Από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο καθώς και από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, κ. Γεωργιάδη και την Γ.Γ., κ. Βασιλείου, τέθηκε από κοινού το θέμα της ανάγκης ενίσχυσης του Νοσοκομείου Δράμας και συνολικά του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ιδιώτες-εθελοντές ιατρούς στη σύσκεψη φορέων, που έλαβε χώρα στη Δράμα τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, με τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Άγγελο Μπίνη, όπου συμμετείχαν ο Γ.Γ. του Υπουργείου υγείας κ. Κωτσιόπουλος, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας για θέματα covid-19 κ. Ζαούτης, ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β. κ. Παπαευσταθίου, ο Διοικητής της 4ης Υ.Π.Ε. κ.Τσαλικάκης και ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών Ε.Κ.Α.Β. κ. Πύρρος, καθώς και στη διαδικτυακή σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, με τον Υφ. Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης κ. Α. Καράογλου.
Σε κοινή ανακοίνωση τους ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος και ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας ικανοποιημένοι από τις ενέργειες που ακολούθησαν δήλωσαν: «Οι ανάγκες για κάλυψη των τριών κλινικών covid του Νοσοκομείου Δράμας από ιδιώτες ιατρούς, κυρίως παθολόγους και πνευμονολόγους, είναι τεράστια λόγω έλλειψης προσωπικού. Το Νοσοκομείο της πόλης μας συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά και να θρηνεί την απώλεια έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ πολλοί ιατροί ειδικοτήτων πρώτης γραμμής, έχουν νοσήσει και απουσιάζουν. Μετά από πρωτοβουλία και τηλεφωνικές επαφές του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Γιώργου Παπαδόπουλου και της Γ.Γ. του Ιατρικού Συλλόγου με τον Διοικητή της 4ης Υ.Π.Ε., με ικανοποίηση διαπιστώνουμε την υλοποίηση του αιτήματος μας για δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ ιδιωτών-εθελοντών ιατρών και νοσοκομείου και της ρύθμισης του θέματος με νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου την κατοχύρωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά.
Ως εκ τούτου, με το Ν.4759 (ΦΕΚ 245/Τ΄Α/9-12-2020) προβλέπεται ότι με απόφαση του Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας δύναται να εντάσσεται στο δυναμικό του Ε.Σ.Υ., εθελοντικό ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό, πάσης φύσεως προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και να του ανατίθενται καθήκοντα πλήρους ή μερικής απασχόλησης για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας και καθορίζονται τα αναγκαία διαδικαστικά ζητήματα.
Οι προτάσεις μας εισακούστηκαν και έχουν δρομολογηθεί σε νομοθετικό επίπεδο τα εξής:
1. Θα δημιουργηθεί μητρώο εθελοντών οι οποίοι θα βοηθήσουν με τρεις τρόπους το νοσοκομείο α) με αποκλειστική απασχόληση τις καθημερινές (παροχή υπηρεσιών με μπλοκάκι), β) ευέλικτο ωράριο και γ) κάλυψη των εφημεριών.
2. Όλοι θα υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας με το νοσοκομείο.
3. Θα οριστεί υπεύθυνος ιατρός για τους εθελοντές, που θα ορίζει τα καθήκοντα τους.
4. Θα δημιουργηθεί επίσης και ένα δεύτερο μητρώο εθελοντών ιατρών για την βοήθεια- παρακολούθηση και υποστήριξη στο σπίτι, ασθενών που νόσησαν και έχουν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Σκοπός μας είναι η αποσυμφόρηση του νοσοκομείου, δίνοντας την δυνατότητα σε ασθενείς να επιστρέψουν στις οικίες τους και να λάβουν οδηγίες από εθελοντές μέλη του Ιατρικού Συλλόγου εντελώς δωρεάν.
Οι συνθήκες είναι έκτακτες και εργαζόμαστε από κοινού και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης για την αντιμετώπιση της απειλής της έξαρσης του νέου κορωνοϊού και την αναχαίτιση της πανδημίας».