Εκατοντάδες Δραμινοί στην πλατεία Ελευθερίας

0
565

– Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ
– «Έχουμε χρέος στους 57 νεκρούς των Τεμπών να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες»


 

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών πραγματοποιήθηκαν χθες στη Δράμα οι προγραμματισμένες απεργιακές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με κυρίαρχο αίτημα την άμεση απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών αλλά και την παύση των πολιτικών των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Οι απεργιακές συγκεντρώσεις άρχισαν το πρωί της Πέμπτης από το Εργατικό Κέντρο της Δράμας στο πλαίσιο της απεργιακής συγκέντρωσης που διοργανώθηκε από την ΓΣΕΕ και στην συνέχεια ακολούθησε πορεία εργαζομένων και συνταξιούχων προς την πλατεία Ελευθερίας, όπου επρόκειτο λίγη ώρα αργότερα να διεξαχθεί η δεύτερη απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ. Εκατοντάδες ήταν τελικά οι πολίτες που προσήλθαν με πανό και συνθήματα διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, προβάλλοντας το σύνθημα ότι οι ανθρώπινες ζωές έχουν αξία με σαφή παραπομπή στην τραγωδία των Τεμπών και τα τραγικά κενά και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στη λειτουργία των δημόσιων υποδομών. Στην απεργιακή συγκέντρωση της πλατείας Ελευθερίας προσήλθαν και τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κρατώντας συμβολικά μαύρα μπαλόνια ως ένδειξη πένθους αλλά και διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη. Την συγκέντρωση χαιρέτησαν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της πρώην συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας που ανέστειλε πρόσφατα την λειτουργία της, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι της Τράπεζας βρίσκονται σε «ομηρία» εδώ και ενάμιση μήνα. Στην απεργιακή συγκέντρωση μετείχαν και αρκετοί εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας μετά από σχετική απόφαση που έλαβε το όργανο στην τελευταία συνεδρίασή του.

 

 

Μιλώντας για την απεργιακή κινητοποίηση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης τόνισε στα «Χ» ότι δυστυχώς οι τραγωδίες στη χώρα συνεχίζονται για να προσθέσει: «Ζητάμε την πλήρη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών. Ζητάμε τον εκσυγχρονισμό του σιδηρόδρομου για να μετακινείται ο πληθυσμός με ασφάλεια, την οποία καμία κυβέρνηση δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψη. Αλλά και στο νομό μας θρηνούμε κάθε μήνα θύματα, από τη μη συμμόρφωση των εργοδοτών σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Υπάρχουν πολλοί υπεύθυνοι και δεν είναι μόνο ένας. Ο κόσμος θα πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι θα πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά, αυτοί που ευθύνονται για το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Δίνουμε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Ο πόνος είναι αβάσταχτος. Το εργατικό κίνημα είναι αποφασισμένο να μην τους αφήσει σε χλωρό κλαρί, μέχρι να διορθωθούν τα προβλήματα την υγιεινή και την ασφάλεια στην εργασία, την ασφάλεια στη μετακίνηση των παιδιών μας. Οι αγώνες θα συνεχιστούν αν η όποια κυβέρνηση δε λάβει αυστηρά μέτρα. Η νεολαία πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της. Εμείς θα βοηθήσουμε. Θα είμαστε από δίπλα. Ήταν νέοι άνθρωποι αυτοί που έχασαν τη ζωή τους. Ήταν άδικο και κρίμα».
Μιλώντας για την κινητοποίηση ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Γιάννης Παπαδόπουλος είπε ότι από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών υπήρξε μια ανακοίνωση ότι η απεργία της ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίστηκε από δικαστική απόφαση ως παράνομη και καταχρηστική, αλλά η απόφαση αφορούσε την απεργία – αποχή των δημοσίων υπαλλήλων για την αξιολόγηση και όχι την απεργία της 16ης Μαρτίου. «Εργαζόμενοι και νεολαία, δείχνουν τον δρόμο του αγώνα και την ανάγκη το έγκλημα στα Τέμπη να μην ξεχαστεί και να μην συγκαλυφθεί. Το έχουμε χρέος στους 57 νεκρούς των Τεμπών να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες…»
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος δήλωσε ότι οι δικηγόροι με ψήφισμα ζητούν την άμεση και έγκαιρη απονομή των ευθυνών στην υπόθεση των Τεμπών και επισημαίνουν ότι με αφορμή αυτό το γεγονός θα πρέπει να προχωρήσει ο πλήρης εκσυγχρονισμός του δημόσιου βίου. «Οι νέοι άνθρωποι που διαμαρτύρονται σήμερα ορθώς, επιθυμούν μια διαφορετική κοινωνία στην οποία δεν θα επικρατεί το “ρουσφέτι” και ο “γνωστός του γνωστού” αλλά θα υπάρχει αξιοκρατία και δεν θα υπάρχουν εκατόμβες νεκρών όπως η πρόσφατη, εφόσον ο δημόσιος βίος εκσυγχρονιστεί πλήρως…»
Ο περιφερειακός σύμβουλος της ΠΑΜΘ κ. Γιάννης Στεφανίδης είπε ότι στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, μετά το 1974 έχουν γίνει εκατοντάδες συγκεντρώσεις μέσα από τις οποίες υπήρξαν και κατακτήσεις. Είπε επίσης ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι «δένουν» με τις κινητοποιήσεις αυτές και ο στόχος για να οδηγηθούν σε διέξοδο τα προβλήματα είναι ορατός, αλλά πρέπει η στοχοπροσήλωση να είναι τέτοια που να καταδεικνύει τους πραγματικούς υπευθύνους των προβλημάτων που έχουν ονοματεπώνυμο και είναι οι διαχειριστές των πολιτικών ζητημάτων της χώρας όλα αυτά τα χρόνια.
«Προσωπικά δεν βγαίνει από το μυαλό μου, ότι όλα αυτά έγιναν γιατί δεν τα βρήκαν στο πόσα θα πρέπει να πάρει ο κάθε υπουργός για κάθε έργο. Αυτά συμβαίνουν και στις μικρές κοινωνίες και τα γνωρίζουμε. Όταν όμως συμβαίνουν τέτοια περιστατικά όπως αυτό με τε τα Τέμπη τότε ο κόσμος αγανακτεί και σηκώνεται από τον καναπέ, φωνάζοντας «Φτάνει πια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Δράμας κ. Όθων Μουρμούρης.
Ο κ. Μιχάλης Αθανασιάδης πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Δράμας δήλωσε ότι: “Oι κινητοποιήσεις δείχνουν τις αδυναμίες και τα προβλήματα στις συγκοινωνίες. Αλλά πέρα από αυτό οι συνταξιούχοι προβάλλουμε και άλλα προβλήματα που πνίγουν την κοινωνία όπως οι περικοπές των συντάξεων, η αφαίρεση των δώρων, η υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας. Προβλήματα που δεν λύνονται με μια, δυο ή τρεις κινητοποιήσεις. Οι συνταξιούχοι θα είμαστε στο δρόμο ώσπου να αντιληφθεί αυτό το πολιτικό σύστημα να αφυπνιστεί από αυτό το κύμα των αντιδράσεων…”
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» δήλωσε ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, ζήτησε από τον Δήμαρχο Δράμας οι δημοτικοί σύμβουλοι να παραβρεθούν στην πανελλαδική απεργία, προκειμένου να διεκδικήσουν μαζί με τους εργαζόμενους του τόπου την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας στα Τέμπη. “Οφείλουμε στα θύματα και στη νέα γενιά, να παραδώσουμε μια χώρα που δεν θα έχει τέτοια προβλήματα από εδώ και πέρα” τόνισε ο κ. Στέργιος Ηλιόπουλος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Νομού Δράμας κ. Γιάννης Τσιάρας δήλωσε: «Θα είμαστε πάντα στις επάλξεις. Πρέπει να πάρουν το μήνυμά τους. Όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο. Φτάνει πια. Τέρμα η ασυδοσία που θέλει να τα κάνει όλα ιδιωτικά. Όλοι θα είμαστε στους δρόμους μέχρι να πετύχουμε το καλό για τον τόπο μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!