Έλατα από τα ορεινά της Δράμας στολίζουν την γιορτινή περίοδο

Εγκρίθηκε από το Υπ. Περιβάλλοντος, η διαδικασία υλοτομίας και η διάθεσή τους

0
1399

Τριακόσια περίπου δέντρα ελάτης και ερυθρελάτης στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου της Δράμας καθώς και περίπου 3000 δέντρα ελάτης και 1000 δέντρα δασικής πεύκης στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Νευροκοπίου θα κοπούν κατά την διάρκεια της φετινής χριστουγεννιάτικης περιόδου με εγκριτική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Τα δέντρα καλλιεργούνται ακριβώς για αυτόν τον σκοπό και διακινούνται κάθε χρόνο. Κόβονται αυτές τις ημέρες και πρέπει να είναι σε μια ηλικία 7-8 ετών εξήγησε ο αναπληρωτής Δασάρχης Δράμας κ. Π. Κωνσταντινίδης μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα καλλιεργούνται από διάσπαρτους καλλιεργητές σε περιοχές όπως το Λιβαδερό, ο Γρανίτης, το Σιδηρόνερο κλπ. Τα συγκεκριμένα δέντρα προμηθεύονται οι καλλιεργητές από το Δασαρχείο της Δράμας και από την στιγμή που φθάσουν στην προβλεπόμενη ηλικία μετά από σχετική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος μπορούν να κοπούν και να διατεθούν στην αγορά της Δράμας και σε άλλα σημεία της χώρας φέροντας την κατάλληλη μολυβδοσφραγίδα, περίπου 20 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.
Η καλλιέργεια των χριστουγεννιάτικων ελάτων στη Δράμα δεν γίνεται πάντως με τον συστηματικό τρόπο που συμβαίνει στην Χαλκιδική, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Ταξιάρχη, από όπου προέρχονται και τα περισσότερα φυσικά χριστουγεννιάτικα έλατα της αγοράς κατά την περίοδο των γιορτών. Υπολογίζεται ότι πάνω από 20.000 χριστουγεννιάτικα δέντρα διατίθενται από την συγκεκριμένη περιοχή κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χθες προχώρησε σε απόφαση έγκρισης υλοτομίας, μεταφοράς και διακίνησης δενδρυλλίων για χρήση και διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων επισημαίνοντας ότι όλα γενικώς τα δενδρύλλια, θα προσημαίνονται και θα ελέγχονται στους τόπους υλοτομίας τους. Σε κάθε δενδρύλλιο, θα προσδένεται η ειδική μολυβδοσφραγίδα κοντά στην κορυφή τους και κατά το δυνατόν στα μεσογονάτια διαστήματα μεταξύ 2ου έως και 4ου σπονδύλου από τον επικόρυφο βλαστό. Στη συνέχεια, τα δενδρύλλια θα σφραγίζονται με τη δασική σφύρα στην επιφάνεια τομής. Το Υπουργείο επισημαίνει μάλιστα ότι θα πρέπει να είναι εμφανή τα αποτυπώματα της σφύρας με χρήση χρώματος και τα χαρακτηριστικά της μολυβδοσφραγίδας, ώστε να μη δημιουργούνται αμφιβολίες ως προς τη γνησιότητα των σφραγίδων.
Όπως επεσήμανε στην ίδια απόφαση μεταξύ άλλων το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η μεταφορά των εξελεγχθέντων και σφραγισθέντων δενδρυλλίων από τους τόπους συγκέντρωσης αρχίζει στις 29 Νοεμβρίου και λήγει στις 24 Δεκεμβρίου του 2019 και θα διεξάγεται με βάση τα δελτία μεταφοράς στα οποία θα αναγράφεται ο αριθμός και το είδος των δενδρυλλίων καθώς επίσης, ο αριθμός της δασικής σφύρας και της μολυβδοσφύρας με τις οποίες σφραγίσθηκαν. Όλα τα δελτία θα θεωρούνται από δασικό υπάλληλο, που απαραίτητα θα παραβρίσκεται και θα παρακολουθεί τη φόρτωση…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here