Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στην αίθουσα του τελευταίου ορόφου της καπναποθήκης Αναστασιάδη η τελετή λήξης του θερινού προγράμματος εκμάθησης νεοελληνικής γλώσσας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας. Η ίδια αίθουσα, που παραχώρησε η ΚΥΚΛΩΨ και για τη διεξαγωγή μέρους της εκπαίδευσης, κατά η διάρκεια του προγράμματος, ήταν γεμάτη από ξένους φοιτητές που μαθαίνουν ελληνικά, από τους εισηγητές του προγράμματος, τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και άλλους συμπολίτες μας.
O Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, στο χαιρετισμό του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία των ξένων φοιτητών του πανεπιστημιακού προγράμματος στη Δράμα. Ευχαρίστησε για την προσφορά του τον διευθυντή του προγράμματος και διευθυντή του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, Μόσχο Μορφακίδη και την οικογένεια του Άρη Θεοδωρίδη, προέδρου της ΚΥΚΛΩΨ, για την παραχώρηση του χώρου της καπναποθήκης στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα. Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό που η διεξαγωγή του προγράμματος έχει διανύσει 13 χρόνια. Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη και τη στήριξη του Δήμου Δράμας στο έργο που γίνεται με πρωτοβουλία του κ. Μορφακίδη, όλα αυτά τα χρόνια.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Μιχάλης Μουρβετίδης, ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε ένα ακόμη όμορφο ταξίδι εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και γνωριμίας με τον ελληνικό πολιτισμό και τη Δράμα. Συνεχάρη τον κ. Μορφακίδη και τους συνεργάτες του στο πρόγραμμα, για την προσπάθεια αυτή, αλλά και την επιμονή τους όλα αυτά τα χρόνια. “Είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπουμε ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, να αγαπούν την ελληνική γλώσσα, να προσπαθούν να την κατανοήσουν και να έρχονται πιο κοντά με την τοπική κοινωνία στη Δράμα. Ελπίζω η εμπειρία να τους μείνει αξέχαστη. Εύχομαι να τα ξαναπούμε το συντομότερο δυνατόν” πρόσθεσε.
Ο διευθυντής του θερινού πανεπιστημιακού προγράμματος, Μόσχος Μορφακίδης, αναφέρθηκε στη συμβολή των χορηγών και συγκεκριμένα του αείμνηστου Κώστα Αποστολίδη και του βεβαίως του Άρη Θεοδωρίδη, στην διεξαγωγή και τη στήριξη του προγράμματος, από το 2018 μέχρι σήμερα. Ωστόσο αναφέρθηκε και στη ιστορία του προγράμματος που αρχικά ξεκίνησε το 1995 επί θητείας Σωκράτη Δημητριάδη στη Νομαρχία και Μαργαρίτη Τζίμα στον Δήμο Δράμας. Όπως είπε το πρόγραμμα άρχισε με Ισπανούς φοιτητές αλλά πλέον συνεχίζεται, μετά από επιθυμία του αείμνηστου Κώστα Αποστολίδη, με φοιτητές από πολλές χώρες.
Αναφέρθηκε στην μετάφραση κειμένων Δραμινών Λογοτεχνών στα ισπανικά, που γίνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος, λέγοντας ότι είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει το πρόγραμμα για τη φιλοξενία του στη Δράμα.
Παράλληλα ευχαρίστησε για την προσφορά τους όλους τους συντελεστές του προγράμματος όπως και τους εισηγητές. Συγκεκριμένα τους διδάσκοντες Γλώσσας Μετάφρασης του προγράμματος : Την Δρ. Παναγιώτα Παπαδοπούλου (Επίκουρο Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Γρανάδας – Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών). Την Θεοδώρα Πολύχρου (Φιλόλογο, διδάσκουσα στο Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών). Την Δρ. Βασιλική Κοντογιάννη (Ομ. Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης). Τον Χρήστο Χαρακόπουλο (Φιλόλογο, Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).
Επίσης ευχαρίστησε και τους εισηγητές των θεωρητικών μαθημάτων και συγκεκριμένα τους: Ηλία Ταξίδη (Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας ΑΠΘ), Ειρήνη – Σοφία Κιαπίδου (Αν. Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών), Θανάση Κούγκουλος (Επίκ. Καθηγητή του Τμήματος Εθνολογίας ΔΠΘ), Κωνσταντίνο Βιδάκη (ΕΔΙΠ, Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος ΔΠΘ), Παύλο Σεραφείμ (ΕΔΙΠ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Βασιλική Πουλιούδη (Αρχαιολόγο, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας), Μαρία Κοντογιαννοπούλου (Αρχαιολόγο, Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας). Βασίλης Μεσσή (Ιστορικό, Καθηγητή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Αναστάσιο Πούλιο (Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου), Πολύνα Μπανά (Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ιδρύματος “Αιμίλιος Θεοχάρης Καλαιτζίδης”), Γεωργία Μπακάλη (Φιλόλογο, δρ. Ιστορίας), Νικόλαο Θ. Γεωργιάδη (Φιλόλογο, δρ. Ιστορίας, Καθηγητή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), Χρήστο Χαρακόπουλο (Φιλόλογο, Καθηγητή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), Δημήτρη Καζάκη (Πρόεδρο Οικολογικής Κίνησης Δράμας), Κυριάκο Συφιλτζόγλου (Συγγραφέα), Άννα Κονδυλάκη (Πρόεδρο Λυκείου Ελληνίδων Δράμας) και Κωνσταντίνο Κουγιουμτζή (Αγιογράφο).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και το τέλος της τελετής λήξης, κατά το οποίο αναγνώστηκαν, στα ελληνικά, από ξένους εισηγητές, μέρη του βιβλίου του Κυριάκου Συφιλτζόγλου ενώ από τους φοιτητές αποδόθηκε χορωδιακά το εμβληματικό τραγούδι του Μάνου Χατζηδάκι, “Τα παιδιά του Πειραιά”. Στην διάρκεια της τελετής λήξης προβλήθηκε και σύντομο βίντεο από το έργο που γίνεται γενικότερα στο πανεπιστήμιο της Γρανάδας.
Έκλεισε επιτυχημένα το θερινό πρόγραμμα εκμάθησης νέων ελληνικών στη Δράμα
Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Καπναποθήκη Αναστασιάδη
