Εικονικές «κλήσεις» και ενημέρωση για την προσβασιμότητα

0
2601

Με αφορμή την 15η Οκτωβρίου που είναι η παγκόσμια ημέρα “λευκού μπαστουνιού” (δηλαδή του βασικού εργαλείου το οποίο χειρίζονται οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης) πραγματοποιήθηκαν στη Δράμα δυο εκδηλώσεις που στόχο είχαν την προβολή των προβλημάτων καθημερινής κίνησης των ανθρώπων με προβλήματα όρασης.

Μία από τις δράσεις που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας και το Σωματείο ΑμεΑ Νομού Δράμας, ξεκίνησε στην πλατεία Ελευθερίας και περιλάμβανε βόλτες σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενημέρωση των πολιτών για την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση παντού και «εικονικές κλήσεις» σε οχήματα, για ευαισθητοποίηση. Οι κλήσεις που δόθηκαν ήταν εικονικές, αλλά η παράβαση και η ενόχληση ήταν πραγματικές.
Ο κ. Κώστας Αποστολίδης Αντιπρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας σημείωσε για την δράση: “Θέλαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας για τα προβλήματα κίνησης των ατόμων με προβλήματα όρασης, των ατόμων με αναπηρία και όχι μόνο”.
Όπως είπε μεταξύ άλλων “Θα θέλαμε να προτρέψουμε τους επαγγελματίες να διαθέτουν τις ανάλογες ράμπες στα καταστήματά τους ώστε και οι άνθρωποι με Αναπηρία να μπορούν ως καταναλωτές να έχουν πρόσβαση στα καταστήματα. Θα θέλαμε να ζητήσουμε από τους συμπολίτες μας να είναι προσεκτικοί στα ζητήματα προσβασιμότητας για τα άτομα με προβλήματα όρασης”.
Ο Υπαστυνόμος του τμήματος Τροχαίας Δράμας κ. Αλέξανδρος Ακούτας επεσήμανε στο πλαίσιο της δράσης ότι “Η Τροχαία Δράμας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τέτοιου είδους εκδηλώσεις οι οποίες συμβάλλουν τα μέγιστα… Αποτρέπει κάθε είδους παραβατικές συμπεριφορές ειδικά στις ράμπες ΑμεΑ, στα πεζοδρόμια και γενικότερα στους κοινόχρηστους χώρους ώστε η πόλη να είναι προσβάσιμη σε όλους και ειδικότερα στα ΑμεΑ που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Η υπηρεσία μας κινείται στην κατεύθυνση εξάλειψης αυτών των φαινομένων. Καθημερινά όλο το ανθρώπινο δυναμικό της εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση, προς όφελος της κοινωνίας…”.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας κ. Σμάραγδος Κρεμμύδας σημείωσε για την δράση ότι είναι πολύ σημαντικό να διαχέονται στην κοινωνία τα προβλήματα των ανθρώπων με προβλήματα όρασης προκειμένου αυτή να ευαισθητοποιείται και από την άλλη μεριά να ενεργοποιούνται οι φορείς προκειμένου να βρίσκουμε διεξόδους συνεργασίας και υποστήριξης (για την επίλυση των προβλημάτων). Εξήγησε για την δράση ότι”Είμαστε στην πλατεία της Δράμας προκειμένου να κινηθούμε στα πεζοδρόμια της πόλης προσπαθώντας να αναδείξουμε τα επί μέρους προβλήματα που υπάρχουν ανά περιοχή και να περάσουμε το μήνυμα ότι η αναπηρία δεν είναι επιλογή αλλά κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθεί ο καθένας ανά πάσα στιγμή”… Ο ίδιος θύμισε ότι είναι πολύ σημαντική μεταξύ άλλων και η ηχητική σήμανση των φωτεινών σηματοδοτών στις πόλεις για την κίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης. Είπε ότι έχουν γίνει σχετικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκο και διευκρίνισε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε τεχνική μελέτη που υπάρχει στον Δήμο Δράμας και προβλέπει τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών με ηχητικά συστήματα σε όλες τις διασταυρώσεις εντός του αστικού ιστού, προκειμένου να γίνεται η διέλευση των ατόμων με προβλήματα όρασης με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια. Είπε ακόμη για τους οδηγούς όδευσης τυφλών ότι θα πρέπει καταρχάς να μην καταλαμβάνονται από άλλους αλλά και να τοποθετούνται σωστά και να μην καταλήγουν σε αδιέξοδα…
Από την πλευρά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτισμού κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “πολιτισμός είναι να δείχνουμε όλοι τον σεβασμό που πρέπει και οφείλουμε να δείχνουμε καταρχήν στον ΚΟΚ. Κάποιοι συμπολίτες μας έχουν ακόμη περισσότερο ανάγκη απο αυτόν τον σεβασμό. Όταν παρκάρουμε στις ράμπες και δεν σεβόμαστε τους οδηγούς όδευσης τυφλών δημιουργούμε προβλήματα στην μετακίνηση ανθρώπων που τους χρησιμοποιούν όπως και στην μετακίνηση των υπολοίπων που χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια. Αυτό δεν είναι πολιτισμός. Κάθε χρόνο όμως υπάρχει και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση χάρη στην κινητοποίηση που κάνει η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας και πιστεύω ότι κυρίως οι νέοι άνθρωποι πλέον αντιλαμβάνονται ποια είναι τα σημεία που δεν πρέπει να παρκάρουν… Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Είμαστε πάντοτε κοντά τους”.
Η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Παιδείας και Πολιτισμού κα Αναστασία Τόλιου είπε μεταξύ άλλων ότι “Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως ημέρα “λευκού μπαστουνιού” με στόχο την μεγάλη σημασία της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια περισσότερο ανεξάρτητη διαβίωση. Το λευκό μπαστούνι συνδυάζεται με κατάλληλη εκπαίδευση ώστε άτομα με οπτική αναπηρία να μπορούν να ανιχνεύουν το περιβάλλον και να κινούνται ανεξάρτητα και με ασφάλεια τόσο μέσα στην πόλη όσο και μέσα σε κτίρια”.
Επίσης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εορτασμού του “Λευκού μπαστουνιού” χθες 15 Οκτωβρίου και καθ’όλη την διάρκεια της μέρας, έγινε βιωματικό εργαστήρι απο την Κοιν.Σε.Π ένταξης “Αλληλέγγυα Συν-Εργασία σε συνεργασία με το Σωματείο ΑμεΑ Δράμας “Δημιουργώ και προσφέρω” και το κατάστημα Με…νού Παντοπωλείο-Καφέ-Μεζεδοπωλείο με θέμα την “Γευστική εμπειρία και την επί της ουσίας χειροπιαστή γνωριμία”.Το Βιωματικό εργαστήρι πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα Με…νού επι της οδού 1ης Ιουλίου και Δημοκρίτου 1 στην πόλη της Δράμας. Όπως ανέφεραν μάλιστα οι διοργανωτές της δράσης “Με…νού στα τυφλά!Μπορείς να φας στα τυφλά,μπορείς να πιεις στα τυφλά;Μπορείς να νιώσεις την ομορφιά της γεύσης που φτάνει στο ζενίθ όταν η όραση σου λείπει;”…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ