Δυναμική παρουσία στη Θεσσαλονίκη από τους δραμινούς «Κωδωνοφόρους»

Πάνω από 42 γκρουπ και 1500 τελεστές στο 5ο Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας

0
2717

Ξεπέρασαν τους 200 οι τελεστές των λαϊκών παραδοσιακών δρώμενων της Δράμας που ταξίδεψαν στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετέχουν την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στο 5ο Ευρωπαικό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας με τίτλο “Οι δρόμοι του Κουδουνιού” που πραγματοποιήθηκε στην συμπρωτεύουσα.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ μετείχαν περισσότερα απο 42 γκρουπ και περίπου 1500 τελεστές παραδοσιακών δρωμένων προερχόμενοι από πολλά μέρη της Γηραιάς Ηπείρου που σχετίζονται με την Κωδωνοφορία.
Ο κ. Γιάννης Παπουτσής, πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας που έχει ενεργό ρόλο σε αυτή την διοργάνωση σημείωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι στο Φεστιβάλ μετείχαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μοναστηρακίου, Πετρούσας, Πύργων, Ξηροποτάμου, Παγονερίου (και Νικήσιανης απο τον Νομό Καβάλας). Δεν συμμετείχαν φέτος για δικούς τους λόγους ο ΠΣ Καλής Βρύσης και ο ΠΣ Βώλακα.
Το 5ο Ευρωπαικό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας πραγματοποιούν φέτος για 5η χρονιά η ΚΟΙΝΣΕΠ “Δρόμοι του Κουδουνιού”, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας, τελεστές των εθίμων, ανάμεσα σε αυτούς περίπου δέκα ομάδες από το εξωτερικό (Γερμανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία κλπ) πήραν μέρος παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, στη ιδιαίτερη αυτή γιορτή και ξεσήκωσαν με τους ήχους των κουδουνιών την πόλη, μετέχοντας στην καθιερωμένη μεγάλη πομπή των “Κωδωνοφόρων” κατά μήκος της παλιάς παραλίας.
Αφετηρία ήταν ο Λευκός Πύργος και σημείο κατάληξης η Προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όπου διαδραματίστηκε το κύριο μέρος των εκδηλώσεων του 5ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας.
Όπως είπε ο κ. Γιάννης Παπουτσής, η Κωδωνοφορία είναι παγκόσμια υπόθεση και η Θεσσαλονίκη καθίσταται κέντρο της στην Ευρώπη, σύμφωνα με την αρχική επιδίωξη των διοργανωτών. Η Θεσσαλονίκη δηλαδή γίνεται το κέντρο της μετάβασης της αγροτοποιμενικής ζωής στην μεσευρώπη… Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας, το Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας συμβάλει σημαντικά στην διάδοση και προβολή και των λαϊκών δρωμένων της Δράμας με την συμβολή των διοργανωτών και των συμμετεχόντων…
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κουδούνι, που είναι κυρίαρχο στοιχείο αυτών δρωμένων, σύμφωνα με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης “εκτός από μουσικό όργανο και ηχητικό αντικείμενο, φέρει ακόμη μια ιδιότητα που συνδέεται με την παρουσία του στο πλαίσιο ευετηρικών, γονιμικών και βλαστικών τελετουργιών, μορφές και εκδοχές των οποίων συναντούμε ως τις μέρες μας. Ο ήχος του είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά προκαλούσε το δέος, τον ενθουσιασμό αλλά και τον φόβο, συναισθήματα ισχυρά τα οποία οι τελεστές επιδίωκαν να μεταβιβάσουν στις ευεργετικές ή φθοροποιές δυνάμεις της φύσης σε μια απόπειρα, να τις καλέσουν ή αντίστοιχα να τις ξορκίσουν”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ