Δημιουργικότητα και καινοτομία στην εκπαίδευση

Απο την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας

0
4241

Το νέο ετήσιο (2018-2019) αφιέρωμα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, αφορά τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στην εκπαίδευση.

“Oι δράσεις του αφιερώματος – όπως εξήγησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σπυρίδων Κιουλάνης μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ – θα παρουσιαστούν στο τέλος της χρονιάς γύρω στον Απρίλιο στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Ημέρες εκπαίδευσης” και στόχος είναι η εκπαιδευτική κοινότητα, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί να στοχαστούν δημιουργικά και να βάλουν το δικό τους στίγμα στο γενικότερο προβληματισμό που θα αναπτυχθεί για το τί άλλο μπορεί να κάνει την εκπαιδευτική πράξη περισσότερο ενδιαφέρουσα και συναρπαστική, αλλά και σχετικά με το πώς αυτό μπορεί να γίνει πράξη.

Με την έννοια αυτή η δράση παραπέμπει στη δημιουργική σκέψη δηλαδή την αντίληψη των πραγμάτων από διαφορετικές οπτικές…Νομίζουμε ότι καλύπτει όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, καταρχήν την διδακτική πράξη και κατά δεύτερο λόγο την διοίκηση, την οργάνωση και την φιλοσογία της εκπαίδευσης”.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι τα πεδία στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί ο σχετικός προβληματισμός είναι πολλά και αφορούν στη φιλοσοφία της εκπαίδευσης, στην οργάνωση και στη διοίκηση της εκπαίδευσης, αλλά κυρίως στην καθημερινή διδακτική πρακτική.
Στην πορεία του σχολικού έτους θα αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες, όπως επιμορφώσεις και σεμινάρια. Μία χαρακτηριστική δράση θα είναι η διαδικτυακή δραστηριότητα “the education I dream”. Πρόκειται για μία διαδικτυακή εφαρμογή η οποία θα λειτουργεί με βάση τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (Geographic Information Systems) (GIS), όπου μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών, αλλά και πολίτες, θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από τον υπολογιστή, ή την κινητή τους συσκευή να βάζουν το γεωγραφικό τους στίγμα πάνω στο χάρτη και από εκεί επιλέγοντας ή προτείνοντας κάποιο θέμα να καταθέτουν την άποψή τους σχετικά με αυτό με κύριους άξονες το «Τι άλλο;» και «Πώς αλλιώς;». Παράλληλα, οι σχολικές μονάδες μπορούν να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες να αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα, την ευελιξία της σκέψης, την εφευρετικότητα, την καινοτομία, τη δοκιμή και την αυτενέργεια.
Τα αποτελέσματα του project θα παρουσιαστούν όπως προαναφέρθηκε, στις «Ημέρες Εκπαίδευσης 2019», τον Απρίλιο του 2019.
Το ανάλογο αφιέρωμα πέρσι είχε τίτλο “Σύγχρονες διδακτικές προ(σ)κλήσεις” και αφορούσε τις σύγχρονες μορφές διδασκαλίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ