Έκθεση και εργαστήρια εικονογράφησης στο καφέ «Ελευθερία»

0
1221

Ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Το Drama Comics Festival και η ομάδα «Λευκός Χώρος», σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και τον Δήμο Δράμας, διοργανώνει έκθεση και εργαστήρια εικονογράφησης για παιδιά και ενήλικες, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ταινιών.
Παράλληλα με την έκθεση, κατά τις απογευματινές ώρες, στο αίθριο του καφενείου «Ελευθερία» θα λειτουργήσουν εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες με θέμα τη δημιουργία βιβλίου-σεναρίου με τις εικονογράφους Μαρίνα Δημοπούλου και Ανθή Σαμαρτζίδου.
Για κράτηση θέσης στα εργαστήρια (6 άτομα ανά ομάδα), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο 6906250840. Το αφιέρωμα στην εικονογράφηση θα πραγματοποιηθεί στο καφενείο «Ελευθερία» στις 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2021 (ώρες επίσκεψης 10.00’-12.00’ π.μ. και 7.00’-9.00’ μ.μ.).
Όπως είπε χθες στα μέσα ενημέρωσης η κα Ανθή Σαμαρτζίδου, η ομάδα «Λευκός Χώρος» συνδέεται με το Drama Comics Festival, το οποίο διοργάνωσε φεστιβάλ comics πριν από δύο χρόνια. «Φέτος αποφασίσαμε να κάνουμε αφιέρωμα στην εικονογράφηση, η οποία συνδέει επίσης τον λόγο με την εικόνα. Στο πλαίσιο της έκθεσης εικονογράφησης, θα εκτεθούν έργα δικά μου και της εικονογράφου και γραφίστριας Μαρίνας Δημοπούλου, την οποία καλέσαμε από την Αθήνα. Παράλληλα, στον εξωτερικό χώρο δίπλα στο καφενείο «Ελευθερία», θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες για δημιουργία βιβλίου και σεναρίου φανταστικών ταινιών».

Η δημιουργία σεναρίου φαντασίας
Στο εργαστήριο αυτό θα δημιουργηθεί και θα εικονογραφηθεί ένα μικρό φανταστικό σενάριο με τη μέθοδο της δημιουργικής γραφής παίζοντας με τις καρτέλες από την τράπουλα χωρισμένοι σε ομάδες των έξι ατόμων.
Πρώτα από όλα, θα δημιουργηθούν οι φανταστικοί ήρωες. Ποιοι είναι; Τι τους αρέσει και τι απεχθάνονται; Έχουν φίλους, εχθρούς, ανταγωνιστές;
Στη δεύτερη φάση χρησιμοποιώντας τις καρτέλες της τράπουλας και επιλέγοντας από τις αναποδογυρισμένες καρτέλες στην τύχη, θα δομηθεί βήμα-βήμα το σενάριο της ιστορίας.
Σε μεγάλες κόλλες A3 η κάθε ομάδα θα δημιουργήσει το δικό της story-board εικονογραφώντας τους χαρακτήρες και τοποθετώντας τα λόγια τους σε μπαλονάκια κόμικ. Στο τέλος του εργαστηρίου, η κάθε ομάδα, αν επιθυμεί, θα εκθέσει τη δημιουργία της στον εσωτερικό χώρο της έκθεσης και θα την πάρει μετά τη λήξη.

Η δημιουργία μικρού βιβλίου
Στο εργαστήριο αυτό θα εξηγηθεί πώς φτιάχνεται ένα βιβλίο από την αρχή. Χρησιμοποιώντας μεγάλα χαρτιά Α3, τα οποία θα διπλωθούν στη μέση ξανά και ξανά, θα δημιουργηθεί ένα μικρό βιβλιαράκι 8/16 σελίδων. Στη συνέχεια, θα χωριστούν οι σελίδες, θα φτιαχτεί το εξώφυλλο και, τέλος, θα δεθεί το βιβλιαράκι με ένα ωραίο λεπτό σκοινί, σχεδόν όπως κάνει ο βιβλιοδέτης.
Στη δεύτερη φάση, θα γεμίσει με εικόνες μίας ιστορίας, τις οποίες θα δημιουργήσουν οι συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας σφραγίδες και στάμπες διαφόρων σχημάτων που θα δοθούν στα παιδιά και μελάνι σφραγίδας σε διάφορα χρώματα.
Στη συνέχεια θα γραφεί ο τίτλο της ιστορίας στο εξώφυλλο του βιβλίου με τη μέθοδο letraset που ήταν πολύ διαδεδομένη τις προηγούμενες δεκαετίες.
Στο τέλος του εργαστηρίου το κάθε παιδί θα πάρει μαζί του το βιβλιαράκι που θα έχει φτιάξει.

Ανθή Σαμαρτζίδου
Η Ανθή Σαμαρτζίδου γεννήθηκε στη Δράμα το 1972. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Σχολή Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πιάνο και την Αρμονία στο Αλεξάνδρειο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Η διπλωματική της εργασία με θέμα την εικονογράφηση παραμυθιού έγινε με την καθοδήγηση του ζωγράφου Νίκου Παραλή. Εργάσθηκε σε εκδοτικούς οίκους (Κίρκη, Σύγχρονοι Ορίζοντες, Ελληνικά Γράμματα) ως εικονογράφος. Συμμετείχε στην ομάδα Πειραματικής Λογοτεχνίας του Α.Π.Θ. από το 1993-1996. Το 1996 ανέλαβε τη συγγραφή και εικονογράφηση της ιστορίας της Δράμας σε κόμικ η οποία εκδόθηκε από την Πολιτιστική Επιχείρηση του Δήμου Δράμας (ΔΕΚΠΟΤΑ) το 2000. Συνεργάσθηκε με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Αμβούργου (2000), με δημοτικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία αφισών και εντύπων. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και την Τουρκία. Το 2001 πήρε υποτροφία από τη Διεθνή Βιβλιοθήκη του Μονάχου ως εικονογράφος για την εκπόνηση εργασίας με θέμα το παιδικό βιβλίο.

Μαρίνα Δημοπούλου
Η Μαρίνα Δημοπούλου (Marina Dio) γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σε νεαρή ηλικία παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήρι της ζωγράφου Δάφνης Λιαναντωνάκη. Ξεκίνησε τις σπουδές της το 1990 στη Σχολή Βακαλό, και τις συνέχισε στο Λονδίνο 18 Master στη γραφιστική και την Πειραματική τυπογραφία, στο Middlesex University of London to 2000. Γυρνώντας στην Ελλάδα εργάστηκε για λίγα χρόνια ως γραφίστρια σε περιοδικά και άλλα έντυπα, Το 2004 μετακόμισε στην Ιταλία, όπου και ξεκίνησε να δουλεύει σε γραφιστικό γραφείο, ειδικευόμενη στο design λογοτύπων και εντύπων, και άρχισε να ασχολείται με την εικονογράφηση βιβλίων και αντικειμένων. Παρακολούθησε σεμινάριο και πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ιταλία και την Ισπανία. Ασχολήθηκε με τη δημιουργία χειροποίητων φωτιστικών από το 2006-2010 και εικονογράφησε το πρώτο της παιδικό βιβλίο το 2011 για τον ελβετικό εκδοτικό οίκο Hochschild Publications.
Από το 2013 ξεκίνησε να συνεργάζεται με Οργανισμούς, Ινστιτούτα, εταιρείες και εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα ως art director, γραφίστρια και εικονογράφος. Το 2017 εικονογράφησε τα σκηνικά του θεατρικού έργου για παιδιά «Το μαγικό βιολί» των Ξανθούλη και Γραμματικάκη στον θέατρο Χώρο. Το 2019, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, σχεδίασε το Visual Design Identity για την αίθουσα Slemani Museum Kids στο μουσείο του Ιράκ Suiayianiyah Museum. Μέχρι σήμερα έχει εικονογραφήσει έξι παιδικά βιβλία σε Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει επιμεληθεί επαγγελματικούς καταλόγους, βιβλία και μελέτες, έχει σχεδιάσει λογότυπα και σκηνικούς χώρους. Έχει διακριθεί στην Ελλάδα και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις. Τα τελευταία χρόνια ζει μεταξύ Ρώμης και Αθήνας και εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!