Επαφές της Χαράς Κεφαλίδου για το 12θέσιο του Νευροκοπίου

0
1657

– Βαλτωμένο και πάλι το έργο του νέου Δημοτικού Σχολείου
– Από Ιανουάριο τα νεότερα δεσμεύτηκαν οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.

Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο τής εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές (ΚΤ.ΥΠ.) Α.Ε.”, κ. Αθανάσιο Γιάνναρη για την ανέγερση του νέου 12/θέσιου σχολείου στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, είχε η Βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής κα Χαρά Κεφαλίδου. Η συνάντηση δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική για την προοπτική εξέλιξης του έργου που έχει βαλτώσει. Η Δραμινή Βουλευτής, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», επεσήμανε ότι για το ίδιο θέμα θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και στην ενιαία αρχή διαφάνειας πριν τα Χριστούγεννα.
Πάντως από την συνάντηση που έγινε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. δεν υπήρξε κάτι νεότερο, πέραν του γεγονότος ότι μέσα στον Ιανουάριο του 2022, θα έχουν οριστική απάντηση για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί το έργο, κάτι για το οποίο υπήρξε δέσμευση από την πλευρά της ΚΤ. ΥΠ. Α.Ε. που έχει και την ευθύνη του σχεδιασμού του έργου. Στην πραγματικότητα η ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. κατέθεσε ερώτημα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να διαπιστώσει εάν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος προκειμένου να συνεχιστεί το έργο. Η απάντηση αυτή αναμένεται τον Ιανουάριο.
Όπως είπε η κα Κεφαλίδου, υπάρχει μεγάλος αριθμός εταιρειών που είναι υποψήφιες για το έργο με εκπτώσεις της τάξης του 48-55%, οι οποίες όμως είναι αποτρεπτικές για την κατασκευή του έργου, με βάση και την ανατίμηση όλων των κατασκευαστικών υλικών και της ενεργειακής κρίσης. «Με τόσο μεγάλες εκπτώσεις, αυτό το έργο δεν μπορεί να γίνει» τόνισε η κα Κεφαλίδου και συμπλήρωσε: «Η ΚΤΥΠ επεξεργάζεται τον κατάλογο των υποψηφίων αναδόχων και καταλήγει κάθε φορά στον επόμενο ανάδοχο. Αυτός με την σειρά του αναλαμβάνει να ξεκινήσει το έργο και στη συνέχεια διαπιστώνει ότι με αυτές τις εκπτώσεις δεν μπορεί να προχωρήσει. Διαδικασία που κάθε φορά μπορεί να απαιτεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Για να καταλήξουν σε εργολάβο με έκπτωση γύρω στο 30%, με βάση την οποία μπορεί να γίνει το έργο, θα πρέπει να προσπεράσουν άλλους 3 ή 4 υποψηφίους που προσφέρουν μεγαλύτερες εκπτώσεις. Αν γίνει η ίδια διαδικασία για τους τρείς ή 4 υποψηφίους που μεσολαβούν θα απαιτηθεί τουλάχιστον ενάμισης χρόνος. Θα φθάσουμε στην περίοδο των εκλογών και το έργο θα παραμένει στην ίδια κατάσταση. Δεν είναι μόνο ότι το έργο θα παραμείνει μνημείο αναξιοπιστίας, της γραφειοκρατίας και της αναποτελεσματικότητας αλλά εκτίθενται και οι συνάδελφοι που είπαν ότι το έργο θα γίνει. Ενδιαφέρον υπάρχει για το έργο. Τόσο ο κυβερνητικός βουλευτής όσο και ο Δήμαρχος Νευροκοπίου προσπαθούν να δρομολογήσουν το έργο, αλλά τα γρανάζια της γραφειοκρατίας είναι πραγματικά μεγάλο εμπόδιο. Ας μην ξεχνούμε ότι το έργο πρόκειται να γίνει μέσω ΕΣΠΑ. Αν δεν το έργο δεν γίνει μέσω ΕΣΠΑ, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο θα πρέπει να γίνει εγκαίρως και με ένα τρόπο που να διασφαλίζει την διαδικασία».
Όπως είπε πάντως η κα Κεφαλίδου, θα πραγματοποιήσει και νέα συνάντηση στην ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. τον Ιανουάριο, ενώ σκοπεύει να απευθυνθεί και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε μια προσπάθεια να απεμπλακεί η διαδικασία και να επισπευσθεί η διαδικασία για την υλοποίηση του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από ενάμισυ χρόνο είχε γίνει προσπάθεια να «ξεπαγώσει» το έργο με τον προηγούμενο εργολάβο αφού ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία από τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ και τελικώς, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020, η πολιτεία διαμήνυσε στον εργολάβο ότι ή θα πρέπει να συνεχίσει το έργο ή διαφορετικά θα πρέπει να κηρυχθεί έκπτωτος. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι ενώ ο εργολάβος είχε προγραμματίσει να συνεχίσει τις εργασίες, μετά από μια περίοδο παύσης 2-3 ετών, με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα που ετέθη προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο, τελικώς δεν το έκανε. Η παράταση της προθεσμίας που δόθηκε από την πολιτεία στον κατασκευαστή, ολοκληρώθηκε στις 17 Μαΐου του 2021 αλλά δεν είχε γίνει καμία πρόοδος.
Ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου προσπάθησε να πιέσει πολιτικά προκειμένου να λυθεί το θέμα και η απάντηση που έλαβε είναι ότι δεν θα δοθεί άλλο χρονικό περιθώριο στον παλιό εργολάβο εάν το έργο δεν προχωρήσει έως τις 17 Μαΐου. Αυτό τελικώς έγινε πράξη και η πολιτεία επέλεξε άλλον εργολάβο με τον οποίο όπως προαναφέρθηκε υπογράφηκε η σχετική σύμβαση. Δυστυχώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και ο νέος εργολάβος που δεν έχει κηρυχθεί έκπτωτος, αδυνατεί να προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου με αποτέλεσμα, η διαδικασία να έχει βαλτώσει για μια ακόμη φορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!