Εκδήλωση για την διάσωση της ποντιακής διαλέκτου

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας

0
1994

Δεν θα μπορούσε να περιγραφεί πιο ανάγλυφα η ανάγκη διάσωσης της ποντιακής διαλέκτου από την διατύπωση που έκανε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος… “Με την διάσωση του παρελθόντος της ποντιακής γλώσσας διασφαλίζεται και η ιστορική της συνέχεια. Κυρίως, όμως, εξασφαλίζεται η επιβίωση της ταυτότητας και της ιδιοσυστασίας ενός Πολιτισμού αιώνων, που χάνεται στα βάθη των χρόνων και φέρει τη σφραγίδα της Ομηρικής λαλιάς.

Όπως γράφει, άλλωστε και ο Σεφέρης: «Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε την ίδια γλώσσα». Ο δε ποντιακός λόγος θεωρείται ότι είναι αυτός που έχει συγκρατήσει στη δομή του, αλλά και στη φωνολογική του ταυτότητα, με τον πλέον καθαρό και αυτούσιο τρόπο πλήθος στοιχείων της Αρχαίας Ιωνικής διαλέκτου”.
Με το σκεπτικό αυτό ο Σύλλογος Ποντίων Δράμας «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «ΑΚΡΙΤΕΣ ΝΕΑΣ ΚΡΩΜΝΗΣ» Δράμας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. ΑΜΙΣΟΥ Δράμας, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος ΚΑΛΛΙΦΥΤΟΥ Δράμας, και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαδικού Δράμας «ΆΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ», διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη 3-4-2019 στις 7 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας εκδήλωση προς τιμήν των ανθρώπων που διδάσκουν και συνεχίζουν να μάχονται για τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Νομό Δράμας. Αρχικά θα παρουσιαστεί το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του ΔΠΘ (στο οποίο από την 1 Οκτωβρίου 2018 διδάσκεται η ποντιακή διάλεκτος) από τον Ηλία Κ. Πετρόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του τμήματος θα τιμηθεί ο ίδιος και οι φοιτητές του. Στη συνέχεια θα βραβευθούν όλοι όσοι διδάσκουν την διάλεκτο στην Δράμα, καθώς και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών κ. Αντώνης Παυλίδης.Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Γλωσσολόγος – Φιλόλογος Κωνσταντίνος Αφεντούλης.
Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι: Ηλίας Κ. Πετρόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του ΔΠΘ, οι φοιτητές του τμήματος και οι δραμινοί δάσκαλοι:
1) Σάββας Παπαδόπουλος εκπαιδευτικός, συγγραφέας
2) Διαμαντής Λαζαρίδης εκπαιδευτικός, συγγραφέας
3) Βασίλης Χατζηθεοδωρίδης παιδαγωγός-συγγραφέας
4) Κωνσταντίνος Παπαζίδης υποστράτηγος εν αποστρατεία
5) Δρ. Ευφροσύνη Χαραλαμπίδου Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Δασκάλων
6) Παρθένα Λαρχανίδου, φιλόλογος, εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου
7) Ευγενία Δροσίδου δασολόγος Ε.Δ.Ε.
8) Μυροφόρα Συμεωνίδου καθηγήτρια φιλόλογος
9) Δρ. Αντώνης Παυλίδης πρόεδρος του Πανελλήνιου Σύνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ