Αναμένονται θετικές εξελίξεις μέσα στο 2021, δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος
Θετικές εξελίξεις αναμένονται μέσα στο 2021 για την κατασκευή του οδικού τμήματος Δράμας – Μαυρολεύκης, που αποτελεί μέρος του έργου του νέου οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης, όπως έκανε γνωστό ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος εξήγησε ότι για την πρόοδο του συγκεκριμένου έργου υπάρχει πολιτική δέσμευση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρ. Μέτιου αλλά και των εκπροσώπων της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπαδόπουλος, πρόκειται για το κομμάτι του νέου οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης το οποίο «καίει» -όπως είπε χαρακτηριστικά- και συμπλήρωσε: «Η μόνη μου έγνοια είναι να αλλάξει η διαχείριση του τμήματος Δράμα – Μαυρολεύκη την οποία έχει η Εγνατία Α.Ε., που αυτή τη στιγμή είναι υποστελεχωμένη. Η διαχείριση αυτού του τμήματος του νέου οδικού άξονα θα έρθει από την Εγνατία Α.Ε. στην απόλυτη διαχείριση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος έχει δεσμευτεί δημόσια και παρουσία του αρμοδίου υπουργού ότι η Π.Α.Μ.Θ. έχει τα χρήματα και για τις δύο τελευταίες μελέτες επικαιροποίησης αλλά και για την κατασκευή του έργου, το κόστος του οποίου ανέρχεται περίπου στα 40 εκατ. ευρώ. Αυτό, λοιπόν, θα το δούμε να ξεδιπλώνεται μέσα στο 2021 με πολιτική δέσμευση τόσο από την πλευρά του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου όσο και από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του αρμοδίου υπουργείου».
Σχετικά με την αναγκαιότητα του έργου και τη σημασία του για την τοπική οικονομία, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας είπε χαρακτηριστικά ότι σε κάθε τόπο όπου δεν υπάρχει οδική προσέγγιση, ό,τι και αν παράγεται θα μένει αδιάθετο, θέλοντας να δείξει τη σημασία της κατασκευής του νέου οδικού άξονα, για την έλλειψη του οποίου, βέβαια, είναι ουκ ολίγα και τα παράπονα των πολιτών όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τα παράπονα αυτά εντοπίζονται όχι μόνο στην ποιότητα του δρόμου αλλά και στα προβλήματα ασφάλειας που παρουσιάζονται στο υπάρχον οδικό δίκτυο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στοχεύει στην εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (Ε.Τ.Επ.). Στόχος είναι να προχωρήσουν έργα ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ για την κατασκευή σημαντικών περιφερειακών έργων. Ανάμεσα σε αυτά, βέβαια, και ο νέος οδικός άξονας Δράμας – Αμφίπολης και το τμήμα Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη. Η πληροφόρηση που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα είναι ότι από πλευράς Ε.Τ.Επ. υπήρξε αποδοχή του αιτήματος για την ένταξη του νέου άξονα στα έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν. Αυτό προϋποθέτει και την υποβολή αξιολόγησης κόστους – οφέλους, προκειμένου να αιτιολογηθεί η αναγκαιότητα του έργου.
Από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διατέθηκε ποσό 172.360 ευρώ συνολικά για την εκπόνηση μελέτης που αφορά την ανάλυση κόστους οφέλους του νέου άξονα Δράμας – Αμφίπολης. Αυτή η αξιολόγηση απαιτεί μέτρηση του κυκλοφοριακού φόρτου αλλά και έρευνα προέλευσης – προορισμού. Επίσης, απαιτεί μετρήσεις της κυκλοφορίας με εξειδικευμένο εξοπλισμό και αναγωγή των μετρήσεων μέχρι το 2050, ενώ πρέπει να γίνει και η έρευνα προέλευσης προορισμού.
Πάντως, σε πολιτικό επίπεδο, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 19 Ιουνίου του 2020, κατά την επίσκεψή του στη Δράμα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση των «Χ» για την προοπτική του άξονα Δράμας – Αμφίπολης, είχε ξεκαθαρίσει: «Ο δρόμος αυτός αποτελεί δέσμευσή μας από την περίοδο που ήμασταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και το έργο περιλαμβανόταν και στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Ο δρόμος έχει δύο κομμάτια και συνολικά εκτείνεται στα 45 χιλιόμετρα. Εμείς δεν βρήκαμε καμία μελετητική ωριμότητα για το έργο στο υπουργείο. Έχουμε ωριμότητα μόνο σε κάποιες προμελέτες του 2013. Σε ένα οκτάμηνο τρέξαμε τις μελέτες πάρα πολύ γρήγορα και θέλουμε να ελπίσουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα δημοπρατήσουμε το πρώτο κομμάτι».