Μια εξαιρετική εικαστική φωτογραφική έκθεση θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά το φιλότεχνο κοινό αλλά και οι φίλοι της Αγιορείτικης Πολιτείας, μέσα από την έκθεση του Δραμινού εικαστικού Γιώργου Ταξίδη, που παρουσιάζεται στο ισόγειο της καπναποθήκης του συγκροτήματος Αναστασιάδη από την ΚΥΚΛΩΨ και την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας. Τα εγκαίνια της έκθεσης που παρουσιάζει 78 έργα του Γιώργου Ταξίδη, με τίτλο «Άγιον Όρος. Τόπος ζωής» πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής.
Τα έργα του Γιώργου Ταξίδη προέρχονται από ένα σύνολο 115 εικαστικών δημιουργιών με μολύβι, κάρβουνο, λάδι, υδατογραφίες και έργα γλυπτικής και χαρακτικής. Το σύνολο αυτό ήταν το αποτέλεσμα της δουλειάς που έκανε ο δημιουργός, το χρονικό διάστημα μεταξύ 2020-2025, όταν έκανε 15 επισκέψεις στο Άγιον Όρος και σε 20 μονές του, βιώνοντας την καθημερινότητα των μοναχών και το ημερήσιο πρόγραμμά τους.
Όπως δήλωσε ο κ. Ταξίδης στα μέσα ενημέρωσης κατά την ημέρα των εγκαινίων, ήταν χαρά για τον ίδιο, αλλά και τιμή, να έρχεται στη γενέθλια πόλη του με αυτά τα έργα που μεταφέρθηκαν από την έκθεση της Θεσσαλονίκης. Όπως είπε «Η έκθεση θα φύγει και στο εξωτερικό, να τα δούμε και στη Δράμα, γιατί ήταν κάτι το οποίο το ήθελα πάρα πολύ και εγώ, το ήθελε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας και ήταν η δικιά του πρόσκληση και πρόταση να φέρουμε την έκθεση. Ευχαριστούμε πάρα πολύ και τον κ. Άρη Θεοδωρίδη, τα μέλη και τους συνεργάτες της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, για όλη την προσπάθεια, την αποδοχή. Είμαι εγώ, το πώς έζησα στο Άγιο Όρος, πώς το βίωσα και κατά κάποιο τρόπο τι μου έδωσε εμένα το Άγιο Όρος, γιατί στον καθένα δίνει κάτι τελείως διαφορετικό. Πήγα σε μοναστήρια και δύο και τρεις και τέσσερις φορές μέχρι να είμαι πλήρως ικανοποιημένος από αυτό που θα δω και από αυτό που θα λάβω. Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να καταλάβω τι είναι αυτό που κάνω, γιατί έκανα κάτι τελείως διαφορετικό από την προηγούμενή μου ζωγραφική. Δεν είχα ασχοληθεί ξανά με εξωτερικά, με αρχιτεκτονικά, με τα κελιά μέσα. Σε όλα μου τα προηγούμενα έργα ήταν ο άνθρωπος παρών ως φυσιογνωμία, ως υπόσταση. Εδώ είναι απών. Είναι η απουσία του ανθρώπου. Σε όλα τα έργα επικρατεί μια σιωπή κατά κάποιον τρόπο. Δεν υπάρχει ο άνθρωπος σαν εικόνα. Υπάρχει σαν εικόνιο του ανθρώπου, τα κελιά και οι εσωτερικοί χώροι.
Η εμπειρία είναι τεράστια. Εκτός του ότι περιηγήθηκα σε όλο το Άγιο Όρος, ήρθα σε επαφή και με τους μοναχούς και με άλλους ανθρώπους. Είχα την ευκαιρία να μπω σε βιβλιοθήκες. Σε πολύ σημαντικά μέρη, στα οποία δεν μπαίνει άνθρωπος. Μου δόθηκε τέτοια ευκαιρία. Είδα πρωτότυπα χειρόγραφα. Είδα πως γίνεται η συντήρηση των χειρογράφων. Αυτά αποτυπώθηκαν στα έργα μου. Ήθελα να δείξω αυτό το κομμάτι. Ότι π.χ. στο Άγιο Όρος συντηρούν Ομήρου Ιλιάδα, του 14ου αιώνα, κάτι που δεν είχα φανταστεί.
Οπότε η εμπειρία ήταν τεράστια και είναι ακόμη, γιατί αυτό σε ακολουθεί. Θυμάμαι ένας μοναχός, ο πατήρ Ιωακείμ, μου έλεγε συνέχεια και το παρομοίαζε με έναν αλευρόμυλο. Άλλοι θα περάσουν, άλλοι θα σταθούν, άλλος θα το προσπεράσει, αλλά όλοι θα έχουν στις σόλες τους λίγο αλεύρι. Οπότε κάτι σου μένει και είναι και αυτό που εμείς αναζητούμε. Τι αναζητούμε στο Άγιο Όρος; Είναι μια κοινωνία που έχει τα πάντα. Είναι αυτό που θέλει ο κάθε θεατής να πάει να δει και θα το δει».
Ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας και επιμελητής του προγράμματος της έκθεσης, Αναστάσιος Ντούρος, ανέφερε «Αμέσως μετά τη Δράμα, πρώτα ο Θεός, του χρόνου τον Μάρτιο, η έκθεση θα ταξιδέψει και θα πάει στην Κωνσταντινούπολη. Θα γίνει στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, εκεί όπου είναι το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ήδη συζητάμε και προσπαθούμε να βρούμε χώρο κατάλληλο για να γίνει και στην Αμερική και ιδίως στη Νέα Υόρκη, μιας και είναι ο χώρος στον οποίο ο Γιώργος Ταξίδης είχε πάρει την υποτροφία. Οπότε η έκθεση αυτή, από την αρχή ξεκίνησε με τη διαδικασία του ταξιδιού. Δηλαδή ως Ταξίδης θα ταξιδέψει και η έκθεσή του…».
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας, Δωρόθεος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, σχετικά με την έκθεση και τον τίτλο της: «Όρος Άγιο διότι αφορά την προσπάθεια των οικιστών του να αγγίξουν τα όρια της αγιότητας του θεού. Τόπος σιωπής, γιατί για να πετύχει κανείς σε μια τέτοια προσπάθεια, χρειάζεται τη σιωπή των χειλέων, του νου και της καρδιάς, την απελευθέρωση από τις μέριμνες και την απόσυρση από την τύρβη του κόσμου. Αυτή η σιωπή που κυριαρχεί στο Άγιο Όρος αποδίδεται με τρόπο μοναδικό στο έργο του καλλιτέχνη».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Ιανουαρίου 2026 και είναι επισκέψιμη από Τετάρτη έως Κυριακή (11:00-14:00 και 18:00-21:00), με ελεύθερη είσοδο.
Επισκέψιμη θα είναι έως τις 18 Ιανουαρίου 2026 η έκθεση για το Άγιον Όρος στον πολυχώρο της ΚΥΚΛΩΨ
Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά του Δραμινού εικαστικού Γιώργου Ταξίδη


















