Δημιουργία Ψηφιακού Συστήματος Πολιτισμικής Ταυτότητας για τη Δράμα

0
1829

Εντός του 2019 θα ξεκινήσει όπως προβλέπει ανάμεσα σε άλλα η πρόταση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης του Δ. Δράμας, η ανάπτυξη ψηφιακού συστήματος πολιτισμικής ταυτότητας του Δήμου της Δράμας στο πλαίσιο της Στρατηγικής Αστικής Βιώσιμης Ανάπτυξης Δήμου Δράμας, που έχει εγκριθεί και έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ της ΠΑΜΘ.

Η δράση αυτή σύμφωνα με την Επιτροπή Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης του Δ. Δράμας περιλαμβάνει το σύνολο των πολιτιστικών μνημείων και στοιχείων της περιοχής ΒΑΑ του Δήμου Δράμας και θα έχει ως στόχο την ενοποίηση του συνόλου των πολιτιστικών πόρων. Το έργο θα δημιουργήσει και θα εγκαταστήσει ψηφιακές υποδομές, περιεχόμενο και υπηρεσίες με τις οποίες θα εξυπηρετηθεί, πληροφορηθεί το κοινό (κάτοικοι και επισκέπτες) σε πολιτιστικά, ιστορικά, φυσιολατρικά και γαστρονομικά στοιχεία με ψυχαγωγικό, συμμετοχικό και διαδραστικό τρόπο.
Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι θα δίνεται η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να αναρτά υλικό πολυμεσικού περιεχομένου σχετικό με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Σκοπός είναι η συγκέντρωση και διάσωση μαρτυριών που αφορούν την αγροτική, βιοτεχνική, βιομηχανική, οικιστική και πολιτιστική ιστορία του τόπου συμπλέκοντας τη βιωματικότητα και την ιδιαιτερότητα της προσωπικής μαρτυρίας.
Η δημιουργία του Ψηφιακού Συστήματος Πολιτισμικής Ταυτότητας του Δήμου Δράμας θα βασιστεί σε καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές, οι οποίες θα παρουσιάζουν αυθεντικά στοιχεία της τοπικής ιστορίας της περιοχής που θα πλαισιώνονται με υλικό και τεκμήρια αλλά και με πληθώρα ιστορικής πληροφορίας, στόχος της οποίας είναι η «προσωποποίηση» της ιστορίας της περιοχής μέσω της ενοποίησης των βασικών πολιτιστικών πόρων.
Πολλές από αυτές τις εφαρμογές δεν υπάρχουν εγκατεστημένες σε μόνιμη βάση στην Ελλάδα, γεγονός που ενισχύει τη μοναδικότητα της πράξης. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλα αντίστοιχα πρωτοποριακά έργα που έχουν γίνει σε μεγάλα αστικά κέντρα του κόσμου, η συγκεκριμένη πρόταση αντιμετωπίζει τον χρήστη της εφαρμογής, κάτοικο ή επισκέπτη, όχι μόνο ως αποδέκτη επεξεργασμένης πληροφορίας αλλά και ως δημιουργό ή επιμελητή ενός ψηφιακού πολιτιστικού και εκπαιδευτικού μέσου.
Σε μια σειρά από εφαρμογές (“Ask a local”, «Δραμα-τοποι-όντας», Εφαρμογή βάσης δεδομένων) οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αναρτήσουν δικό τους υλικό και πληροφορίες αλλά και να διαμορφώσουν (π.χ. ψηφίζοντας) τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα του τόπου. Έτσι ο επισκέπτης θα μπορεί να αντιλαμβάνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα στοιχεία που συνδέουν το παρελθόν με το σήμερα, μέσα από ένα «ζωντανό» σύστημα ψηφιακών υποδομών.
Ο Δήμος Δράμας λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις του τουρισμού, την οικονομική κατάσταση, τον σχεδιασμό στην ευρύτερη περιοχή του και τις προκλήσεις που προκύπτουν θέτει βασικό στόχο την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος με σταθερό βηματισμό και μεθοδευμένες κινήσεις που θα συμπορεύονται με τον σχεδιασμό της ΠΑΜΘ και θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με την Επιτροπή Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης, αναγνωρίζεται η δυναμική της περιοχής στην αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος, του περιβαλλοντικού πλούτου και του ανθρώπινου δυναμικού στους κλάδους του πολιτιστικού, αστικού, συνεδριακού και περιηγητικού τουρισμού. Ο Δήμος Δράμας λοιπόν θέτει ως όραμα για τον τουρισμό η Δράμα να αποτελέσει ένα τουριστικό – πολιτιστικό προορισμό που θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, εικόνες και αναμνήσεις στους επισκέπτες.
Είναι, τέλος, σημαντικό να αναφερθεί ότι η ανάπτυξη της τουριστικής ταυτότητας ενός προορισμού και πολύ περισσότερο της Δράμας που είναι σε αρχικά στάδια απαιτεί και οικονομικούς πόρους που είναι αρκετά μειωμένοι την περίοδο της κρίσης. Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Δράμας στρέφεται σε συμπράξεις, στην μόχλευση πόρων από χρηματοδοτούμενα προγράμματα και σε συνέργιες με τον ιδιωτικό τομέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!