Επίσκεψη στο Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» της Δράμας

Από το τμήμα Βοηθών Εργοθεραπείας του Δ.Ι.Ε.Κ. Καβάλας

0
2241

Tις προηγούμενες ημέρες το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.) υποδέχθηκε το τμήμα Βοηθών Εργοθεραπείας του Δ.Ι.Ε.Κ. Καβάλας.

Όπως έγινε γνωστό μετά την επίσκεψη, οι βοηθοί εργοθεραπείας του ΔΙΕΚ της Καβάλας, επισκέφθηκαν τον χώρο με την βοήθεια της κας Μ. Ελευθερίου-ψυχολόγου, και είχαν την δυνατότητα να μάθουν για το πρόγραμμα της μονάδας αλλά και τους στόχους της. Κατα την διάρκεια της επίσκεψης επίσης έγινε και προβολή οπτικού υλικού με πρωταγωμιστές τους φιλοξενούμενους της μονάδας που μιλούσαν για την διαβίωσή τους εκεί. Οι βοηθοί εργοθεραπείας από την Καβάλα συζήτησαν τόσο με τα στελέχη του Κέντρου Ημέρας όσο και με τους φιλοξενούμενους που εξυπηρετεί.
Επισκέψεις όπως η συγκεκριμένη αλλά και ανάλογες δράσεις που υλοποιούνται συμβάλλουν στην διάλυση των λάθος αντιλήψεων που επικρατούν για τους ασθενείς που πάσχουν απο ψυχικές νόσους και δεν πρέπει να περιθωριοποιούνται και να αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό.

Γνωρίζοντας καλύτερα το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης»
Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του Κέντρου, πρόκειται για μία δομή εξειδικευμένης υποστήριξης ενήλικων ατόμων και απευθύνεται σε άτομα που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές.
Ιδρύθηκε από την Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α), η οποία αποτελεί νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Λειτουργεί από το Μάρτιο του 2005 και εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος “Υγεία Πρόνοια 2000-2006”. Σκοπός του Κέντρου Ημέρας είναι η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των μελών μέσα από την λειτουργική τους αυτονόμηση καθώς και η συνεργασία με το οικογενειακό και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.
Η θεραπευτική ομάδα του κέντρου αποτελείται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας διαφόρων ειδικοτήτων: Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό, Εργοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτριες, Διοικητικό υπάλληλο, Φροντίστρια χώρου και Οδηγό.
Τα κριτήρια ένταξης των φιλοξενούμενων στο κέντρο προυποθέτουν να είναι ενήλικες οι οποίοι διαμένουν στο Ν. Δράμας. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ιατρική παρακολούθηση. Η παραπομπή πραγματοποιείται από υπηρεσία, φορέα ή ιατρό (δημόσιο ή ιδιώτη) που παρακολουθεί τον πάσχοντα ή αυτοπαραπομπή.

Τι προσφέρει το κέντρο στους φιλοξενούμενούς του
Θεραπευτική – Υποστηρικτική ομάδα μελών. Κοινωνική επανένταξη-συμβουλευτική υποστήριξη οικογένεια. Εργοθεραπεία (βελτίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων, αυτόνομη διαβίωση, ατομική φροντίδα). Εναλλακτικές θεραπευτικές δραστηριότητες μέσω των εικαστικών και του θεάτρου. Εορταστικές εκδηλώσεις, οργανωμένες εκδρομές με 9θέσιο λεωφορείο ώστε να εξυπηρετούνται τα μέλη. Λειτουργία Κοινωνικής Λέσχης (Δευτέρα – Τετάρτη 11:30π.μ. – 19.30μ.μ.).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ