Εκατοντάδες δραμινοί στο Κορύλοβο την Καθαρά Δευτέρα

Οι καιροί άλλαξαν, αλλά οι παραδοσιακές συνήθειες παραμένουν

0
2855

Tην καθιερωμένη επίσκεψή τους στον λόφο του Κορυλόβου, απόρροια των τοπικών παραδοσιακών εθίμων, της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής έκαναν και φέτος αρκετοί δραμινοί.

Στον λόφο του Κορυλόβου οργανώθηκε από τον Δήμο Δράμας με την βοήθεια τοπικών συλλόγων και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και φέτος η καθιερωμένη γιορτινή εκδήλωση που συνοδεύτηκε με νηστίσιμα εδέσματα, φασολάδα, χαλβά, ελιές, ταραμά και τουρσί.
Περίπου 1000 μερίδες με νηστίσιμα σαρακοστιανά διατέθηκαν από τον Δήμο Δράμας χθες μέχρι το μεσημέρι. Αξιέπαινη όμως ήταν και η ενεργή συμμετοχή του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που βοήθησε τα μέγιστα όχι μόνο στην προετοιμασία της παραδοσιακής φασολάδας αλλά και στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Οι δραμινοί λοιπόν “έπιασαν το φίδι” κατά το κοινώς λεγόμενο, τιμώντας με την ανάβασή τους στην κορυφή του Κορυλόβου ένα τοπικό έθιμο που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Μόνο που οι περισσότεροι επέλεξαν, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια το αυτοκίνητο και όχι την παραδοσιακή πεζή ανάβαση όπως αυτή που γινόταν από ατέλειωτες παρέες πολλά χρόνια πριν…
Οι καιροί όπως και οι σύγχρονες συνήθειες φαίνεται να άλλαξαν το παραδοσιακό τοπικό έθιμο αλλά μόνο ως προς την μετάβαση στην κορυφή του λόφου συμβόλου της Δράμας. Κατά τα άλλα το κέφι, η σαρακοστιανή διάθεση και κυρίως το πνεύμα μιας παράδοσης που συνεχίζεται για πολλά χρόνια ήταν εκεί, στοιχεία παρόντα και εν πολλοίς αναλλοίωτα στις νεώτερες γενιές.
Θυμίζουμε ότι το έθιμο της γιορτινής εκδήλωσης που γίνεται την Καθαρά Δευτέρα στον λόφο του Κορυλόβου ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Φυσιολατρικού Ομίλου της Δράμας και γιγαντώθηκε χάρη στις προσπάθειες των μελών και κυρίως του αείμνηστου και πάνω απ’ όλα ακούραστου γιατρού και προέδρου του, Αθανάσιου Γκατζούλη, οποίος και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του Κορυλόβου, με πολύχρονη και επίμονη προσπάθεια. Για τον λόγο αυτό άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια τοποθετήθηκε απο τον Δήμο και η περίφημη πινακίδα που φέρει το όνομά του, στους πρόποδες του λόφου.
Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να ξεχάσει την διάθεση και την ανυστερόβουλη προσπάθεια του γιατρού, όπως πολλοί και χάριν συντομίας συνήθιζαν να τον αποκαλούν λόγω του επαγγέλματος του.
Όσο για το πέταγμα του παραδοσιακού χαρταετού, φέτος ήταν ακόμη λιγότεροι όσοι, τουλάχιστον μέχρι τις 11 το πρωί, στον λόφο του Κορυλόβου, επιχείρησαν να τιμήσουν το γνωστό έθιμο της Καθαράς Δευτέρας παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν απαγορευτικές.
Πάντως με αρκετή νοσταλγία οι μεγαλύτεροι και με πολύ περισσότερη παιχνιδιάρικη διάθεση οι μικρότεροι είπαν με την χθεσινή παρουσία τους στον Κορύλοβο, με το δικό τους παραδοσιακό τρόπο… “Καλή Σαρακοστή”. Λίγο αργότερα, το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, οι περισσότεροι επισκέφθηκαν την Χωριστή, για την κορύφωση του δεκαημέρου των καρναβαλικών εκδηλώσεων και την περίφημη καρναβαλική παρέλαση που και φέτος, ίσως περισσότερο, λόγω των επικείμενων εκλογών, είχε έντονο το άρωμα της πολιτικής σάτιρας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ