Δρομικό εγχείρημα από τον γιατρό Στέλιο Αράπογλου

0
308

Στα Ελληνικά Ολοκαυτώματα – 3.000 km σε 50 μέρες


 

Ο ακτιβιστής κ. Αράπογλου Στέργιος θα τρέξει από τα Μαράσια του Έβρου μέχρι το ακρωτήριο Γυθείου στη Λακωνία (2.350 km) και από το Κολυμβάρι των Χανίων μέχρι το Ζάκρο του Λασισθίου (700 km) σε 50 ημέρες. Η μεγάλη πορεία θα ξεκινήσει στις 3 Απριλίου και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις 23 Μαΐου, με μέσο όρο ημερήσιας απόστασης τα 60 χιλιόμετρα. Θα διέλθει από 22 νομούς και 465 πόλεις.

Ο σκοπός του τεράστιου αυτού δρομικού εγχειρήματος είναι διττός:
Αφενός, η πρόταση προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να εντάξει στη διδακτέα ύλη της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και στα υπόλοιπα εποπτικά μέσα, έντυπα και ψηφιακά, την ιστορία και τις επιπτώσεις των Ολοκαυτωμάτων που συντελέστηκαν στην Πατρίδα μας κατά την περίοδο 1940–1945.
Αφετέρου, η ανάδειξη και η υποστήριξη της προσπάθειας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης – υπό την αιγίδα του οποίου τέθηκε ο αγώνας – για τη διατήρηση της μνήμης και τις αποζημιώσεις των θυμάτων από τις σφαγές, το λιμό, τις θηριωδίες και τις καταστροφές που διέπραξαν στην Ελλάδα οι δυνάμεις του άξονα κατά τον Β΄Π.Π. To συγκεκριμένο Συμβούλιο ιδρύθηκε το 1996 από τον αείμνηστο Μανώλη Γλέζο.
Το δρομικό αυτό εγχείρημα θα υλοποιηθεί αποκλειστικά με έξοδα του ιδίου, χωρίς χορηγούς. Για λόγους διασφάλισης της αξιοπιστίας του, θα καταγράφεται συνεχώς με δύο συσκευές εντοπισμού (GPS) το γεωγραφικό του στίγμα, το οποίο και θα προβάλλεται διαδικτυακά σε ζωντανό χρόνο μέσω του ηλεκτρονικού συνδέσμου (link): https://www.livetrack24.com/2023/olokautomata
Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 1170 τόποι μαρτυρίου στα οποία διαπράχθηκαν ολοκαυτώματα από τους ναζιστές και τους φασίστες συμμάχους τους.
Ενδεικτικά αναφέρονται : Δοξάτο – Χωριστή – Κερδύλια – Χορτιάτης – Μεσόβουνο – Λέχοβο – Δίστομο – Καλάβρυτα – Κοντομαρί – Κάνδανος – Σάρχος, κλπ…
Σε όλα τα μνημεία των Ολοκαυτωμάτων θα πραγματοποιηθεί σεμνή τελετή με την κατάθεση στεφάνου. Τα σημεία της διαδρομής τα οποία είναι σκιασμένα με κίτρινο χρώμα στο παρακάτω οδοιπορικό είναι οι τόποι που υπέστησαν ολοκαύτωμα. Συγκεκριμένα θα αποτίσει φόρο τιμής σε 23 μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας και σε 39 της Κρήτης.
Προτάσεις με πολύ και τίμιο ιδρώτα όπως αυτή του αγνού πατριώτη και εθελοντή Στέργιου, αποτελούν προτάσεις ζωής, ανθρωπισμού και ελευθερίας, εναντίον κάθε μορφής ολοκληρωτισμού και χειραγώγησης της ανθρώπινης σκέψης.
O κ. Αράπογλου είναι παντρεμένος και έχει τέσσερα παιδιά, με την σύζυγο του η οποία κατάγεται είναι από το Οχυρό Δράμας.
Ο κ. Αράπογλου Στέργιος είναι Γενικός Χειρουργός στο “Ιπποκράτειο” Γ.Ν.Θ., στην Ε’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Α.Π.Θ.

Στα όρια του Νομού Δράμας θα βρίσκεται:
– (07.04.23): Ξάνθη (Ξάνθης) – Μέγα Εύμοιρο – Σταυρούπολη – Δαφνώνας – Νεοχώρι – Κάτω Θόλος – Παρανέστι – Αηδονόκαστρο – Πλατανιά (Δράμας) 66 km (327)
– (08.04.23): Πλατανιά (Δράμας) – Χαμοκέρασα – Νικηφόρος – Αδριανή – Δοξάτο – Χωριστή–Δράμα–Προσοτσάνη– Διασταύρωση Βώλακα (Δράμας)66 km (393)
– (09.04.23): Διασταύρωση Βώλακα (Δράμας) – Γρανίτης – Οχυρό – Περιθώρι – Κάτω Βροντού – Σέρρες (Σερρών) 65 km (459)
– Στο Δοξάτο, στη Χωριστή και στην Προσοτσάνη, τα οποία θα διασχίσει στις 8 Απρ, θα αποδώσει τιμές στα μνημεία των Ολοκαυτωμάτων.
– Στο Γρανίτη, στις 9 Απρ, θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Πτεράρχου Τσιτλακίδη Στάθη.
– Στο Οχυρό, επίσης στις 9 Απρ, θα δώσει την έναρξη του αγώνα Lisse -23.

Η σεμνότητα του μεγάλου αυτού γιατρού δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι, ούτε της κοινωνίας αλλά ούτε και των παραγόντων του Νομού μας, να αγνοήσουν την οικουμενικότητα και το πανανθρώπινο μήνυμα της πορείας του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ