Επιμελητήριο Δράμας: Αποκατάσταση αδικιών και ισότιμηςαντιμετώπισης πληττόμενων επιχειρήσεων των αποφάσεων που αφορούν τα μέτρα για την προστασία από τον Covid19

0
5256

Επιστολή του Επιμελητηρίου Δράμας

Με ακόμα μία επιστολή του το Επιμελητήριο Δράμας ζητά με επιμονή την αποκατάσταση των αδικιών και την ισότιμη αντιμετώπιση σε ότι αφορά στις αποφάσεις για τα μέτρα προστασίας από τον Covidl9 μεταξύ των εταιριών. Παραθέτει με λεπτομέρειες τα κενά και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις μέχρι τώρα διατάξεις και ζητά την αποκατάστασή τους.
Η επιστολή απευθύνεται στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων. Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί
Επισημαίνουμε ότι στις αποφάσεις και τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που
προβλέπουν μέτρα προστασίας των πληττόμενων επιχειρήσεων, παρουσιάζονται προβλήματα που δεν διασφαλίζουν δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση.
1. Η εξαίρεση των επιχειρήσεων για το βοήθημα των (800 ευρώ) με αριθμό εργαζομένων μεγαλύτερο από πέντε (5) 0α πρέπει να επανεξεταστεί τουλάχιστον στη βάση του ορισμού των πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχει καθορίσει η EE. (Ως πολύ μικρές επιχειρήσεις ορίζονται οι επιχειρήσεις εκείνες που απασχολούν λιγότερους από (10) δέκα εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ). Ως εργαζόμενος ορίζεται αυτός που καλύπτει τους όρους της 1 ΕΜΕ.
2. Στις εταιρείες (ΟΕ, EE, κλπ) δικαιούχοι του βοηθήματος πρέπει να είναι όλα τα φυσικά πρόσωπα εταίροι, εφόσον αυτές ανήκουν στις Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις (Ως πολύ μικρές επιχειρήσεις ορίζονται οι επιχειρήσεις εκείνες που απασχολούν λιγότερους από (10) δέκα εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ). Στην συντριπτική πλειοψηφία οι προσωπικές εταιρείες έχουν εταίρους δύο φυσικά πρόσωπα.
Η πλατφόρμα δήλωσης αναστολής δραστηριότητας, δεν προβλέπει τα Υποκαταστήματα των επιχειρήσεων διαφορετικού ΚΑΔ από την Κύρια δραστηριότητα, ο οποίος όμως εντάχθηκε υποχρεωτικά με νόμο από τις Δημόσιες Αρχές στην λίστα αυτών που κλείνουν υποχρεωτικά ή είναι πληττόμενες. Το αποτέλεσμα είναι, πολλοί εργαζόμενοι στα υποκαταστήματα αυτά δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι του βοηθήματος, διότι θεωρητικά λειτουργεί η επιχείρηση με κύριο ΚΑΔ στην έδρα της.
Ταυτόχρονα και η επιχείρηση δεν εντάσσεται στα μέτρα προστασίας τουλάχιστον για την δραστηριότητα που ανέστειλε υποχρεωτικά με αποτέλεσμα να επηρεάζεται δυσμενώς ακόμη και η δραστηριότητα που λειτουργεί στην έδρα λόγω μειωμένων εσόδων και αδυναμίας πληρωμών μισθών, ασφαλιστικών εισφορών, ενοικίων υποκαταστημάτων κλπ.
Να δοθεί δυνατότητα τροποποίησης του Ε3 για τους ΚΑΔ οι οποίοι ναι μεν είναι Δευτερεύουσα Δραστηριότητα, αλλά εμφανίζουν μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα από την Κύρια Δραστηριότητα, σύμφωνα με τις υποβληθέντες δηλώσεις του οικονομικού έτους 2018. Για όσους έχουν έσοδα μεγαλύτερα στην Δευτερεύουσα Δραστηριότητα το οικονομικό έτος 2019 και επειδή δεν έχουν υποβληθεί να υπάρχει κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης. Σε περίπτωση δε ψευδών στοιχείων να καθορίζεται μεγάλο πρόστιμο και ότι άλλο προβλέπεται ποινικά από τον νόμο.
Δυνατότητα διόρθωσης στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ώστε να μην απαιτείται νέα υποβολή της δήλωσης από την αρχή.
Πιστεύουμε ότι είναι η ώρα τουλάχιστον σε δεύτερο χρόνο να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα σε μια ισότιμη και δίκαιη βάση αντιμετώπισης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!