Εκατόν δέκα χρόνια ελεύθερη Δράμα

0
592

Αύριο Σάββατο 1η Ιουλίου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Ελευθερίων της πόλης


 

Εκατόν δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την απελευθέρωση της Δράμας, που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 1913 από τον Ελληνικό Στρατό, για να φέρει την πολυπόθητη ελευθερία, από τη διπλή κατοχή Τούρκων και Βουλγάρων. Η απελευθέρωση της Δράμας εντάσσεται χρονικά στους βαλκανικούς πολέμους της περιόδου 1912-1913.
Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Ελευθερίων της πόλης που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, έχουν αρχίσει φέτος από τις 19 Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως τις 5 Ιουλίου.
Αύριο Σάββατο 1η Ιουλίου ανήμερα της επετείου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Ελευθερίων της πόλης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 08:00 στην πλατεία «Ελευθερίας» θα γίνει έπαρση σημαίας με συμμετοχή στρατιωτικού τμήματος της Φρουράς Δράμας και της Φιλαρμονικής Δήμου Δράμας. Στις 10:00 στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Δράμας θα τελεστεί δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. Δωρόθεου. Θα ακολουθήσει εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κ. Αναστασία Γαλανού, διευθύντρια 13ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας και στις 11:30 στον Δημοτικό Κήπο, στο άγαλμα της «Ελευθερίας» θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Το μεσημέρι στις 12:15 στο πολιτιστικό κέντρο «Ελευθερία» ο Δήμος Δράμας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και οι «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων πόλης και περιοχής Δράμας», με αφορμή τον εορτασμό των Ελευθερίων της Δράμας, φιλοξενούν την Έκθεση διπλωματικών εγγράφων της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών «Η Ελλάδα Ελεύθερη: Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων». Η επιμέλεια, η επιλογή του αρχειακού υλικού και ο σχολιασμός του ανήκουν στον Γιώργο Πολυδωράκη, Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή-Σύμβουλο, Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών. Η διάρκεια της έκθεσης είναι 1-10 Ιουλίου 2023 (και ώρες11:00-13:00 & 19:00-22:00).
Στις 18:30 στο Άγαλμα «Νίκης» στην περιοχή της Ανάπλασης ο «Σύλλογος Δρομέων Υγείας Δράμας» διοργανώνει δυο αθλητικές δράσεις:
α) ημιμαραθώνιο 21 χλμ.
β) λαϊκό αγώνα 5 χλμ με εκκίνηση και τερματισμό το άγαλμα της «Νίκης» στην ανάπλαση με φορά προς την περιοχή των Αμπελακίων, Αγίου Τρύφωνα, Χωριστής, Καλλιφύτου, Πανοράματος. Στις 20:00 στην πλατεία «Ελευθερίας» θα γίνει υποστολή σημαίας με συμμετοχή στρατιωτικού τμήματος της Φρουράς Δράμας.Στις 20:00 στην πλατεία «Ευζώνων» Μοναστηρακίου ο «Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου» διοργανώνει αποκεντρωμένη μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Μοναστηράκι και στην ιστορική «Πλατεία των Ευζώνων» υπενθυμίζοντας και αναβιώνοντας τα γεγονότα της 1ης Ιουλίου 1913 προς τιμήν της διμοιρίας των Ευζώνων, που φιλοξενήθηκε τότε στο χωριό, και η οποία ενισχύει τη λογική της στήριξης και της ανάδειξης του ιστορικού τόπου. Στις 20:30 στην πλατεία «Ελευθερίας» ο Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια» Δράμας συνδιοργανώνει με το Δήμο Δράμας αφιέρωμα στον Νίκο Παπάζογλου, βασισμένο στη ζωή του αλλά και στην πορεία του στην μουσική. Μουσικοί του Δημοτικού Ωδείου Δράμας αλλά και άλλοι ξεχωριστοί Δραμινοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν κομμάτια του μέσα στον χρόνο τιμώντας τον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη.

Το ιστορικό της ημέρας
Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Δράμας, η έναρξη του πρώτου Βαλκανικού Πολέμου τον Σεπτέμβριο του 1912 βρήκε την Ελλάδα σύμμαχο της Σερβίας, της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου, ενώ η Δράμα, όπως και όλη η Βόρεια Ελλάδα βρέθηκε υπό την κατοχή της Τουρκίας. Η τελευταία, σκιά της άλλοτε κραταιής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κλονίστηκε ήδη ισχυρά υπό το βάρος της επικείμενης επίθεσης των συνασπισμένων λαών της Βαλκανικής που αγωνίστηκαν να απελευθερώσουν τα εθνικά τους εδάφη.
Η πορεία των επιχειρήσεων έφερε τελικά την Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Βουλγαρία κατέλαβε τον Νοέμβριο του 1912 την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και, φυσικά, τη Δράμα. Έκτοτε και επί οχτώ μήνες η Δράμα παρέμεινε στα χέρια των Βουλγάρων. Ήταν η περίοδος της πρώτης βουλγαρικής κατοχής. Με την έναρξη του δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου, στις 17 Ιουνίου 1913, οι Βούλγαροι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους τέως συμμάχους τους, τους Έλληνες και τους Σέρβους. Η απληστία και η υπεροψία τους τούς εμπόδισαν να αντιληφθούν ότι μειονεκτούν έναντι των αντιπάλων τους.
Έτσι, η μία μετά την άλλη οι ελληνικές πόλεις άρχισαν να απελευθερώνονται: «Πήραμε τη Θεσσαλονίκη μας, τας Σέρρας τας ωραίας, τη Δράμα» τραγουδούσαν σε εμβατηριακούς ρυθμούς οι Έλληνες της εποχής.
Στη Δράμα, ήδη από τον Απρίλιο του 1913 έχει διακοπεί κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο, ταχυδρομική ή τηλεγραφική. Οι Βούλγαροι κομιτατζήδες είχαν από καιρό δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των Ελλήνων της περιοχής. Όλα έδειχναν ότι οι βουλγαρικές αρχές κινούνταν βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου με στόχο τον εκβουλγαρισμό των κατοίκων.Παρά την καθησυχαστική συμπεριφορά του στρατιωτικού και πολιτικού διοικητή, ο ηρωικός Μητροπολίτης Δράμας Αγαθάγγελος αποκάλυψε ένα όργιο από εκτελέσεις ανύποπτων πολιτών, συλλήψεις και κακοποιήσεις ιερέων, ατιμώσεις γυναικών, και συλήσεις ναών που μετατρέπουν τη ζωή των Ελλήνων της Δράμας σε κόλαση. Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι η πυρπόληση του Δοξάτου και η σφαγή των κατοίκων του στις 30 Ιουνίου 1913.
Η επομένη, η 1η Ιουλίου ήταν η ημέρα της απελευθέρωσης. Ο ελληνικός στρατός, υπό την ηγεσία του Συνταγματάρχη Νικόλαου Μιχαλόπουλου Αρκαδικού, εισήλθε απελευθερωτής στην πόλη. Γράφει χαρακτηριστικά στο ημερολόγιό του ο Μητροπολίτης Δράμας Αγαθάγγελος: «Χαράς ευαγγέλια! Ελευθερία και Ελευθέρια εορτάζομεν! Κινούμεθα! Ο ελληνικός μας στρατός νικητής και τροπαιούχος εισήλθεν εις την Δράμαν! Χαρά! Αγαλλίασις! Άσματα! Ελευθερία!».
Η απελευθέρωση της Δράμας κατοχυρώθηκε νομικά με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου (28 Ιουλίου 1913), με την οποία τα ελληνικά σύνορα έφτασαν ως τον Νέστο και όλη η Ανατολική Μακεδονία προσαρτήθηκε στην ελληνική επικράτεια. Ο δραμινός λαός, που είχε υποστεί τα πάνδεινα μέσα στη δίνη της ιστορίας, κατόρθωσε να ενισχύσει και να χαλυβδώσει τη θέλησή του για Ελευθερία, παρά την ακριτική γεωγραφική του θέση και τη συνύπαρξή του με λαούς διαφορετικών εθνικών προελεύσεων. Με τους λαούς αυτούς ήρθε σε δημιουργική επαφή, χωρίς ποτέ να χάσει ούτε ίχνος της εθνικής του ταυτότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!