Επισκέπτες μέχρι και από τον Πειραιά βρέθηκαν φέτος στην Καλλίφυτο για τους «Μωμόγερους»

0
786

Με πολύ επιτυχία και με χαρακτηριστικό φέτος την μεγάλη προσέλευση επισκεπτών, που έφτασαν στην Καλλίφυτο μέχρι και από τον Πειραιά, πραγματοποιήθηκε την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων το παραδοσιακό δρώμενο των Μωμόγερων.
Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία στα χρώματα της τοπικής παράδοσης. Πολλοί, δεν είχαν παρακολουθήσει το δρώμενο άλλη φορά και είναι γεγονός ότι ενθουσιάστηκαν. Δοκίμασαν παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής όπως τον «Σορβά» και τα «Πιροσκί» και είχαν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν περισσότερα πληροφοριακά στοιχεία για το εντυπωσιακό δρώμενο, από τους ανθρώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιφύτου. Δεν ήταν λίγοι όσοι επισκέφθηκαν την Καλλίφυτο με την ευκαιρία της επίσκεψής τους στην Ονειρούπολη και αρκετοί μάλιστα από αυτούς δεσμεύτηκαν ότι θα επαναλάβουν την επίσκεψή τους.


Οι Μωμόγεροι έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Το δρώμενο διατηρήθηκε και προσαρμόστηκε από τους Ποντίους που ενέταξαν σε αυτό και σύμβολα της Χριστιανικής πίστης, με βάση τα δικά τους ήθη και έθιμα. Η διαδικασία του δρώμενου ξεκίνησε και φέτος στην Καλλίφυτο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού με το ντύσιμο του «αρχηγού». Μια διαδικασία που αποτελεί «ιεροτελεστία» για τα μέλη του. «Η τελετουργία αυτή έγινε όπως κάθε χρόνο με την απόδοση του τραγουδιού του «Ακρίτα» από τους συμμετέχοντες. Ακολούθησε η πορεία των Μωμόγερων μέχρι την πλατεία του χωρίου όπου εκτυλίσσεται το δρώμενο, συνοδεία μουσικών οργάνων όπως το «αγγείο» και το «νταούλι» αλλά και παράλληλων πρωταγωνιστών του όπως η «γραία», ο «διάβολος», ο «γιατρός», ο «αστυνόμος» και ο «παλιός ο χρόνος» που κουβαλάει στην πλάτη του τον «καινούργιο».
Το θεατρικό μέρος του δρώμενου συνοδεύτηκε και φέτος από σκωπτική διάθεση με έντονη σάτιρα της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας και έντονη αλληλεπίδραση με τους θεατές. Μέσα από την πλοκή του θεατρικού δρώμενου, αναδεικνύεται αλληγορικά το γεγονός ότι οι Μωμόγεροι αποτελούν μια ομάδα, που προστατεύει τελικά το χωριόανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΣ Καλλιφύτου κ. Κώστας Παπαδόπουλος, μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας.


Ο ίδιος σημείωσε ότι οι Μωμόγεροι θα εμφανιστούν και στις 30 Δεκεμβρίου στην Ονειρούπολη μαζί με το κολέγιο «Ανατόλια» της Θεσσαλονίκης. Μαζί τους, την ίδια ημέρα, θα παρουσιαστεί και η ομάδα του Συλλόγου «Προφήτης Ηλίας Τεμένους» με χορούς της Ανατολίας, όπως και ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς» που θα παρουσιάσει παιδικά κάλαντα. Οι Μωμόγεροι θα ξεκινήσουν στις 17.30 το απόγευμα, της ίδιας ημέρας, από το πάρκινγκ του διοικητηρίου και θα διανύσουν την οδό Ηπείρου μέσα από τα καφέ και τα καταστήματα της περιοχής. Προχωρώντας μέσα από διάφορα σημεία της πόλης, θα καταλήξουν στην κεντρική σκηνή της Ονειρούπολης. Η τελευταία εμφάνιση των Μωμόγερων θα γίνει στις 6 Ιανουαρίου, σε εκδήλωση που διοργανώνεται από το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!