Ένα μαγευτικό τριήμερο στον Βώλακα 15-17 Ιουνίου

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος

0
4405

H κοινότητα του Βώλακα δίπλα στο όρος Φαλακρό είναι μια τοποθεσία που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Όχι μόνο την περίοδο του χειμώνα κατά την οποία χαρίζει μαγευτικές εικόνες αλλά και το καλοκαίρι. Μπορεί το χωριό να βρίσκεται σε σχετικά μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από την πόλη της Δράμας ωστόσο η εγγύτητα με το όρος σύμβολο του Νομού Δράμας και η ορεινή ομορφιά της περιοχής μένουν βαθιά χαραγμένες στην μνήμη κάθε επισκέπτη.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι μια γιορτή που μπορεί να αποτελέσει μόνο την αφορμή για μια βαθύτερη γνωριμία με την περιοχή, την λαϊκή της παράδοση αλλά και το περιβάλλον. Όσοι επιλέξουν να επισκεφθούν τον Βώλακα στις 15, 16 και 17 Ιουνίου, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων που γίνονται στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Πνεύματος δεν θα το μετανιώσουν…
Οι φετινές εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν απο 15 έως 17 Ιουνίου, δηλαδή κατα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στον Βωλακα δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να συμμετέχει στα εξής:
To Σάββατο 15 Ιουνίου:Γεύμα και γλέντι με ντόπιους μουσικούς και τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Βώλακα στα τραγούδια.
Την Κυριακή 16 Ιουνίου: Βιωματικό εργαστήρι με παρασκευές φαγητών και τοπικές συνταγές από τις γυναίκες του χωριού. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας εκδήλωση για την τέχνη της χάντρας και του μαντηλιού που είναι σύμβολα της παραδοσιακής ενδυμασίας στον Βώλακα
Tην Δευτέρα 17 Ιουνίου: Εκκλησιασμός στον ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία. Στην συνέχεια ανάβαση στο όρος Φαλακρό με προορισμό το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος. Μετα το πέρας της λειτουργίας θα μοιραστεί σούπα στους επισκέπτες και τους κατοίκους. Θα ακολουθήσει επιστροφή στο χωριό όπου θα διεξαχθεί το έθιμο των καβαλάρηδων που θεωρείται ότι φέρνουν ευλογία στο χωριό.
Παλαιότερα σύμφωνα με μαρτυρίες, κατα την παραμονή της γιορτής του Αγίου Πνεύματος δυο νεαροί σε ηλικία κάτοικοι του χωριού εκκλησιαζόταν και τις απογευματινές ώρες έκαναν τον γύρο του χωριού προκειμένου τελικά να καταλήξουν στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος στην περιοχή του Φαλακρού.
Το πρωί φθάνοντας στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος τους περίμενε ο παπάς και άλλοι κάτοικοι προσφέροντας τους ούζο και μεζέ.
Ο παπάς τους μύρωνε και ξεκινούσε τη λειτουργία στο εκκλησάκι για να ακολουθήσει αγιασμός. Άλλοι που ήταν ταμένοι στο Άγιο Πνεύμα έφθαναν στο ίδιο σημείο απο το βράδυ παρασκευάζοντας το περίφημο και γνωστό «κουρμπάνι». Μετά το φαγητό ακολουθούσε ένας χορός που κρατούσε έως τις μεσημεριανές ώρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ