Δώστε άμεσα λύση για την αγορά παραγωγών

0
919

– Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο χώρο όπου πραγματοποιούνταν η αγορά παραγωγών
– Τις θέσεις τους για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε κατέθεσαν στα «Χ» οι παραγωγοί και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών


 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο της αγοράς των παραγωγών αγροτικών προϊόντων πραγματοποίησαν τα μέλη της το πρωί του Σαββάτου. Οι παραγωγοί διαμαρτυρήθηκαν για το κλείσιμο της αγοράς, που αποφασίστηκε αναγκαστικά από τους ίδιους, ύστερα από καταγγελία σχετικά με την νομιμότητα λειτουργίας της τις προηγούμενες ημέρες, από την «Ομοσπονδία σωματείων πωλητών λαϊκών αγορών παραγωγών επαγγελματιών αγροτικών και βιομηχανικών ειδών Ελλάδος εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης».
Στην συγκέντρωση μετείχαν και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους παραγωγούς.

Ο πρόεδρος των παραγωγών κ. Βασίλης Μαυροβασίλης σημείωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ότι υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση και πρόσθεσε: «Θα πολεμήσουμε να μας στηρίξει ο κόσμος και να στηρίξουμε και εμείς την αγορά μας με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο. Ο κόσμος πρέπει να μάθει την ιστορία της αγοράς παραγωγών και να μας αγκαλιάσει όπως γινόταν τόσο καιρό. Πρέπει να βρούμε τη λύση για να ξαναλειτουργήσουμε. Οι τοπικές αρχές μας στηρίζουν και βρέθηκαν σήμερα στον χώρο της αγοράς παραγωγών μαζί μας. Πρέπει να γίνει γνωστό το θέμα της αγοράς παραγωγών στην Αθήνα. Είμαστε εν αναμονή θετικών εξελίξεων. Πιστεύω ότι κάτι θα βγει». Ο ίδιος σχετικά με την πρόταση της Ομοσπονδίας σωματείων πωλητών λαϊκών αγορών παραγωγών επαγγελματιών αγροτικών και βιομηχανικών ειδών Ελλάδος εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης για δημιουργία δεύτερης λαϊκής αγοράς στην πόλη της Δράμας, αντί για την αγορά παραγωγών αγροτικών προϊόντων, σημείωσε: «Είναι μια πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να περάσει στη Δράμα. Υπάρχει πρόβλημα και από τον εμπορικό σύλλογο. Φαντάζομαι ότι δεν σηκώνει η Δράμα και τα καταστήματα, μια δεύτερη λαϊκή αγορά.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος είπε ότι η αγορά των παραγωγών στη Δράμα έχει κερδίσει την εκτίμηση της τοπικής κοινωνίας και συμπλήρωσε: «H συνέχιση της λειτουργία της είναι μια αναγκαιότητα. Με αφορμή τις καταγγελίες που έγιναν και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι πλέον καιρός να λυθεί οριστικά και νομοθετικά το θέμα. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλω και εγώ με όλες μου τις δυνάμεις. Οι παραγωγοί πρέπει να πουλήσουν τα προϊόντα τους και οι καταναλωτές πρέπει να έχουν το δικαίωμα να προμηθεύονται φθηνά και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Το θέμα αφορά όλη την κοινωνία και ως τέτοιο χρειάζεται να το αντιμετωπίσει η πολιτεία με πολύ σοβαρότητα. Να διεκδικήσουμε ενωμένοι την συνέχιση της λειτουργία της αγοράς των παραγωγών».
Ο υποψήφιος δήμαρχος Δράμας με την παράταξη Πόλη+Ζωή, κ. Κυριάκος Χαρακίδης τόνισε ότι: «Η κινητοποίηση των παραγωγών που εκθέτουν στην σαββατιάτικη αγορά είναι πολύ δίκαιη. Η κίνηση του να κλείσει αυτή η αγορά είναι επιεικώς απαράδεκτη. Όχι μόνο στερεί το μεροκάματο σε 120 οικογένειες, αλλά δημιουργεί πρόβλημα και στους καταναλωτές οι οποίοι στήριξαν την αγορά στην διάρκεια των 10 χρόνων λειτουργίας της και με αυτό τον τρόπο στήριξαν και το δικό τους εισόδημα. Η εξέλιξη που είχαμε ήταν τραγική και θα έπρεπε να την είχαμε αποφύγει πολύ νωρίτερα μιας και οι ενέργειες είχαν ξεκινήσει από το 2019 προκειμένου να προχωρήσει η νομιμοποίηση της αγοράς. Δεν θα έπρεπε να τρέχουμε σήμερα πίσω από τα γεγονότα. Όταν δεν λαμβάνεται καμία κυβερνητική πρωτοβουλία δεν μπορούμε να έχουμε τη λύση της νομιμοποίησης που χρειάζεται. Η λύση είναι μια και μοναδική. Θα πρέπει να υπάρξει τροπολογία στο νόμο για τις αγορές των βιολογικών προϊόντων. Το είπαμε και το ξαναείπαμε, όπως έγινε και στην σύσκεψη με τους φορείς στο γραφείο του δημάρχου. Πέρασε ένας μήνας και δεν έγινε τίποτε, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε κλειστή την αγορά».
Ο επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοίκηση Πολιτών κ. Στέργιος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι: «Aπό το 2013, υπάρχει μια διαχρονική κοροϊδία απέναντι στους παραγωγούς της αγοράς του Σαββάτου. Όλα τα κόμματα έχουν τις ευθύνες τους γι΄ αυτό το ζήτημα. Είναι μια αγορά που την έχει αγαπήσει πάρα πολύ ο κόσμος της Δράμας και πρέπει να δοθεί άμεσα λύση. Υπήρξαν προτάσεις όσον αφορά την τροποποίηση του νόμου, για να μπορέσουν κάποια στιγμή αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν νόμιμα τη δουλειά τους. Εμείς σαν Αυτοδιοίκηση Πολιτών, καταθέσαμε αίτημα να συζητηθεί το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης και να παρθεί μια απόφαση πίεσης προς την κυβέρνηση, ώστε να δοθεί άμεσα λύση. Η πρόταση να κάνουμε μια πρότυπη αγορά ή μια αγορά σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία του κ. Γεωργιάδη, δεν είναι άμεσες λύσεις. Το πρόβλημα των παραγωγών είναι καθημερινό. Νομίζω ότι πολλοί από αυτούς δεν θα μπορέσουν να αντέξουν στο να μην έχουν εισόδημα από την αγορά παραγωγών. Είναι η ώρα να βάλουμε όλοι ένα λιθαράκι, ο καθένας από την δική του πλευρά για να δοθεί λύση».
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Project για τη Δράμα κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «H αγορά των παραγωγών έπαψε να λειτουργεί διότι όπως μας πληροφόρησαν υπήρξε μια σχετική καταγγελία. Μας ενημέρωσαν εδώ και οι παραγωγοί ότι η αγορά ήταν στον αέρα. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό που έγινε είναι άδικο και δεν είναι σωστό. Η αγορά αυτή θα έπρεπε να λειτουργεί προς το συμφέρον των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών. Το ότι δεν έχει βγει άδεια, δεν φταίνε οι παραγωγοί, φταίει το κράτος, οι αρμόδιες υπηρεσίες και ο δήμος που δεν φρόντισαν να εκδοθεί μια άδεια για την υπαίθρια αγορά και να λειτουργεί νόμιμα. Αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένα χάος και είναι κρίμα(…). Θα πρέπει να δοθεί στους παραγωγούς σε συνεργασία της αντιπεριφέρειας και του δήμου ένας κατάλληλος χώρος στην υπαίθρια λαϊκή αγορά του Δήμου Δράμας, για να μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους εκεί. Θα πρέπει να κατατεθεί πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας ώστε οι παραγωγοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν αλλού τα προϊόντα τους να τα πουλήσουν στην υπαίθρια λαϊκή αγορά του Δήμου Δράμας».
Ο υποψήφιος δήμαρχος Δράμας με την παράταξη Επανεκκίνηση για τη Δράμα, κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι: «Οι παραγωγοί της σαββατιάτικης αγοράς έχουν απόλυτο δίκιο. Είναι βιοπαλαιστές. Με αυτή την κατάσταση τους στερείται ένα σημαντικό εισόδημα. Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν ενέργειες οι οποίες τελικά δεν απέφεραν καρπούς. Η αλήθεια είναι μία. ο νόμος άλλαξε μέσα στο 2022 και θα έπρεπε όλοι να εναρμονιστούν με βάση το νόμο και να βρεθεί λύση. Ο νόμος έχει βάλει δικλείδες, όμως έχει δείξει, ποιος μπορεί να πάρει την ευθύνη της σαββατιάτικης αγοράς και όχι μόνο σε επίπεδο νομού και δήμου. Θα ήθελα να δω εδώ σήμερα αυτούς που έχουν την ευθύνη. Πρέπει να βρεθεί λύση σε μια κοινή προσπάθεια με συστράτευση».
Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, κ. Γιάννης Στεφανίδης, τόνισε ότι: «Eδώ και 10 χρόνια, στον χώρο της αγοράς παραγωγών πλανάται ένα πολύ μεγάλο ερώτημα. Όχι μόνο στους παραγωγούς, αλλά και στους καταναλωτές που έρχονται κατά χιλιάδες κάθε Σάββατο και να γεμίσουν το καρότσι της νοικοκυράς. Τι είναι αυτό που εμποδίζει με μια απλή νομοθετική ρύθμιση, να δοθεί το δικαίωμα στους αγρότες – παραγωγούς προϊόντων γης, να γεμίζουν τα καλάθια της νοικοκυράς. Είναι τόσο δύσκολο; Κάτι κρύβεται από πίσω (…)».

Τι προηγήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα
Στην απόφαση να μην λειτουργήσει το περασμένο Σάββατο η αγορά των παραγωγών, στον χώρο στάθμευσης του διοικητηρίου, οδηγήθηκαν με δική τους πρωτοβουλία οι παραγωγοί που συμμετέχουν σε αυτήν καθώς είχε υπάρξει και δεύτερη καταγγελία για τη λειτουργία της. Ο πρόεδρος της αγοράς των παραγωγών κ. Μαυροβασίλης είχε δηλώσει στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ότι η καταγγελία έγινε από τον κ. Στέφανο Τομαρόπουλο, πρόεδρο σωματείου της Ηλείας με την επωνυμία Ομοσπονδία σωματείων πωλητών λαϊκών αγορών παραγωγών επαγγελματιών αγροτικών και βιομηχανικών ειδών Ελλάδος εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Για το πρόβλημα που προέκυψε μετά τη δεύτερη καταγγελία, την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας σύσκεψη προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τα γεγονότα. Σε αυτήν συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης, εκπρόσωπος του δημάρχου, οι τρεις βουλευτές όπως και εκπρόσωποι των παραγωγών καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σημειώνεται ότι από την αγορά των παραγωγών ζουν 120 οικογένειες. Πολλοί από τους παραγωγούς δεν έχουν την επιλογή να πουλήσουν αλλού τα προϊόντα τους ενώ την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις και τα έξοδά τους τρέχουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ