Εντυπωσιακή η συμμετοχή στην αυτοαπογραφή στη Δράμα

0
1321

– Μεγάλη ανταπόκριση στην αυτοαπογραφή
– Δ. Μπεϊκάκη στα «Χ»: «Ο κόσμος ανταποκρίνεται και μας παίρνει τηλέφωνα συνεχώς για διευκρινίσεις. Δεν αντιμετωπίσαμε φαινόμενα άρνησης ή κακής συμπεριφοράς»

Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή των Δραμινών στη διαδικασία τής απογραφής του 2021 που έχει ξεκινήσει ήδη και βρίσκεται στη φάση τής αυτοαπογραφής με ηλεκτρονικό τρόπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΧΡΟΝΙΚΩΝ», η συμμετοχή κινείται σε ποσοστά πολύ πάνω από το 30% επί του συνολικού πληθυσμού μέχρι στιγμής, ενώ εξίσου αξιοπρόσεκτη είναι και η συνεργασία των πολιτών σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας όπου παρατηρούνται διάφορα ευτράπελα.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η επόπτρια απογραφής της Π.Ε. Δράμας, κα Δέσποινα Μπεϊκάκη, επιβεβαίωσε ότι το ποσοστό ανταπόκρισης των Δραμινών στην φάση αυτή είναι ιδιαίτερα μεγάλο παρότι δεν θέλησε να παραθέσει ποσοστά συμμετοχής.
Όπως είπε η κα Μπεϊκάκη, μέχρι στιγμής η διαβεβαίωση που υπάρχει από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ είναι ότι θα δοθεί η χρονική δυνατότητα στον κόσμο να αυτοαπογραφεί και αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις, πριν τη λήξη της αρχικής προθεσμίας που είναι η 26η Νοεμβρίου. Για τη δια ζώσης απογραφή, σε όσους δεν έχουν προχωρήσει στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή υπάρχει ήδη προγραμματισμός και για τον Νομό Δράμας. Ωστόσο, αναμένεται να δοθεί παράταση στην περίοδο της αυτοαπογραφής, πρόσθεσε η επόπτρια απογραφής της Π.Ε. Δράμας, η οποία πάντως διευκρίνησε ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που κάποιος δεν θέλει να δεχθεί τον απογραφέα, η απογραφή μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά. Πάντως όπως εξήγησε η κα Μπεϊκάκη, εάν δοθεί παράταση στην περίοδο της αυτοαπογραφής, δεν θα αρχίσει η διαδικασία της δια ζώσης απογραφής από τις 27 Νοεμβρίου.
«Εδώ στη Δράμα, πάμε πάρα πολύ καλά με την αυτοαπογραφή» σημείωσε η κα Μπεϊκάκη και προσέθεσε: «Ξεκινήσαμε μέσα στις προθεσμίες. Ο κόσμος ανταποκρίνεται και μας παίρνει τηλέφωνα συνεχώς για διευκρινίσεις, παρόλο που έχουν περάσει οι απογραφείς από τα νοικοκυριά και αφήσαν τα σχετικά σημειώματα για την αυτοαπογραφή. Υπάρχει ειδικό τηλεφωνικό κέντρο για διευκρινήσεις που αφορούν την απογραφή, αλλά όποιος έχει πρόβλημα επικοινωνεί και μαζί μας, στην υπηρεσία της Δράμας, και προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες που παρουσιάζονται. Το σημαντικότερο είναι ότι ο κόσμος στον νομό μας είναι πολύ θετικός στην απογραφή καθώς δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι στιγμής. Δεν είχαμε αρνήσεις και δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο άρνησης του απογραφέα ή περίπτωση άσχημης συμπεριφοράς, σε αντίθεση με ότι είδαμε να συμβαίνει σε άλλους νομούς».
Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής θα διαρκέσει μέχρι την 26η Νοεμβρίου αν και σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση της παράτασης από τη διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ. Στη φάση της αυτοαπογραφής ο καθένας μπορεί να απογραφεί μόνος του βάσει των κωδικών που του έχουν παραδοθεί από τους απογραφείς. Η διαδικασία της «δια ζώσης απογραφή», που θα ακολουθήσει για όσους δεν αυτοαπογραφούν, θα γίνεται με όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπει η πολιτεία κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.
Στην περίπτωση που ο απογραφέας γίνει δεκτός στο σπίτι θα γίνει η απογραφή δια ζώσης ενώ αν ο απογραφέας δεν γίνει δεκτός, θα γίνει τηλεφωνικά η συμπλήρωση του εντύπου. «Οι απογραφείς θα φορούν μια κονκάρδα και θα φέρουν έντυπο με το όνομά τους, το επίθετο, τον τομέα και το τμήμα τους, όπως και σφραγισμένη φωτογραφία τους. Αυτό το έντυπο ορισμού οι απογραφείς θα μπορούν να το επιδεικνύουν ανά πάσα στιγμή όταν ο πολίτης θα το ζητήσει».
Σημειώνεται ότι η προηγούμενη απογραφή πληθυσμού είχε γίνει το 2011 καθώς η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται κάθε δεκαετία. Στον Νομό Δράμας θα διεκπεραιώσουν τη διαδικασία της απογραφής στους πέντε δήμους περισσότεροι από 400 απογραφείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ