Εγκαίνια εκθετηρίου του Μακεδονικού Αγώνα

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας

0
3695

Στην δημιουργία εκθετηρίου του Μακεδονικού Αγώνα προχώρησε σε συνεργασία με την Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος Αυστραλίας ο απερχόμενος Δήμαρχος Δοξάτου Δημήτρης Δαλακάκης.

Τα εγκαίνια του Εκθετηρίου Μακεδονικού Αγώνα έγιναν το Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 στις 11 το πρωί στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας όπου πραγματοποιήθηκαν σύντομες ομιλίες για την προσπάθεια της Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος Αυστραλίας και για το εκθετήριο τα εκθέματα του οποίου είναι δωρεά της Παμμακεδονικής Ένωσης.
Στην αρχή της εκδήλωσης διαβάστηκε χαιρετισμός του καθηγητή Αναστάσιου Μ. Τάμη, προέδρου του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών ο οποίος απεστάλη στον πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος Αυστραλίας, Μιχάλη Χρυσανθόπουλο, με αφορμή την πραγματοποίηση των εγκαινίων.

Στην επιστολή του ο κ. Τάμης ανέφερε τα εξής:
«Με ιδιαίτερη χαρά παρακολουθώ το αμέριστο ενδιαφέρον και τη συνεπή αποφασιστικότητα που επιδεικνύετε στην προώθηση των θεμάτων που αφορούν την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της Μακεδονίας. Η αφοσίωσή σας στη διατήρηση και προβολή των μνημείων και εκθεμάτων που χαρακτηρίζουν τον αγώνα των προγόνων μας αλλά και την αγωνία τους να διατηρήσουν την εθνο-πολιτιστική τους ταυτότητα μέσα στους αιώνας σάς τιμά ως σώμα αλλά και τον καθένα από εσάς.Ιδιαίτερα ευγενής και πατριωτική αναδεικνύεται η πρωτοβουλία σας να ιδρύσετε Εκθετήρια του Μακεδονικού Αγώνα τόσο στις Πέτρες Αμυνταίου, όσο και στον Άγιο Αθανάσιο Δοξάτου. Με την επισκεψιμότητα των Εκθετηρίων, τη διοργάνωση παμμακεδονικών μαθητικών διαγωνισμών και την έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων τη συγκεκριμένη γνώση των εκθετηρίων την προάγετε και την καλλιεργείτε μέσα από την εκπαίδευση και την μεταβάλλετε σε τεκμήρια αληθινής παιδείας».
Mιλώντας στην διάρκεια των εγκαινίων ο απερχόμενος Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης είπε μεταξύ άλλων ότι “Ο χώρος δεν πρέπει να μείνει κλειστός αλλά να μείνει ζωντανός. Θα μείνει ζωντανός όταν όλοι εμείς τον αγκαλιάσουμε” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δαλακάκης, συμπληρώνοντας σε άλλο σημείο της σύντομης ομιλίας του ότι στον χώρο του εκθετηρίου υπάρχουν πραγματικά σπάνια εκθέματα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.
Σε επόμενο χρόνο πάντως αναμένεται να γίνει εκθετήριο και στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δοξάτου όπου θα παρατίθενται όλα τα κειμήλια των κατοίκων της μαρτυρικής περιοχής που προσέφεραν στον Μακεδονικό Αγώνα, σύμφωνα με δήλωση του κ. Δαλακάκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους σκοπούς της Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος Αυστραλίας, η οποία δώρισε τα πρώτα εκθέματα στο Μουσείο του Αγίου Αθανασίου είναι μεταξύ άλλων “η προβολή, η διατήρηση και η διάδοση μνήμης, η έρευνα του Μακεδονικού Αγώνα οποίος οδήγησε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και την ένωσή της με την υπόλοιπη ελεύθερη Ελλάδα, τους ήρωες Μακεδονομάχους, τα ιστορικά γεγονότα τα οποία τον προκάλεσαν και τον χαρακτήρισαν. Επίσης η επιστημονική μελέτη της ιστορίας της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, όπως και η προβολή και διάδοση της και η προάσπιση της ιστορικής κληρονομιάς της από σκόπιμες και αντιεπιστημονικές πλαστογραφήσεις…”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ