Εκδήλωση μνήμης την ερχόμενη Κυριακή από τη Θρακική Εστία Δράμας

0
1429

Χρ. Σιδερά στα «Χ»: «Η εκδήλωση αποκτά φέτος ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ολοκλήρωση των συστηματικών διώξεων σε βάρος του Θρακικού Ελληνισμού»


 

Eπιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Δράμας, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου, θα πραγματοποιηθεί και φέτος με πρωτοβουλία της Θρακικής Εστίας Δράμας, την Κυριακή 10 Απριλίου στο πλαίσιο της ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού στην οποία ήταν αφιερωμένη η 6η Απριλίου.
Η εκδήλωση αυτή μάλιστα αποκτά φέτος ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ολοκλήρωση των συστηματικών διώξεων σε βάρος του Θρακικού Ελληνισμού από τους Τούρκους το 1922, και την καταστροφή του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, της Θράκης και του Πόντου. Η φετινή εκδήλωση γίνεται από τη Θρακική εστία σε συνδιοργάνωση με τη ΙΜ Δράμας, τον Δήμο Δράμας και το ίδρυμα Κεραμέως.
Η κα Χρύσα Σιδερά, εκπρόσωπος της Θρακικής Εστίας Δράμας, δήλωσε στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” ότι πρόκειται για το ετήσιο μνημόσυνο της γενοκοτονίας του Θρακικού Ελληνισμού, προσθέτοντας ότι η Θρακική Εστία Δράμας, πραγματοποιεί κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού, με την συμμετοχή πολλών θρακικών και όχι μόνο σωματείων.
“Είναι γνωστό ότι στον ΙΝ των Αγίων 12 Αποστόλων, φιλοξενούνται ιερά κειμήλια, φορητές εικόνες και σκεύη από τον ομώνυμο ναό στην Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης” επισημαίνει η κα Σιδερά και συμπληρώνει: “O Iερός Nαός των Αγίων 12 Αποστόλων κατέστη κέντρο αναφοράς των Θρακιωτών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην πόλη αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Δράμας. Σε αυτόν τον ναό τοποθετήθηκε το πρώτο στην Ελλάδα και μέχρι πρότινος μοναδικό, μνημείο για τα θύματα της γενοκτονίας των Θρακιωτών. Αυτή η στήλη μνήμης στην Θρακιώτικη – προσφυγική, ενορία της πόλης μας, αποτελεί το μνημείο της γενοκτονίας των Θρακιωτών, το οποίο ανεγέρθη το 2012, με πρωτοβουλία της Θρακικής Εστίας Δράμας και τη συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, από την οποία παραχωρήθηκε και ο συγκεκριμένο χώρος”.
Η Θρακική Εστία Δράμας, υπενθυμίζει ότι η 6η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων ως η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Οι διωγμοί του Θρακικού Ελληνισμού ξεκίνησαν από τον χώρο της Βόρειας Θράκης (την Ανατολική Ρωμυλία) το 1906. Τότε που οι Βούλγαροι οργάνωσαν σφαγές και διώξεις σε βάρος του Ελληνικού Στοιχείου σε πολλές πόλεις της Ανατολικής Ρωμυλίας, στην Αγχίαλο, στη Βάρνα, στη Φιλιππούπολη, στη Στενήμαχο, και εξανάγκασαν πολλούς Έλληνες της περιοχής να καταφύγουν στην τουρκοκρατούμενη Ανατολική και Δυτική Θράκη αλλά και στην ελεύθερη Ελλάδα.
Ακολούθησε, από το 1908, η γενοκτονική συμπεριφορά των Νεοτούρκων. Αφετηρία των διωγμών και της γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής (Θράκης, Πόντου και Μικράς Ασίας) από το καθεστώς των Νεοτούρκων υπήρξε ο χώρος της Ανατολικής Θράκης. Με βίαια μέσα, εμπορικό αποκλεισμό, βαριά φορολογία, λεηλασίες περιουσιών, ομαδικές σφαγές, ατιμώσεις, καταναγκαστική εργασία σε τάγματα εργασίας εξανάγκασαν τους Θρακιώτες να εγκαταλείψουν την Ανατολική Θράκη. Υπολογίζεται ότι την περίοδο 1913-1917, από τους 360.000-370.000 Έλληνες που αριθμούσε η περιοχή, 232.000 Ανατολικοθρακιώτες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να καταφύγουν στην ελεύθερη Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άλλοι 96.000 οδηγήθηκαν στην Μικρά Ασία σε καταναγκαστικά έργα και από αυτούς επέστρεψαν στις εστίες τους, με τη λήξη του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, μόνο οι 50.000.
Κορύφωση των διωγμών σε βάρος του Ελληνισμού της Θράκης υπήρξε η 6η Απριλίου 1914, η οποία έχει χαραχτεί στη μνήμη των Θρακιωτών ως «το Μαύρο Πάσχα». Την ημέρα εκείνη επέλεξαν οι Νεότουρκοι μη σεβόμενοι ούτε τη σημαντικότατη αυτή θρησκευτική γιορτή του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού, Κυριακή του Πάσχα, για να εκδιώξουν τους Έλληνες πολλών χωριών της επαρχίας Αρκαδιουπόλεως και Βιζύης και άλλων θρακικών περιοχών. Η 6η Απριλίου σηματοδότησε την απαρχή των συστηματικών διώξεων σε βάρος του Θρακικού Ελληνισμού από τους Τούρκους, που ολοκληρώθηκαν το 1922 με την καταστροφή του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, της Θράκης και του Πόντου. Γι’ αυτό και η ημερομηνία αυτή είναι πολύ σημαντική για όλους τους Θρακιώτες αλλά και για τον προσφυγικό Ελληνισμό γενικότερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ