Τα 100 χρόνια λειτουργίας του 14ου Δημοτικού Σχολείου, γιορτάστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης σε μια πολυπληθή εκδήλωση που έγινε στο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, με πρωτοβουλία των διδασκόταν του σχολείου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ακρίτες Νέας Κρώμνης και με τη βοήθεια της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας.
Το σχολείο είναι κάτι περισσότερο από μια εκπαιδευτική μονάδα για την περιοχή της Νέας Κρώμνης, αφού συνδέεται με την ιστορία της περιοχής, από την περίοδο της εγκατάστασης των προσφύγων, που ήρθαν ξεριζωμένοι από τον Πόντο. Συνδέθηκε με την ιστορία τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής μέχρι σήμερα.
Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων λειτουργίας του σχολείου, έγινε και η συγκεκριμένη εκδήλωση, στο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης, που περιελάμβανε κυρίως θεατρικά των μαθητών με την ιστορία της περιοχής της Νέας Κρώνης και γενικά με την ιστορία του Πόντου, καθώς η Νέα Κρώμνη είναι μια περιοχή που ακόμη και σήμερα ταυτίζεται με το ποντιακό στοιχείο. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάστηκαν θεατρικά από τους μαθητές με παραστάσεις από την αρχαία περίοδο, μετά από την αργοναυτική εκστρατεία και εν συνεχεία από τη ζωή στον Πόντο. Από την άφιξη των Ποντίων, από τη Μικρασιατική Καταστροφή, από τον ξεριζωμό και την εγκατάσταση στη μητέρα πατρίδα και τη δημιουργία του σχολείου. Η εκδήλωση συνοδεύτηκε και από ιστορικό φωτογραφικό υλικό που εκτέθηκε στην είσοδο του πνευματικού κέντρου.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ο διευθυντής του σχολείου, κ. Ανδρέας Σαλπιγκίδης, είπε ότι το κτήριο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1926 από πρόσφυγες που ήρθαν από την περιοχή του Πόντου και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Νέας Κρώμης και φρόντισαν να εξασφαλίσουν έναν χώρο για κοινή χρήση, για τη λειτουργία σχολείου, πάρκου ,νεκροταφείων και γηπέδου». Πρόσθεσε ότι «Στο σχολείο έχουν φοιτήσει αξιόλογα πρόσωπα της πόλης αλλά και εκπαιδευτικοί όπως ο κύριος Γεωργιάδης, ο κύριος Μανθόπουλος και άλλοι. Δεν ήταν λίγοι μαθητές του σχολείου που αργότερα κόσμησαν την τοπική κοινωνία της Δράμας στο χώρο των επιστημών, του εμπορίου κλπ. Σε ότι αφορά τη λειτουργία του σχολείου σήμερα αυτό βρίσκεται σε καλή κατάσταση αν και τα προβλήματα δεν τελειώνουν ποτέ σε μια σχολική μονάδα. Ένα σημαντικό θέμα που υπάρχει, έχει να κάνει με την αυλή του σχολείου, η οποία ωστόσο θα αποκατασταθεί φέτος με συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού περίπου 150.000€, το οποίο έχει εγκριθεί εδώ και δύο χρόνια αλλά δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε ακόμη λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων. Φέτος όμως με την λήξη της σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί και αυτό. Θα τοποθετηθεί αντιολισθητικό δάπεδο θα γίνουν παρεμβάσεις και στα γηπεδάκια τα οποία θα κατασκευαστούν εξ αρχής» ανέφερε.
Όπως τόνισε ο κ. Σαλπιγκίδης, το σχολείο είναι ένα σύμβολο για την περιοχή της Νέας Κρώμνης που δεσπόζει στην περιοχή ακόμη και από πλευράς εμφάνισης. Ενώνει τους κατοίκους, γιατί συμβολίζει όλη αυτή την προσπάθεια που έκαναν τα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς. Τους κάνει περήφανους γιατί είναι ένα από τα καλύτερα σχολεία της πόλης και συμμετέχει σε πολλές δράσεις τόσο με τους κατοίκους της περιοχής όσο και με τους συλλόγους της περιοχής.
Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του σχολείου «Το διδακτήριο του σχολείου κατασκευάστηκε το 1926 και λειτούργησε το 1927. Το 1931 παραχωρήθηκε ο χώρος πίσω από το σχολείο για τη δημιουργία γηπέδου του Ακρίτα Ν. Κρώμνης. Το 1992 κατασκευάστηκε το ξύλινο 4ο Νηπιαγωγείο και λειτούργησε μέχρι το 2004 όπου και μεταφέρθηκε σε καινούριο κτίριο, από τότε το ξύλινο κτίριο εξυπηρετεί τις ανάγκες του δημοτικού σχολείου. Το 1993 κατασκευάστηκε το ισόγειο της νέας πτέρυγας του σχολείου και το 1998 ολοκληρώθηκε η νέα πτέρυγα με την κατασκευή και του 1ου ορόφου, ενώ το 2000 προστέθηκαν και τα γραφεία του συλλόγου διδασκόντων. Το 2005 έγινε στεγανοποίηση του παλιού διδακτηρίου και ανακαίνιση του υπογείου του όπου πλέον λειτουργεί ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αίθουσα εκδηλώσεων,ως αίθουσα κλειστού γυμναστηρίου και δυο άλλοι μικρότεροι χώροι ως εργαστήριο υπολογιστών και ως αποθήκη. Το 14ο από το 2005 και μετά, από 6/θέσιο, αναβαθμίστηκε σε 9/θέσιο. Το σχολείο λειτουργεί ως ολοήμερο και διαθέτει τμήμα ένταξης».
Ένας προσφυγικός φάρος 100 ετών στην Ν. Κρώμνη
Το 14ο Δημοτικό Σχολείο έκλεισε τα 100 και γιόρτασε την ιστορία του από την εγκατάσταση των Ποντίων προσφύγων στη περιοχή, μέχρι σήμερα

















