Δρόμοι… τσουλήθρες στο ορεινό δίκτυο

0
2493

– Αυτοκίνητα οδηγήθηκαν ακόμα και εκτός οδοστρώματος λόγω ολισθηρότητας
– Μιλούν στα «Χ» οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Κ. Νευροκοπίου και Άνω Βροντούς

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι οδηγοί που διέρχονται είτε τακτικά είτε πιο σπάνια από το ορεινό οδικό δίκτυο, καθώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, κατά τόπους δημιουργούνται στρώσεις πάγου που μπορεί να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνες για τους οδηγούς που κινούνται στη διαδρομή από Σέρρες προς Άνω και Κάτω Βροντού. Τέτοια σημεία έχουν υποδειχθεί στο οδικό δίκτυο Ποταμών και Βώλακα, στον δρόμο Νευροκοπίου – Άνω Βροντούς και αλλού.
Τα ατυχήματα με ολισθήσεις οχημάτων δεν λείπουν, ευτυχώς, μόνο με υλικές ζημιές μέχρι στιγμής. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας ανταποκρίνονται ικανοποιητικά προκειμένου να αποκαταστήσουν τα προβλήματα, αλλά οι καιρικές συνθήκες επιβάλλουν εγρήγορση και προσοχή στους οδηγούς, που κινούνται κυρίως σε σημεία όπου συγκεντρώνονται νερά ή είναι ανήλια.
Σε επικίνδυνη «τσουλήθρα» μετατράπηκαν τις προηγούμενες ημέρες, λόγω των συνθηκών, συγκεκριμένα σημεία στον δρόμο Νευροκοπίου – Άνω Βροντούς, με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτροπές οχημάτων από τον δρόμο λόγω της ολισθηρότητας. Ευτυχώς, τα προβλήματα περιορίστηκαν μόνο σε υλικές ζημιές. Προβλήματα ολισθηρότητας αναφέρθηκαν και στην ορεινή περιοχή του επαρχιακού δικτύου της περιοχής Βώλακα και Ποταμών.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κάτω Νευροκοπίου, κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι στον δρόμο Νευροκοπίου – Άνω Βροντούς κινούνται κυρίως οχήματα υλοτόμων, εμπορικά και άλλα. Ο ίδιος, όπως είπε, παρατηρήθηκαν οι ίδιες συνθήκες στην κατάσταση του δρόμου και τον περσινό χειμώνα, από οδηγούς που επεσήμαναν ότι υπήρχαν σημεία πάγου στο οδόστρωμα. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, αναφέρθηκαν και άλλα σημεία στο ορεινό οδικό δίκτυο, αλλά αποκαταστάθηκαν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Σημείωσε, πάντως, ότι φέτος οι υπηρεσίες έριξαν πολύ αλάτι στο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλά προβλήματα. Σε κάποια περίπτωση, όπως είπε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, είχε σπάσει η βρύση που βρίσκεται στην περιοχή του Γρανίτη, με αποτέλεσμα το νερό να συγκεντρώνεται στο οδόστρωμα και να παγώνει, κάτι που ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο.
Μετά τις αναφορές που υπήρξαν από πολίτες, ο δήμος έσπευσε άμεσα και αποκατέστησε το πρόβλημα. «Γενικά, όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω του μηδενός, στο Νευροκόπι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να συγκεντρωθεί νερό στο οδόστρωμα και να παγώσει, δημιουργώντας παγίδα για τους οδηγούς. Κίνδυνοι δημιουργούνται όταν υπάρχουν κλίσεις του δρόμου, δηλαδή ανηφόρες ή κατηφόρες, ή όταν έχει προηγηθεί υγρασία, π.χ. από ομίχλη που έχει παγώσει επάνω στο οδόστρωμα».

Ειδικότερα για τις συνθήκες επικινδυνότητας που δημιουργήθηκαν στον δρόμο Νευροκοπίου – Άνω Βροντούς, ο πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Βροντούς, κ. Τάσος Καλφόγλου, ανέφερε στα «Χ» ότι στον συγκεκριμένο δρόμο υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες 3-4 σημεία επικινδυνότητας και μάλιστα υπήρξαν και οχήματα που εξετράπησαν της πορείας τους και οδηγήθηκαν εκτός οδοστρώματος λόγω της ολισθηρότητας. «Το πρόβλημα προέκυψε από κάποια χαντάκια που έκλεισαν, με αποτέλεσμα τα νερά από τα βουνά να διέρχονται πάνω από το οδόστρωμα. Τις προηγούμενες ημέρες βγήκε από τον δρόμο λόγω ολισθηρότητας και ένας συγχωριανός μας, αλλά, ευτυχώς, δεν υπήρξαν σοβαρότερα προβλήματα». Πρόσθεσε ότι αυτά τα σημεία που ήταν επικίνδυνα αποκαταστάθηκαν, καθώς καθαρίστηκαν οι δίοδοι του νερού και έγινε ρίψη μεγάλης ποσότητας αλατιού από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών σε συνεργασία με την Κοινότητα Άνω Βροντούς, και ο δρόμος επανήλθε σε κυκλοφορία.
Ο κύριος Καλφόγλου επεσήμανε ότι οι οδηγοί στον συγκεκριμένο δρόμο θα πρέπει να επιδεικνύουν πάρα πολλή προσοχή και πρόσθεσε: «Έχουν γίνει πάρα πολλές βελτιώσεις και θα γίνουν και άλλες στο μέλλον. Αυτός ο χειμώνας θα είναι λίγο δύσκολος. Έχει βγει κάποια εργολαβία από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών για να καθαριστούν τα σημεία από όπου διέρχεται το νερό και να καθαριστούν όλα τα τεχνικά έργα, διότι ενδεχομένως κάποια από αυτά να έχουν φραγεί (από φερτές ύλες). Παράλληλα, θα γίνει και ένα αυστηρό κλάδεμα στις στροφές όπου υπάρχει επικινδυνότητα λόγω της ορατότητας. Καλό είναι, πάντως, οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί. Η υπερβολική παγωνιά σε συνδυασμό με κάποια προβλήματα που υπάρχουν στο δρόμο δημιουργούν εστίες επικινδυνότητας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ