Κατά την πανελλαδική συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Μάλγαρα την Κυριακή, οι αγρότες αποφάσισαν την πραγματοποίηση 48ωρου αποκλεισμού του εθνικού οδικού δικτύου και των παράπλευρων οδών σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, σε μια ενέργεια που στοχεύει στην ουσιαστική προσωρινή διακοπή των οδικών μετακινήσεων στη χώρα. Οι εκπρόσωποί τους διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στους δρόμους για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο, έως ότου λάβουν σαφείς δεσμεύσεις από την κυβέρνηση. Εκτιμούν ότι η κλιμάκωση των διαμαρτυριών αποτελεί το πλέον αποτελεσματικό μέσο άσκησης πίεσης. Στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικότερα, η Εγνατία Οδός θα παραμείνει κλειστή από την Ηγουμενίτσα έως τον κόμβο της Σιάτιστας, ενώ η διέλευση από τα Μάλγαρα θα διακοπεί. Ωστόσο, οι παράπλευρες οδοί δεν θα τεθούν εκτός λειτουργίας.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ο κ. Αλέξης Τούσκος, μέλος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Δράμας, που συμμετείχε ως εκπρόσωπος του μπλόκου της Προσοτσάνης, στην συνάντηση των Μαλγάρων την περασμένη Κυριακή, ανέφερε ότι «Αποφασίστηκε 48ωρο κλείσιμο των δρόμων για τις 8 και 9 Ιανουαρίου. Αυτό θα εφαρμοστεί και στη Δράμα. Μιλούμε ουσιαστικά για μπλακ άουτ που αφορά και πάλι τα φορτηγά και τις εμπορευματικές μεταφορές, είτε αυτές προέρχονται από την Ελλάδα είτε από τη γειτονική Βουλγαρία. Τα ΙΧ αυτοκίνητα θα περνούν ανεμπόδιστα αλλά ο δρόμος για τα φορτηγά θα είναι κλειστός επί 48 ώρες. Ταυτόχρονα θα αξιολογηθούν οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. Το βασικό πρόβλημα του αγροτικού κόσμου στο Νομό Δράμας έχει να κάνει με το ιδιοκτησιακό ζήτημα των αγροτεμαχίων και τον ΑΤΑΚ. Επιπλέον οι αγρότες στη Δράμα δεν πληρώθηκαν τις επιδοτήσεις τους. Το ίδιο συνέβη και στο Νομό Σερρών. Θυμίζω ότι στη Δράμα δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ΑΤΑΚ γιατί ο κλήρος μας είναι πολυτεμαχισμένος. Κατά συνέπεια δεν είναι εφικτή στη Δράμα η εφαρμογή του ΑΤΑΚ».
Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν οι βασικές παρεμβάσεις για την στήριξη των αγροτών από την κυβέρνηση, Στις ανακοινώσεις συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς. Οι 6 κυβερνητικές παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν για τη στήριξη των αγροτών αφορούν:
- Αναδιανομή 160 εκατ. ευρώ από αδιάθετους πόρους της βασικής ενίσχυσης
- Μείωση της τιμής της κιλοβατώρας για τους αγρότες
- Τροποποίηση του ΕΛΓΑ για αποζημίωση στο 100% και αύξηση του ορίου αποζημίωσης στις 200.000 ευρώ
- Ενίσχυση επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα
- Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου στην αντλία
- Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Αγροτικής Ιχνηλασιμότητας και Αυθεντικότητας για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων.



















