Εκτός Υπερταμείου το πρώην Καπνολογικό Ινστιτούτο

0
3156

Τι γίνεται όμως με όλα τα υπόλοιπα που μεταβιβάζονται;

Ανακλήθηκε όπως έγινε γνωστό χθες η μεταβίβαση συνολικά 2.938 ακινήτων αρχαιο-λογικού ενδιαφέροντος στο Υπερταμείο (ανάμεσα σε αυτά και το Πρώην Καπνολογικό Ινστιτούτο της Δράμας), όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχιαολόγων μιλά για μια πρώτη σημαντική νίκη στον αγώνα υπεράσπισης των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των ακινήτων του ΥΠΠΟΑ από τη μεταβίβασή τους στο Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.) και ειδικότερα στη θυγατρική του Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων Α.Ε.

Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος επιστημονικός σύλλογος στις 21-1-2019 εκδόθηκε η απόφαση 91/17.1.2019 του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) με τίτλο «Παροχή εξουσιοδότησης προς τον Υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ανακαλέσει εν μέρει την απόφασή του, με την οποία μεταβιβάσθηκαν στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου» και πιο συγκεκριμένα κατά το μέρος που αφορά την μεταβίβαση στην εν λόγω ανώνυμη εταιρεία 2.330 ακινήτων που ταυτοποιήθηκαν εκ των υστέρων από το Υπουργείο Πολιτισμού, ότι είναι μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και λοιπά ακίνητα αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ.
Το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εξέφρασε μάλιστα και την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή, που όπως αναφέρει είναι “απόρροια εν πολλοίς της πολύμηνης και συστηματικής προσπάθειας του Συλλόγου μας και της κινητοποίησης των μελών μας σε όλη τη χώρα.Ευχαριστούμε θερμά για την συμβολή τους στην ευτυχή αυτή κατάληξη τους Δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης, που συνυπέβαλαν μαζί μας την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ των αποφάσεων μεταβίβασης, τους νομικούς μας συμβούλους κ. Χ. Χρυσανθάκη και Δ. Μπελαντή, τα σωματεία, τους δημοσιογράφους που συνέβαλαν στην ανάδειξη του προβλήματος όσους και όσες, εντός και εκτός ΥΠΠΟΑ, συμπαρατάχθηκαν με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για την επίλυση του μείζονος αυτού ζητήματος. Αναμένουμε τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των ακινήτων που εξαιρούνται της μεταβίβασης.
Ο αγώνας, όμως, συνεχίζεται. Είναι επιτακτικό να παλέψουμε για να εξαιρεθούν και όσα μνημεία ή ακίνητα του ΥΠΠΟΑ περιλαμβάνονται στα 72.000 ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ (και δια αυτής στο Υπερταμείο) πριν το 2016 -όπως το Νομισματικό Μουσείο, το Φρούριο Ιτζεδίν στα Χανιά, το Μπούρτζι Ναυπλίου, τα 36 ακίνητα στην Πλάκα- αλλά και για τη θεσμική θωράκιση των μνημείων και των ακινήτων του ΥΠΠΟΑ, στο διηνεκές, από κάθε μεταβίβαση κυριότητας, νομής και διαχείρισης.
Το Παράρτημα με τη λίστα των ΚΑΕΚ μνημείων και πολιτιστικών κτιρίων που κατέθεσε μαζί με την προσφυγή του στο ΣτΕ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και οι Δήμαρχοι Πατρέων και Σπάρτης περιελάμβανε και το Πρώην Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας που αποτελεί νεώτερο μνημείο, ανάμεσα σε 587 ΚΑΕΚ από 37 νομούς της χώρας, που είχε καταφέρει ο Σύλλογος να ταχτοποιήσει ως τις 2/11/2018 όταν προσέφυγε στο ΣτΕ.
Ο έλεγχος των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ αργότερα έδειξε ότι ο τελικός αριθμός των ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος είναι 2.329 (από τα συνολικά 10.119 ακίνητα που μεταβιβάζει η προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου)…”.
Ωστόσο θυμίζουμε ότι ανάμεσα στα υπόλοιπα ακίνητα που μεταβιβάζονται στο υπερταμείο και είναι άγνωστο εάν εξαιρεθούν τελικώς, είχαν εντοπιστεί στον Δήμο Δράμας συνολικά 58 μεταξύ αυτών και εκτάσεις ιδιαίτερης σημασίας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τον Δήμο Δράμας προκειμένου να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην πόλη της Δράμας. Τα ακίνητα αυτά είχαν καταδειχθεί με τις σχετικές ΚΑΕ από τα ΧΡΟΝΙΚΑ τον περασμένο Οκτώβριο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ανήκουν και τα δυο πάρκινγκ (στο Διοικητήριο και την αλάνα του Μασούτη) όπως και το Στρατόπεδο Ανδρικάκη. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι πρόκειται να γίνει και με όλες αυτές τις περιπτώσεις.
Για το ίδιο θέμα πάντως κατέθεσε νέα ερώτηση, με χθεσινή ημερομηνία, στην Βουλή και η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Χαρά Κεφαλίδου. Η ερώτηση της κας Κεφαλίδου φιλοξενείται επίσης στο σημερινό φύλλο (σελ. 7) της εφημερίδας ΧΡΟΝΙΚΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ