Δ. Κασαράκης: «Ψέμα ότι δεν υπάρχουν ογκολόγοι για τη Δράμα»

Πάνω απο 250 συμμετοχές στο ογκολογικό συνέδριο που έγινε στη Δράμα 10 -12 Μαΐου

0
3615

Mε περισσότερες από 250 συμμετοχές, από την Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη και την Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε το επιστημονικό ογκολογικό συνέδριο που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας σε συνεργασία με την Θωρακοχειρουργική Κλινική Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», την Β’ Ογκολογική – Χημειοθεραπευτική Κλινική Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο», την Μονάδα Χημειοθεραπείας Γ.Ν. Καβάλας και την Χειρουργική Κλινική Γ.Ν. Δράμας στο Hydrama Grand Hotel κατά το τριήμερο 10 έως 12 Μαΐου.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το μεσημέρι της Παρασκευής με διαλέξεις γύρω απο τον καρκίνο του μαστού που είναι η πλέον συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες σημείωσε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Δημήτρης Κασαράκης, εξηγώντας ότι οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις νέες θεραπείες που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται στην Ελλάδα αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση τόσο μειώνονται οι πιθανότητες επανεμφάνισης της ασθένειας και υποτροπής. Συζήτηση έγινε την ίδια ημέρα και για τον καρκινικό πόνο που είναι ένα σύμπτωμα βασανιστικό για τους ογκολογικούς ασθενείς. Ακολούθως έγινε συζήτηση και για τον καρκίνο του παχέως εντέρου που είναι επίσης ένα πολύ συχνό είδος καρκίνου. Έγινε διάλεξη για την πρόληψη της ασθένειας απο τον δραμινό γαστρεντερολόγο (Διδάκτορα Π. Κρήτης) Ιωάννη Γλαράκη και ανάμεσα σε άλλα έγινε αναφορά στο θέμα της αντιμετώπισης του καρκίνου του παχέως εντέρου και στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων που δίνουν πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα ιδιαίτερα για τον μεταστατικό καρκίνο, από τον κ. Δημήτρη Κασαράκη.
Ο ίδιος είπε ότι στον τομέα της αντιμετώπισης του συγκεκριμένου είδους υπάρχουν θεαματικές εξελίξεις ωστόσο σημείωσε ότι η βασική θεραπεία είναι να μην φθάσουμε στην μεταστατική μορφή του και να προληφθεί στην αρχή και εκεί έχει βασικό ρόλο το χειρουργείο. “Εδώ οι χειρουργοί της Δράμας ξέρουν να χειρουργούν τον καρκίνο. Είναι εξειδικευμένοι και τους θεωρώ από τους καλύτερους γιατρούς στην Βόρεια Ελλάδα. Είναι εφάμιλλοι και πολύ καλύτεροι πολλών καθηγητών” σημείωσε ο κ. Κασαράκης.
Παρόλα αυτά όπως είπε στη Δράμα δεν υπάρχει ογκολογική μονάδα. Θα έπρεπε σημείωσε να γίνει τουλάχιστον μία μονάδα χημειοθεραπείας που έχει μικρό κόστος με μικρό αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού και δυο ογκολόγους. Πρόσθεσε επιπλέον σχετικά με το κόστος, ότι εάν σταθμιστούν τα έξοδα που καλύπτει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ για τις μετακινήσεις των ογκολογικών ασθενών απο την Δράμα φαίνεται ότι η μισθοδοσία ενός τέτοιου τμήματος θα κόστιζε πολύ λιγότερο.
Σχετικά δε με τον ισχυρισμό που έχει διατυπωθεί κατα καιρούς ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ογκολόγους να υπηρετήσουν στην Δράμα, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ψέμα. “Αυτό δεν ισχύει -είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε -οι ογκολόγοι έχουν την διάθεση να πάνε παντού. Παλαιότερα ήταν ίσως πιο λίγοι οι ογκολόγοι, αλλά όσο περνούν τα χρόνια βγαίνουν όλο και περισσότεροι. Θυμίζω ότι η ογκολογία έγινε επίσημα ειδικότητα μόλις το 1999 στην Ελλάδα”.
Ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ογκολογικού συνεδρίου επεσήμανε ακόμη ότι θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο μια ογκολογική μονάδα. Μια μονάδα χημειοθεραπείας εαν δεν δικαιολογείται η ογκολογική κλινική δεν θα είχε πολύ μεγάλο κόστος, επεσήμανε.
Ο κ. Κασαράκης σχολιάζοντας και την τοποθέτηση διευθυντή στο ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου της Καβάλας με πρόσφατη απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, είπε ότι δεν γνωρίζει εάν θα λυθεί το πρόβλημα που υπήρχε διότι μετά την επαναφορά του ιδίου στο Θεαγένειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης αποχώρησε από την ογκολογική μονάδα της Καβάλας και μια γενική ιατρός η κ. Παπαευθυμίου. Η δημιουργία ογκολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο της Καβάλας είναι μία δύσκολη προσπάθεια, όπως είπε ο κ. Κασαράκης, εξηγώντας ότι για να γίνει μια ογκολογική κλινική θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον τρείς ογκολόγοι και αντίστοιχοι ειδικευόμενοι. Αυτή την στιγμή φαίνεται ότι θα υπάρχει στην Καβάλα μόνο ένας μόνιμος ογκολόγος δηλαδή ο διευθυντής και οι δυο επικουρικοί γιατροί.
Συμπερασματικά, πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι όπως διαφάνηκε και από τις εργασίες του ογκολογικού συνεδρίου στη Δράμα, υπάρχουν πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα για την αντιμετώπιση όλων των μορφών καρκίνου, όπως οι μοριακοί έλεγχοι που βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την χρήση του κατάλληλου φαρμάκου για κάθε περίπτωση ασθενούς.
Από την άλλη πλευρά το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει σήμερα μεγάλος αριθμός ογκολογικών ασθενών στην Βόρεια Ελλάδα εάν κρίνει τόσο από το Θεαγένειο αλλά και από το Νοσοκομείο της Καβάλας και όχι μόνο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου που έληξε χθες Κυριακή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ