Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για τις κοινωνικές επιχειρήσεις και την Κοινωνική Οικονομία το απόγευμα του Σαββάτου 30 Μαρτίου στην μικρή αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου της Δράμας και την παρακολούθησαν πέραν των άλλων, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όπως και αρκετοί αιρετοί υποψήφιοι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι.
Στην διάρκεια της ενημέρωσης κατατέθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, η εμπειρία των μελών του Δικτύου Κοιν.Σ.Επ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η ενημερωτική εκδήλωση έγινε με φόντο την ανοδική πορεία που έχει η αποδοχή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην πορεία των τελευταίων ετών με αυξανόμενο τον αριθμό των υποστηρικτών της.
Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο κ. Aντώνης Κουτσούμπας, πρόεδρος του Δικτύου Κοιν.Σ.Επ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η συνάντηση που επαναλαμβάνεται στο πλαίσιο των δράσεων του δικτύου και έγινε προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την Κοινωνική Οικονομία και την σημασία της δικτύωσης και της συνεργασίας. Ο κ. Κουτσούμπας διευκρίνισε ότι, η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά ξεκίνησε από το 1952 στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις είναι όπως και όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις. Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά τους είναι ότι, οι εταίροι ανεξάρτητα από το μέγεθος της οικονομικής συμβολής τους στις επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν μόνο μια ψήφο. Επίσης κανένας από τους εταίρους δεν έχει πρόσβαση στα κέρδη αυτών των επιχειρήσεων πλην των εργαζομένων σε αυτές. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να γίνουν πιο δυναμικές αφού από την μία πλευρά οι εργαζόμενοι πέραν του μισθού τους έχουν επιπλέον οφέλη από τα ετήσια κέρδη των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και από την άλλη πλευρά ακούγονται οι απόψεις τους στην στρατηγική αυτών των επιχειρήσεων.
Οι επιχειρήσεις αυτές είναι και οι ανθεκτικότερες σε περιόδους κρίσης, πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας. Όπως είπε εξάλλου, σε άλλες χώρες το ποσοστό του ΑΕΠ που σχετίζεται με τις κοινωνικές επιχειρήσεις καταλαμβάνει γύρω στο 15% του ΑΕΠ αυτών των χωρών. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1500 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις αυτής της μορφής, ωστόσο μόνο οι 300 από αυτές είναι ενεργές. Περίπου 30-35 επιχειρήσεις αυτής της μορφής λειτουργούν στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην Θράκη λειτουργούν με αυτή την μορφή, επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων πρωτογενούς τομέα, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κ.ο.κ. εξήγησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δικτύου Κοιν.Σ.Επ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας αναπτύχθηκαν επίσης θέματα όπως η γνωριμία με τους κανόνες της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, η οπτική της ως εργαλείο ανάπτυξης και οι διαφορές της σε σχέση με την κλασσική επιχειρηματικότητα…