Ενώπιον των ευθυνών τους

0
2743

Συμφωνία των Πρεσπών: Τι θα πράξουν και γιατί, σήμερα στην Βουλή οι τρείς δραμινοί βουλευτές

Σήμερα διεξάγεται στην βουλή η ψηφοφορία για την κύρωση ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το κείμενο, της συμφωνίας, εφόσον υπερψηφιστεί τίθεται σε ισχύ και τερματίζει όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση, την Ενδιάμεση Συμφωνία, που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη στις 13 Σεπτεμβρίου 1995.

Προηγήθηκε μία εβδομάδα έντονων αντεγκλήσεων η οποία χαρακτηρίστηκε και από ευρείες αντιδράσεις με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο της 20ης Ιανουαρίου στο Σύνταγμα. Η ένταση που σε ένα βαθμό ήταν αναμενόμενη λόγω και της σοβαρότητας του ζητήματος της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν περιορίστηκε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των εκπροσώπων τους αλλά εκτάθηκε και σε κάθε μορφή δημόσιου διαλόγου χωρίς να εξαιρούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε αυτή την φορτισμένη ατμόσφαιρα που περιελάμβανε πέραν των άλλων “μετακινήσεις” βουλευτών αλλά και ετερόκλητες πολιτικές συμμαχίες, τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου καλούνται σήμερα να πάρουν τις τελικές αποφάσεις για την κύρωση ή μη της πολυσυζητημένης συμφωνίας.
Τα ΧΡΟΝΙΚΑ ζήτησαν από τους τρείς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Νομού Δράμας να τοποθετηθούν πριν την σημερινή ψηφοφορία, εξηγώντας ξεκάθαρα στους πολίτες που τους εξέλεξαν, την στάση που θα κρατήσουν και τους λόγους για τους οποίους θα καταψηφίσουν ή θα υπερψηφίσουν το πολυσυζητημένο περιεχόμενό της.

“Η Συμφωνία βάζει στην άκρη ένα πρόβλημα 25 και πλέον χρόνων”

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Καραγιαννίδης δηλώνει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι σήμερα θα υπερψηφίσει την συμφωνία λέγοντας ότι θα το πράξει διότι, όπως είπε, “Η Συμφωνία μειώνει την ζημιά μετά την καταστροφική πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Υποστηρίζω την Συμφωνία γιατί ακολουθεί την εξωτερική πολιτική που ακολουθήθηκε από το 2008 και μετά (μετά το Βουκουρέστι). Υποστηρίζω την Συμφωνία γιατί σταματά τις αλυτρωτικές ρήσεις που υπάρχουν στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, αλλά και γιατί αλλάζει τα σύμβολα, τα μνημεία και τα ονόματα από την γειτονική χώρα. Επίσης γιατί με πολύ ευκρινή τρόπο διατυπώνει ότι η γλώσσα που μιλάει η γειτονική χώρα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία μακεδονική γλώσσα. Η Συμφωνία βάζει στην άκρη ένα πρόβλημα 25 και πλέον χρόνων και ανοίγει τον δρόμο για μια συναντίληψη, συνανάπτυξη και μια ειρηνική περίοδο στα Βαλκάνια”.

“Πωλείται Πατρίς”

O βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης, είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε “Πωλείται η Πατρίς. Υπήρξαν αρκετές δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας. Στιγμές που απώλεσε εδάφη, κατακτήθηκε από εισβολείς, έχασε μάχες με αντιπάλους ισχυρούς. Σε αυτές τις ιστορικές περιόδους επιχειρήθηκαν αναγκαστικώς συμβιβασμοί και υποχωρήσεις. Εν καιρώ, όμως, ειρήνης και ομαλότητας, με μία εδραιωμένη διεθνή και περιφερειακή παρουσία, δεν νοείται να παραδίδει η πατρίδα μας την ιστορία της, να υποχωρεί αναιτίως σε τέτοιο βαθμό και να προδίδει τα ιερά και όσια του Έθνους.
Δεν νοείται, να καλείται το Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι εκφραστές, δηλαδή, του Ελληνικού Λαού, να κυρώσουν μία επαίσχυντη συμφωνία με την οποία αμαχητί παραδίδεται το ιερό όνομα της Μακεδονίας σε έναν γείτονα λαό που ιστορικά, γεωγραφικά, πολιτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά ουδεμία σχέση έχει με το όνομα αυτό και τους Έλληνες.
Όσες φορές και να διάβασα την κατάπτυστη αυτή συμφωνία των Πρεσπών δεν μπόρεσα να αντιληφθώ ποια ιστορική ανάγκη οδήγησε την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε αυτή την άτιμη, ελεεινή και κατ’ αποτέλεσμα προδοτική συνθηκολόγηση. Δεν μπόρεσα ειλικρινά να αντιληφθώ ποια τα οφέλη μιας συμφωνίας που παραδίδει όνομα, εθνικότητα, γλώσσα σε μία κρατική οντότητα που δεν νομιμοποιείται ιστορικά και πολιτικά να τα διεκδικεί.
Για ποιο λόγο οι δημοκρατικές ευαισθησίες της κυβέρνησης μειοψηφίας «αυτοπεριορίζονται» και επιμένει με αυτό τον πρωτοφανή τρόπο να στηρίζει μία ελεεινή συμφωνία που εμφανώς αντιμάχεται ο Λαός μας; Τί την φοβίζει να ερωτηθεί ο απλός πολίτης; Ποιές δεσμεύσεις έχει αναλάβει και έναντι ποίων; Τί πολιτικά ανταλλάγματα πήρε και από ποιούς;
Ας είμαστε λίγο σοβαροί. Ειλικρινά ντρέπομαι που σήμερα έρχεται προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων μία τέτοια συμφωνία με αυτό το εξευτελιστικό και προδοτικό περιεχόμενο.
Τέλος καλώ κάθε «πρόθυμο» του ΝΑΙ να σκεφτεί καλά πριν κάνει το Εθνικό αυτό έγκλημα. Κανείς και ποτέ δεν θα μπορέσει να ξεπλύνει την ντροπή και τις συνέπειες αυτής της ολέθριας για τον Ελληνισμό συμφωνίας”.

“Θα το καταψηφίσω δεν συμμετέχω σε μια από τις μαύρες σελίδες στην ιστορία του τόπου μας”

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Χαρά Κεφαλίδου απάντησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ για την στάση που θα κρατήσει σήμερα στην Βουλή λέγοντας «Μπορώ να σας απαντήσω, παραλλάσσοντας το ερώτημά σας: Τι ΔΕΝ ψηφίζω και ΓΙΑΤΙ στη Συμφωνία των Πρεσπών. Μια Συμφωνία που συζητήθηκε στα μουλωχτά, με τις υπογραφές να μπαίνουν από τον Νίκο Κοτζιά, στις πλάτες του Πάνου Καμμένου. Μια Συμφωνία, που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στους αλυτρωτισμούς, καθώς εξασφαλίζει στα Σκόπια το μονοπώλιο της «μακεδονικής ταυτότητας» και γλώσσας-και δίνει αβασάνιστα το «εισιτήριο» για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Κληθήκαμε για συζήτηση στη Βουλή χωρίς καν να έχουμε στα χέρια μας το τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος, που, απλά, ακόμα δεν υπάρχει! Είδαμε εμβρόντητοι να στηρίζει τις Πρέσπες μια ετερόκλητη συμμαχία από «διεθνιστές» του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι κάποιους αλαλάζοντες, μέχρι πρότινος, «μακεδονομάχους»-δανεικούς από τους ΑΝΕΛ.
Ψηφίζω κατά της Συμφωνίας γιατί σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα, η κυβέρνηση επέλεξε να διχάσει τον πολιτικό κόσμο, αντί να επιδιώξει τη συναίνεση. Ο κ. Τσίπρας από την πρώτη στιγμή εργαλειοποίησε τη Συμφωνία για ίδιον μικροκομματικό όφελος. Την ταύτισε με το υπαρξιακό του πρόβλημα, αγνοώντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, σε ποσοστό 75%, διαφωνεί με τις Πρέσπες. Εμφανίζει εαυτόν ως «προοδευτικό», χαρακτηρίζοντας όλους όσοι διαφωνούν με τα κατορθώματά του ως «εθνικιστές» και «ακροδεξιούς».
Οι Πρέσπες θα περάσουν στην ιστορία ως εργαλείο διχασμού στα χέρια του Πρωθυπουργού και μνημείο υποχωρητικότητας για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Δεν θα μπορούσα ποτέ να συναινέσω σε μια από τις μαύρες σελίδες στην ιστορία του τόπου μας!».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ