουμε τη Δράμα”

0
1290

Ο Δημήτρης Καραμπατζάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (πρώην ΤΕΙ ΑΜΘ). Είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και έχει διατελέσει αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Τουρισμού, Πληροφορικής, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και αναπληρωτής δημάρχου Δράμας.

Στις εκλογές της 26ης Μαΐου θα είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη “Ενώνουμε τη Δράμα” με επικεφαλής και εκ νέου υποψήφιο Δήμαρχο τον Χριστόδουλο Μαμσάκο.

Κύριε Καραμπατζάκη, ποια είναι τα αποτελέσματα της πρώτης θητείας σας στο δημοτικό συμβούλιο και τη διοίκηση του δήμου Δράμας; Σε ποια ζητήματα στοχεύει η στρατηγική σας;

Η συνεργασία μου με τον δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο ήταν δημιουργική και είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» για να συνεχίσουμε την υλοποίηση του έργου που έχουμε οραματιστεί για την πόλη μας. Η δική μας πολιτική στοχεύει στην ανάπτυξη της Αστικής Ατζέντας της Δράμας και στη δημιουργία μιας Ανθεκτικής και Έξυπνης πόλης.
Η δημιουργία μιας Ανθεκτικής και Έξυπνης πόλης χρειάζεται την ανάπτυξη ολοκληρωμένων στρατηγικών, όπως η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ Δράμας), που θα έχει στο επίκεντρο τον Άνθρωπο. Το ΒΑΑ Δράμας αποτελείται από δεκαέξι (16) έργα με προϋπολογισμό 8,4 εκ. ευρώ, χρηματοδότηση 100% από το ΕΣΠΑ και συμμετέχουν στο εταιρικό σχήμα πέντε (5) εταίροι: Δήμος Δράμας (Αστική Αρχή), Αναπτυξιακή Δράμας, Ένωση Κυριών, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ – πρώην ΤΕΙ ΑΜΘ) και το Επιμελητήριο Δράμας. Από τη θέση του αντιδημάρχου προσπάθησα να δημιουργήσω το περιβάλλον ώστε αιρετοί, υπηρεσιακοί παράγοντες, φορείς και πολίτες να μπορέσουμε να συνεργαστούμε για μια σύγχρονη και καινοτόμα Δράμα.
Βασικός στόχος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής είναι η ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων για την ενίσχυση της ανθρώπινης δραστηριότητας και παραγωγικότητας. Στο ΒΑΑ Δράμας υλοποιούμε το έργο Τοπική Πρωτοβουλία Απασχόλησης «Δημιουργική Δράμα» για την κατάρτιση σε επαγγέλματα εστίασης, φιλοξενίας και χρήσης νέων τεχνολογιών. Η Ένωση Κυριών Δράμας, υλοποιεί το έργο «Ανάπτυξη Δράσεων Γυναικείας Επιχειρηματικότητας – Επανένταξη – Ενεργοποίηση». Παράλληλα, το Επιμελητήριο Δράμας σε συνεργασία με τον δήμο, υλοποιεί δύο έργα για έξυπνη επιχειρηματικότητα και στήριξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών με τη δημιουργία ενός “Εκκολαπτήριο Επιχειρήσεων” (Business Incubator) και ενός “Επιταχυντής Επιχειρήσεων” (Accelerator) μέσα στην καρδιά της πόλης. Τέλος, ωριμάζουμε τη συμμετοχή σε δράσεις «Συμβουλευτικής, κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων για ανέργους» στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) της Ζώνης Ορεινού Όγκου Ροδόπης και Νέστου, για κατάρτιση σε επαγγέλματα της υπαίθρου και του αγροτουρισμού.
Ταυτόχρονα, η Δράμα, σε ότι αφορά τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο που χρειάζεται όλοι μας να λειτουργήσουμε συλλογικά και μεθοδικά για να κτίσουμε κάτι μοναδικό για την πόλη μας. Πρώτον, έχουμε την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος όπου η πόλη μας απέκτησε την έδρα μιας σχολής (Γεωτεχνικών Επιστημών) και δύο πανεπιστημιακά τμήματα πενταετούς φοίτησης (Δασολογίας και Οινολογίας). Δεύτερον, έχει αναπτυχθεί συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και η ομάδα εργασίας επεξεργάζεται την ίδρυση Ακαδημίας Κινηματογράφου και Κέντρου Κινηματογραφικών Ερευνών στη Δράμα. Και τρίτον έχει αναπτυχθεί συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την αξιοποίηση του Δασικού Χωριού Ελατιάς ως Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο για το Περιβάλλον και τον Αθλητισμό. Η πρόταση μας έχει κατατεθεί στην ΟΧΕ της Ζώνης Ορεινού Όγκου Ροδόπης και Νέστου και διεκδικούμε την ένταξη του έργου.
Το δείγμα αυτών των συνεργασιών και των προγραμμάτων αποδεικνύει το ενδιαφέρον μας για να ενισχύσουμε τη δραστηριότητα των δραμινών, των ανθρώπων του δήμου μας, και να δημιουργήσουμε καλύτερές συνθήκες για να παράγουμε νέα προϊόντα, ιδέες, εκπαίδευση και σύγχρονες υπηρεσίες.

Πως αξιολογείτε τις προγραμματικές δηλώσεις των δημοτικών παρατάξεων και τι επιφυλάσσει το μέλλον στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο;

Οι προγραμματικές δηλώσεις της δικής μας παράταξης έχουν ολοκληρωμένη προσέγγιση, με σχέδιο και με επιλεγμένα έργα στοχεύουν στη βελτίωση της Δράμας. Η απλή αναλογική θα οδηγήσει τις δημοτικές παρατάξεις σε συνεργασίες και είναι γόνιμο να αναπτυχθεί συζήτηση για ζητήματα που είναι κοινά, απασχολούν τους δημότες μας και συμπίπτουν στα προγράμματα. Οι αντιπαραθέσεις για το αν έγινε κάτι ή δεν έγινε, η επιμονή κάποιων να υλοποιήσουν το όραμα τους χωρίς συνοδοιπόρους, οι προτάσεις χωρίς οικονομικό αντικείμενο και αναφορά σε ολοκληρωμένα σχέδια, θεωρώ ότι δεν ταιριάζουν στην εποχή μας και δεν θα είναι εφικτό να υλοποιηθούν.
Η πρώτη μας θητεία ολοκληρώθηκε και η δική σας στήριξη θα μας δώσει τη δύναμη για να συνεχίσουμε. Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» και δήμαρχο Δράμας τον Χριστόδουλο Μαμσάκο για να συνεχιστεί αυτή η ξεχωριστή προσπάθεια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ