Επαναλειτουργεί το εργαστήριο του Καπνολογικού Ινστιτούτου

0
4566

Με απόφαση της Περιφέρειας ΑΜΘ δεν κλείνει το εργαστήριο – το μοναδικό που λειτουργεί στην Ελλάδα στο είδος του.
Τι αναφέρει στα «Χ» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρ. Παπαθεοδώρου.

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η διαπίστευση του Εργαστηρίου Ελέγχου Τσιγάρων και Καπνού του Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας και η συνέχιση λειτουργίας του. Το θέμα που εισηγήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος αποφασίστηκε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του οργάνου.
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου διευκρίνισε στα «Χ» ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Π.Σ. λήφθηκε η απόφαση για την επαναλειτουργία του Εργαστηρίου Ελέγχου Τσιγάρων και Καπνού του Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας σε αντίθεση με την απόφαση που είχε βγάλει νωρίτερα το Δ.Σ. του ΕΛΓΟ Δήμητρα βάσει της οποίας καταργούταν το εργαστήριο και ο εξοπλισμός του εργαστηρίου μεταφερόταν στην Θεσσαλονίκη.
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του αποφάσισε να επαναλειτουργήσει το εργαστήριο και να γίνει μια προγραμματική σύμβαση με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα. Στο πλαίσιο αυτό, θα διατεθεί προσωπικό από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν δυο υπάλληλοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος που θα απασχοληθούν στο συγκεκριμένο εργαστήριο. Ο ένας από αυτούς απασχολείται ήδη εκεί. Στόχος μας είναι καταρχάς να το κρατήσουμε ζωντανό και στη συνέχεια να το αξιοποιήσουμε. Υπάρχουν σχέδια για την αξιοποίησή του, απλά δεν είναι ακόμη η ώρα των ανακοινώσεων» εξήγησε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρ. Παπαθεοδώρου.
Με την προγραμματική σύμβαση που εγκρίθηκε, το Εργαστήριο Ελέγχου Τσιγάρων και Καπνού του Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας δεν κλείνει, όπως προέβλεπε η πρόσφατη απόφαση του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Το εργαστήριο ήταν σχεδόν ανενεργό από το 2012 περίπου, παρότι δεν είναι ζημιογόνο. Το θέμα του κατά πόσο αυτό το εργαστήριο είναι κερδοφόρο ή όχι τέθηκε και κατά την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
«Ουσιαστικά κάναμε το πρώτο βήμα για να μην κλείσει το εργαστήριο. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, καθώς το εργαστήριο είναι το μοναδικό που λειτουργεί στην Ελλάδα στο είδος του. Σε ολόκληρη την περιφέρεια είναι το μοναδικό ινστιτούτο που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, εάν εξαιρέσει κανείς το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας της Καβάλας, το οποίο ασχολείται με τη θαλάσσια ζωή. Παράλληλα, θεωρήσαμε ότι είναι ιστορικό χρέος να κρατηθεί ζωντανό. Μέσα στο εργαστήριο υπάρχει εξοπλισμός μεγάλης ιστορικής αξίας, τον οποίο δεν θέλαμε να χάσει η Δράμα» εξήγησε ο κ. Παπαθεοδώρου.
Με την απόφασή της αυτή, πάντως, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έθεσε τις βάσεις και για την αξιοποίηση ολόκληρου του χώρου του Καπνολογικού Ινστιτούτου, για τον οποίο μέχρι στιγμής έχουν τεθεί προς συζήτηση πολλές ιδέες (θεματικό πάρκο, μουσείο κ.ο.κ.). Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τη σημασία που δίνει η ΠΑΜΘ στον χώρο του Καπνολογικού Ινστιτούτου. Είναι πρόσφατη, εξάλλου, και η απόφαση για τη συντήρηση της στέγης του κτιρίου, έργο ύψους 330.000 ευρώ, το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί, όπως έγραψαν ήδη τα «Χ», από τις αρχές του προηγούμενου μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ