Διασωληνωμένοι εκτός Μ.Ε.Θ. και στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

0
4901

– Π. Κιόρτεβε: «Σε όλη την επικράτεια, οι κλίνες Μ.Ε.Θ. δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται ασθενείς εκτός»
– Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταθέτει σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ για τη διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών

Άμεση είναι η ανάγκη να εξασφαλιστούν περισσότερες κλίνες covid στις Μ.Ε.Θ. των νοσοκομείων, όπου διακομίζονται ασθενείς από το Νοσοκομείο της Δράμας. Λόγω του προβλήματος διαθεσιμότητας κλινών σε Μ.Ε.Θ. covid των υπολοίπων νοσοκομείων, αναγκαστικά στο Νοσοκομείο της Δράμας διασωληνώνονται και νοσηλεύονται εκτός Μ.Ε.Θ. ασθενείς που πρόκειται να διακομιστούν, με όποιους κινδύνους μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο.
Το πρόβλημα, βέβαια, δεν αφορά μόνο το Νοσοκομείο της Δράμας, αλλά και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα που δεν διαθέτουν Μ.Ε.Θ. για περιστατικά covid. H λύση ενός τέτοιου προβλήματος μπορεί να δοθεί μόνο από την κεντρική διοίκηση με τη διάθεση περισσοτέρων κλινών στα νοσοκομεία που διαθέτουν Μ.Ε.Θ. για περιστατικά covid, απαντά στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας, κα Παρθένα Κιόρτεβε.
Η ίδια επιβεβαιώνει ότι στο Νοσοκομείο της Δράμας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε χώρους εκτός Μ.Ε.Θ., μέχρι να διακομιστούν σε κατάλληλες Μ.Ε.Θ. άλλων νοσοκομείων, σημειώνοντας επίσης ότι η Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου της Δράμας, που είναι χαρακτηρισμένη non covid, φιλοξενεί περιστατικά άλλου τύπου και μάλιστα εμφανίζει υψηλή πληρότητα.
«Η νοσηλεία εκτός Μ.Ε.Θ. ενέχει κινδύνους για τους ασθενείς, όχι μόνο στο Νοσοκομείο της Δράμας, αλλά και στα υπόλοιπα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα» απαντά η κα Κιόρτεβε σε σχετικό ερώτημα των «Χ» και προσθέτει: «Η νοσηλεία διασωληνωμένου σε απλή κλίνη εκτός Μ.Ε.Θ. δεν είναι επιστημονικά ορθή. Ο διασωληνωμένος ασθενής πρέπει το συντομότερο να μεταφερθεί σε κλινική Μ.Ε.Θ. Όμως αυτή τη στιγμή διαπιστώνουμε ότι σε όλη την επικράτεια οι κλίνες Μ.Ε.Θ. δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται ασθενείς εκτός Μ.Ε.Θ. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, αλλά απαιτεί λύση από την κεντρική διαχείριση και όχι από το Νοσοκομείο της Δράμας. Πάντως, η Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου Δράμας έχει χαρακτηριστεί ως non-covid και αυτή τη στιγμή δέχεται περιστατικά non-covid από όλη την περιφέρεια (Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες κλπ.). Φιλοξενούνται ήδη 5-6 περιστατικά, άρα εμφανίζει μεγάλη πληρότητα. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στα νοσοκομεία όπου λειτουργούν Μ.Ε.Θ. για περιστατικά covid, ώστε να διακομίζονται από το Νοσοκομείο της Δράμας γρήγορα τα περιστατικά που χρειάζονται διασωλήνωση».

Π. Κιόρτεβε: «Η κλινική είναι πολύ πιο οργανωμένη από πέρυσι. Υπάρχουν αρκετοί πνευμονολόγοι»
Εν τω μεταξύ, όπως προσθέτει η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών της Δράμας, η κατάσταση στην απλή κλινική περιστατικών covid στο Νοσοκομείο της Δράμας είναι πολύ καλύτερη από πέρσι. «Η κλινική είναι πολύ πιο οργανωμένη. Υπάρχουν αρκετοί πνευμονολόγοι, οι δύο γιατροί που προϋπήρχαν και άλλοι δύο επιταγμένοι από τον ιδιωτικό τομέα. Τα περιστατικά ρυθμίζονται πολύ καλύτερα από την άποψη της νοσηλείας και της διαχείρισης. Τα περιστατικά που πρέπει να διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία προωθούνται γρήγορα, με αποτέλεσμα η πληρότητα της κλινικής covid να κρατιέται σε ένα αριθμό μέχρι 30 ασθενείς και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί δεν υπάρχει υπερφόρτωση του συστήματος. Βέβαια, και τα περιστατικά είναι λιγότερα, σε σχέση με πέρσι».
Η διάσταση που θέτει η ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με τη διαθεσιμότητα των κλινών Μ.Ε.Θ.
Σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στις Μ.Ε.Θ. των νοσοκομείων της χώρας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ, παρουσία της ΟΕΝΓΕ, θα καταθέσει αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την κατάσταση που επικρατεί.
Η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ συνέταξε αναφορά με τη Νομική της Σύμβουλο, την οποία θα καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνηθεί η διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό η ΠΟΕΔΗΝ: «Με βάση το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας. προκύπτει ότι λειτουργούν 647 κλίνες Μ.Ε.Θ. για ασθενείς κορωνοϊού. Στο σύστημα εμφανίζονται δεκάδες κενές κλίνες Μ.Ε.Θ. καθημερινά. Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ποσοστό κάλυψης των Μ.Ε.Θ. κάτω του 100%. Με βάση την ημερήσια ενημέρωση του Ε.Ο.Δ.Υ. για τα κρούσματα κορωνοϊού, προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό εκτός Μ.Ε.Θ. σταθερά υπερβαίνουν τους 100 ασθενείς ημερησίως. Πολλοί παραμένουν για πολλές ημέρες εκτός Μ.Ε.Θ. Ζητάμε να διερευνηθεί από την εισαγγελία εάν τηρείται η σειρά προτεραιότητας των διασωληνωμένων εκτός Μ.Ε.Θ. εγγραφής στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ για Μ.Ε.Θ.
Για ποιον λόγο δεν δεσμεύονται οι κλίνες με ασθενείς και εμφανίζονται κενά;
Διαπιστώσαμε την Τετάρτη 1/12/2021 στο Νοσοκομείου του Αγρινίου Μητροπολίτης βρήκε Μ.Ε.Θ. σε λίγες ώρες, εν αντιθέσει με 58χρονο ασθενή με υποκείμενα νοσήματα που ήταν διασωληνωμένος σε κλινική άνω των πέντε ημερών, όπως κατήγγειλε η σύζυγος του, και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε την επόμενη ημέρα βρέθηκε κλίνη Μ.Ε.Θ. σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.
Υπάρχουν σταθερά άνω των 100 διασωληνωμένων ασθενών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας οι οποίοι βρίσκονται εκτός Μ.Ε.Θ. είτε σε απλούς θαλάμους κλινικών είτε σε χειρουργικές αίθουσες ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Ο εξοπλισμός για τους περισσότερους είναι υποτυπώδης. Η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα πλημμελής λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Πολλοί εκ των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός Μ.Ε.Θ. χάνουν τη ζωή τους.
Παρότι διαπιστώθηκε η άποψη από την κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού ότι η θνησιμότητα εκτός Μ.Ε.Θ. δεν είναι αποκλίνουσα σε σχέση με τους ασθενείς εντός Μ.Ε.Θ., αυτό αμφισβητείται με επιστημονικά κριτήρια από τους εντατικολόγους. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες. Όμως οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, η εξάντληση μέχρι λιποθυμίας, οι ελλείψεις σε κλίνες Μ.Ε.Θ. δεν το επιτρέπουν.
Θα πρέπει, λοιπόν, να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα, προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες νοσηλείας και να ληφθούν μέτρα διασφάλισης της υγείας των διασωληνωμένων ασθενών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!