Ενημερωτική συνάντηση με κυνηγούς αγριόχοιρων

Πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Δράμας

0
1084

Ενημερωτική συνάντηση με θέμα την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στον χώρο του Εργατικού Κέντρου Δράμας με την συμμετοχή ομάδων κυνηγών αγριόχοιρων που ασκούν κυνηγετική δραστηριότητα στην Δράμα, στο Δοξάτο και την Προσοτσάνη.

Την ενημέρωση προς τους κυνηγούς πραγματοποίησε ο προϊστάμενος του τμήματος Κτηνιατρικής της Δράμας κ. Ανέστης Παπαδούδης ο οποίος ανέλυσε το ζήτημα που αφορά το συγκεκριμένο νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων αναφερόμενος και στην εφαρμογή μέτρων Βιοασφάλειας. Οι κυνηγοί ανήκουν στις ομάδες των ανθρώπων που πιθανόν θα έρθουν πρώτοι αντιμέτωποι με μολυσμένους αγριόχοιρους εάν η νόσος περάσει τα ελληνικά σύνορα και εισέλθει στην χώρα.
Ο προϊστάμενος του τμήματος Κτηνιατρικής Δράμας κ. Ανέστης Παπαδούδης σε δηλώσεις του στα ΧΡΟΝΙΚΑ έχει ήδη μιλήσει για την σύσταση συνεργείων με σκοπό την θανάτωση αδέσποτων ή ημίαιμων χοίρων τα οποία δεν βρίσκονται εντός σταυλικών εγκαταστάσεων και το κυνήγι αγριόχοιρων που βρίσκονται στις πεδινές και τις ημιορεινές περιοχές της ΠΕ Δράμας. Θέμα που είχε συζητηθεί και σε πρόσφατη σύσκεψη στην ΠΕ Δράμας. Σημείωσε δε ότι συνεργείο αυτής της μορφής έχει συσταθεί από το δασαρχείο της Δράμας ενώ επίκειται και η σύσταση συνεργείου από το Δασαρχείο Κάτω Νευροκοπίου. Είπε επίσης ότι η είσοδος της νόσου στην χώρα μας είναι πιθανόν θέμα χρόνου και στόχος των υπηρεσιών που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι να επιτευχθεί ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση του.
Σχετικά με την ίδια την ασθένεια όπως έχει επισημάνει ο προϊστάμενος του τμήματος Κτηνιατρικής Δράμας, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι αυτή δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε σε άλλα είδη ζώων πέραν των χοίρων. Μέχρι σήμερα η νόσος δεν έχει περάσει στο ελληνικό έδαφος παρά το γεγονός ότι η γειτονική Βουλγαρία ταλαιπωρείται από το πρόβλημα ήδη από την προηγούμενη χρονιά. Η μόλυνση των χοιρινών της οικόσιτης χοιροτροφίας γίνεται συνήθως από τους αγριόχοιρους αλλά μπορεί να είναι αποτέλεσμα και κακής φροντίδας ή καθαρισμού του ιματισμού των κυνηγών που ασχολούνται με το κυνήγι του αγριόχοιρου. Μπορεί ο άνθρωπος να μην κινδυνεύει από την νόσο ωστόσο μπορεί να την μεταφέρει με τον εξοπλισμό του ή την ένδυσή του αφού έρθει σε επαφή με κάποιο άρρωστο νεκρό ή ζωντανό ζώο.
Ο κίνδυνος που υπάρχει για το ζωικό κεφάλαιο των χοίρων στην ΠΕ Δράμας είναι υψηλός καθώς η νόσος έχει εντοπιστεί σε απόσταση αναπνοής στο βουλγαρικό έδαφος. Η ανησυχία που υπάρχει για την ζημιά που μπορεί να προκληθεί είναι δικαιολογημένη καθώς μόνο στην Δράμα που καλύπτει το 10% της παραγωγής χοιρινού κρέατος πανελλαδικά υπάρχουν περίπου 25 ΑΦΜ επιχειρήσεων χοιροτροφικών μονάδων.
Με βάση τις εξελίξεις αυτές εντάθηκαν τις ημέρες αυτές και οι ενημερώσεις των άμεσα ενδιαφερομένων κυνηγών, χοιροτρόφων κλπ προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών στο ελληνικό έδαφος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!