Στην πραγματοποίηση της δράσης Αθλητισμός και Παιχνίδι 2025, που διεξάγεται για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών τη θερινή περίοδο, θα προχωρήσει και φέτος ο Δήμος της Δράμας. Το θέμα ετέθη χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση για ανάθεση σε τρίτο, λόγω αδυναμίας εκτέλεσης της δράσης με ιδία μέσα του Δήμου Δράμας.
Ο Δήμος Δράμας κατανοώντας ότι η πολύωρη επαγγελματική απασχόληση και των δύο γονέων και το μεγάλο χρονικό διάστημα των θερινών διακοπών των σχολείων, δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα απασχόλησης των νεαρών μαθητών και μαθητριών κατά την απουσία των γονέων από το σπίτι. Αλλά και επειδή για τους λόγους αυτούς έχει γίνει αποδέκτης μεγάλου αριθμού αιτημάτων για την καλοκαιρινή απασχόληση των παιδιών, επιδιώκει να προχωρήσει και φέτος στην υλοποίηση της δράσης.
Άλλωστε παιδαγωγοί και ψυχολόγοι επισημαίνουν το σημαντικό ρόλο της ψυχαγωγίας και της άσκησης στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών με όλες της τις μορφές. Είναι σημαντικό η αγωγή να στηρίζεται σε προγράμματα ψυχαγωγίας και αθλητικές δραστηριότητες που θα αναπτύξουν τα ταλέντα του παιδιού.
Έτσι, το τμήμα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού, λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις κοινωνικές ανάγκες αλλά και τη μεγάλη ανταπόκριση των εργαζόμενων γονέων, σχεδιάζει την υλοποίηση της δράσης Αθλητισμός και Παιχνίδι, δίνοντας τη χαρά στα παιδιά να απασχοληθούν δημιουργικά συνευρισκόμενα με συμμαθητές, γείτονες και φίλους τους. Η δράση δεν θα είναι απλώς μια υπεύθυνη φύλαξη των παιδιών αλλά θα περιλαμβάνει κυρίως αθλητικές δραστηριότητες με ώρες ξενοιασιάς και δημιουργίας.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του δήμου, η δράση Αθλητισμός και Παιχνίδι, θα απευθύνεται σε έως 100 παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, τα οποία θα επιλεγούν με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και θα έχει διάρκεια 6 εβδομάδες, με έναρξη την Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025 και λήξη την Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025.
Στη διάρκεια της δράσης τα παιδιά θα απασχολούνται σε αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες κατά τις ώρες 08:00 – 15:00 ώστε να αξιοποιούν με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό τον ελεύθερο χρόνο τους που θα τους γεμίζει χαρά, εμπειρίες, γνώσεις και ζωντάνια.
Χώροι διεξαγωγής των δραστηριοτήτων θα είναι το Αθλητικό Πολιτιστικό Κέντρο Δ. Κραχτίδης, το νέο Κολυμβητήριο, το ΔΗΓΑ Δράμας και όπου αλλού απαιτηθεί από το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων.
Το ακριβές πρόγραμμα θα εγκριθεί από το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Πολιτισμού. Η υλοποίηση του προγράμματος θα ανατεθεί σε ιδιωτικό φορέα ο οποίος οφείλει να κατέχει αποδεδειγμένη εμπειρία σε αντίστοιχες διοργανώσεις συνολικής διάρκειας άνω των τεσσάρων ετών σε εκπαιδευτικά προγράμματα, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης κλπ. Η προϋπηρεσία του θα αποδεικνύεται από σχετικές συμβάσεις έργου με αθλητικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, τοπικούς φορείς.
Παράλληλα, οφείλει να κατέχει αποδεδειγμένα στην οργανωτική του δομή είτε μέσω του εταιρικού σχήματος είτε μέσω συμβεβλημένων συνεργατών υψηλή εξειδίκευση στα παρακάτω αντικείμενα:1. Εκπαίδευση Ανηλίκων. 2. Παιδαγωγική Επάρκεια. 3. Αθλητισμός και Ποιότητα Ζωής. 4. Οργάνωση και Διοίκηση Προγραμμάτων. 5. Ικανότητα διαχείρισης και δημιουργίας ψηφιακών προγραμμάτων και διαδικασιών για την υποστήριξη των παιδαγωγικών στόχων.
Στη δράση θα συμμετάσχουν μέχρι 100 παιδιά. Η επιλογή των παιδιών που θα συμμετέχουν στην δράση θα γίνει από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, μετά από αίτηση των γονέων, με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
Δρομολογείται και για φέτος από τον ΔήμοΔράμας η δράση Αθλητισμός και Παιχνίδι
-Θα απευθύνεται σε έως 100 παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, τα οποία θα επιλεγούν με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια -Πρόκειται για το γνωστό πια πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών τους θερινούς μήνες