Ενημερωτική εκδήλωση για τις τεχνολογίες εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕ Δράμας

0
28816

Μιλάει στα «Χ» κ. Γιώργος Παπασταματίου, συντονιστής του eMTcluster, του πρώτου συνεργατικού σχηματισμού Καινοτομίας Τεχνολογίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ


 

Ενημερωτική εκδήλωση που απευθυνόταν αποκλειστικά σε επιχειρηματίες & ανώτερα στελέχη τους, του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της Αγροδιατροφής (Βιομηχανίες, Βιοτεχνίες, Γεωργικοί και Κτηνοτροφικοί, Δασικοί Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών, Αγρότες Παραγωγοί Κτηνοτρόφοι, Γεωπόνοι, Δασολόγοι & Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Ιδρύματα) πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 στο Συνεδριακό Κέντρο, στον 3ο όροφο του Επιμελητηρίου Δράμας, από το eMTcluster και τη Δομή Υποστήριξης της καινοτομίας Lab40 του Επιμελητηρίου Δράμας.
Στόχος ήταν να περιγραφεί ο τρόπος με τον οποίο συγκεκριμένες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν στο εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων αυτών και των συνεργατών τους, στην ολοκληρωμένη πληροφόρηση της επιχείρησης για τον έλεγχο κόστους και την λήψη αποφάσεων, στην ιχνηλασιμότητα γάλακτος, στην ψηφιακή γεωργία, στην ψηφιοποίηση προτύπων που σχετίζονται με τα τρόφιμα και την ασφάλειά τους, στην εκμετάλλευση των ζωικών και κτηνοτροφικών αποβλήτων και στην συγκέντρωση δεδομένων παραγωγής και καλλιεργειών μέσω drones.
Στην εκδήλωση παρουσίασαν πρακτικά τις τεχνολογικές λύσεις τους τα μέλη του eMTcluster, του πρώτου συνεργατικού σχηματισμού Καινοτομίας Τεχνολογίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ, και ειδικότερα, οι επιχειρήσεις-μέλη EFB, Act4Energy, Seems, Explicit, Geosense, AlphaPlanConsultants.

Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο κ. Γιώργος Παπασταματίου, συντονιστής του eMTcluster, είπε ότι αυτό είναι ένα έργο που ξεκίνησε από εταιρεία που εδρεύει στην Ξάνθη και λέγεται «ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης» και έχει το ρόλο του φορέα αρωγού για το συγκεκριμένο έργο. Είναι η εταιρεία που προετοίμασε και τη δεύτερη φάση του έργου που ουσιαστικά συγκεντρώνει 18 τεχνολογικές εταιρείες διαφόρων κλάδων και τρία πανεπιστήμια που λειτουργούν ως υπεργολάβοι με στόχο να αναπτυχθούν καινοτομίες και τεχνολογίες οι οποίες αφορούν κυρίως τον αγροδιατροφικό τομέα, την μεταποίηση, τα smart cities, τον τουρισμό και την ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου παράγοντα. «Υπάρχουν μέσα πολλές τεχνολογίες πληροφορικής κατάλληλα ανεπτυγμένες έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έδρα του cluster είναι η Ξάνθη αλλά όλες οι δραστηριότητές μας είναι σε κάθε νομό. Με την κατανόηση και το οξυδερκές πνεύμα του προέδρου του Επιμελητηρίου της Δράμας, όλες οι δραστηριότητές μας ξεκινούν πάντα από εδώ. Έτσι είναι και η συνεργασία που κάναμε με το Lab40 του Επιμελητηρίου της Δράμας, με σκοπό να έρθουμε σε επαφή με τις επιχειρήσεις. Το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και ήδη έχουν υλοποιηθεί αρκετά από αυτά που έχουν προγραμματιστεί. Σήμερα στην εκδήλωση απευθυνθήκαμε τόσο σε εκπροσώπους του πρωτογενή όσο και του δευτερογενή τομέα προκειμένου να δείξουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από το cluster και οι οποίες θα τους είναι πάρα πολύ χρήσιμες για τη δραστηριότητά τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό» όπως τόνισε.
Η ενημέρωση που υπήρξε στην διάρκεια της εκδήλωσης έδειξε δυνατότητες που μπορεί να υπάρξουν για να λυθούν πολύ συγκεκριμένα πράγματα όπως σε τομείς προσαρμογής σε διεθνή πρότυπα για να είναι πολύ πιο εμπορεύσιμα τα προϊόντα αλλά και στην μείωση του κόστους και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας καθώς υπάρχουν σήμερα διάφορες απαιτήσεις για τις καλλιέργειες στον αγροδιατροφικό τομέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!