Επιστολή Ιατρικού Συλλόγου Δράμας

1
5233

Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, διατηρώντας την παράδοση που έχει σχετικά με την αποστολή εγγράφων προς την κεντρική διοίκηση, και δεδομένου ότι παρήλθε εύλογο χρονικό διάστημα, έστειλε την παρακάτω επιστολή:

Προς
1. ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
2. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

 

Εξοχοτάτη κυρία
πρόεδρε της Δημοκρατίας

Αξιότιμε
κύριε Πρωθυπουργέ,

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προτροπές των προγόνων μας ότι για να κατασκευάσεις ένα σπίτι χρειάζονται γερά θεμέλια και ότι το να κάνεις το ίδιο λάθος “ουκ ανδρός σοφού” ερωτώμεν ευθέως:
1) Ποιο είναι το θεμέλιο της Υγείας και γενικώς της Δημόσιας Υγείας;
Κεντρικός πυρήνας του θεμελίου της Υγείας ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ο ιατρός. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να εκφέρει όποια άποψη θέλει, αλλά στην πατρίδα μας, γενέτειρα του Ιπποκράτη, του Αριστοτέλη και του Ασκληπιού, η ιατρική έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, βασίζεται στο πρόσωπο και τις δεξιοτεχνίες του ιατρού και στην σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ασθενούς και θεράποντα ιατρού
2) Τι οφείλει να πράττει μια ευνομούμενη πολιτεία (πιστεύουμε ότι και η χώρα μας ανήκει σ’ αυτές) προκειμένου να παρέχει ισότιμα σε όλους τους πολίτες της το αγαθό της “υγείας”;
Η απάντηση είναι απλή, αλλά ταυτόχρονα και αποστομωτική, σε όσους κυβέρνησαν την χώρα την τελευταία περίπου 30ετία. Είναι ανάγκη να γίνει ο υγειονομικός χάρτης της χώρας. Ερωτώμεν: έγινε ο Υγειονομικός χάρτης της χώρας; Δυστυχώς στην ανωτέρω ερώτηση ακολουθεί “άκρα του τάφου σιωπή” από όλες τις πολιτικές πλευρές, χωρίς να εξαιρείται καμία.
Στην συνέχεια με μαθηματική ακρίβεια δύναται να κατασκευασθεί το οικοδόμημα της “Υγείας”, το οποίο θα περιλαμβάνει και τον δημόσιο χαρακτήρα και τον ιδιωτικό (φαντασθείτε δύο παράλληλους δρόμους ως αναγκαίες διασυνδέσεις, όπου η κάθε ιατρική πράξη θα κοστολογείται το ίδιο και στους δύο τομείς (δημόσιο και ιδιωτικό) και το δικαίωμα της επιλογής ιατρού θα ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον πολίτη, όχι με λόγια, αλλά με έργα, δεδομένου ότι ο πολίτης θα ζητά και θα επιλέγει, με τα προσωπικά του κριτήρια, τον ιατρό του, βάσει της προσωπικότητας του ιατρού, των εξειδικεύσεών του, της συμπεριφοράς του και γενικώς των λεγομένων ποιοτικών κριτηρίων του.
Σε ένα τέτοιο οικοδόμημα Υγείας χρειάζεται και ο ανάλογος σχεδιαστής, νομοθέτης και διαιτητής, προκειμένου να λειτουργεί όλο το σύστημα αρμονικά και ισότιμα. Αυτός είναι ο ρόλος της επίσημης πολιτείας στον τομέα της Υγείας και μόνον αυτός.
Σας ζητούμε ειλικρινά να λάβετε υπ’ όψιν σας τις γνώμες όλων των εντίμων συναδέλφων μας και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα όλης της χώρας, δεδομένου ότι αυτοί ενδιαφέρονται πραγματικά για την προαγωγή της Υγείας στην χώρα μας, σε αντίθεση με τους διαπλεκόμενους, που αντικειμενικός σκοπός τους είναι η πάση θυσία ανέλιξή τους, είτε στον πολιτικό στίβο, είτε στον οικονομικό κ.τ.λ. δηλαδή “τα καλά και συμφέροντα ταις τσέπες αυτών”.
Η σημερινή κατάσταση στον χώρο της υγείας, αποδεικνύει ότι, κατά την τελευταία 30ετία, κάθε ενέργεια στον τομέα της Υγείας εκ μέρους της επίσημης πολιτείας, εγένετο σύμφωνα με τα μικροκομματικά, τα συντεχνιακά, τις απόψεις των “κολλητών”, τις εντολές των “δυνατών”, εντός και εκτός της χώρας. Είναι ανάγκη να νομοθετηθεί η διοίκηση του ΠΙΣ να ανατίθεται εκ περιτροπής σε 15 Ιατρικούς Συλλόγους ανά 2ετια και να πάψει το σημερινό αίσχος, όπου οι παρατάξεις της διοίκησης είναι “ουρές” των πολιτικών κομμάτων της χώρας… έλεος πια!
Ακόμα και οι σημερινές ρυθμίσεις στον τομέα υγείας είναι στο ίδιο μήκος κύματος, με ουσιαστικούς κερδισμένους τις μεγάλες λεγόμενες “αλυσίδες υγείας” του ιδιωτικού τομέα, χωρίς πραγματική βελτίωση του δημόσιου τομέα και με στόχο τον πλήρη αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υγείας (κλινικών και εργαστηριακών). Εάν νομίζετε ότι ψευδόμεθα παρακαλούμε να μας προσκαλέσετε για να αποδείξουμε του “λόγου του αληθές”.
Τελειώνοντας σας βεβαιώνουμε ότι οι έντιμοι συνάδελφοι θεωρούν ότι η λύση του προβλήματος δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία. Δεν είναι θέμα χρημάτων δηλαδή, αλλά θέλησης και ειλικρίνειας προς επίλυσή του.
Δρομολογείστε και κάντε τον Υγειονομικό Χάρτη της χώρας. Εφ’ όσον είμεθα στον κεντρικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόστε την νομοθεσία της περί της αμοιβής των ειδικών ιατρών (3-4πλάσιος των εργαζομένων στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα) και μην λαϊκίζετε επί του θέματος αυτού.
Με την πολιτική που ακολούθησε και συνεχίζει να ακολουθεί η πολιτεία μέχρι σήμερα, έχει ως αποτέλεσμα την φυγή μεγάλου αριθμού ιατρών στο εξωτερικό και μάλιστα από το “άνθος” της ιατρικής.
Σας ζητούμε να προκηρύξετε τις θέσεις, που θα προβλέπει ο υγειονομικός χάρτης, να θεσπίσετε τους νόμους ισοτιμίας μεταξύ δημόσιου κα ιδιωτικού τομέα, ποιοτικά κριτήρια και εξειδίκευση ιατρών, διαγνωστικά κριτήρια παραπομπής εξετάσεων, κάρτα υγείας για όλους τους πολίτες ανάλογα με την ηλικία τους και τις παθήσεις τους, μέσω της οποίας θα δύναται να επιλέγουν όποιον ιατρό θέλουν (δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα) και σας υποσχόμεθαότι, ως ιατροί που τιμούν τον όρκο του Ιπποκράτη, θα εργασθούμε σήμερα με αμοιβές ανάλογες με την οικονομική κατάσταση της χώρας, αρκεί να επιβιώνουμε, αλλά με σαφή νομοθετική ρύθμιση ότι εντός 10ετίας θα αποκατασταθεί η αντιστοιχία μισθοδοσίας του ιατρικού κόσμου με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Με έκπληξη θα διαπιστώσετε ότι το “άνθος της ιατρικής” θα παραμείνει στην χώρα μας, με τελικό αποτέλεσμα το οικοδόμημα της “Υγείας” να λάμψη παγκόσμια (άλλωστε αυτό ήταν στο παρελθόν και αυτό οφείλει να είναι η αρμόζουσα θέση του στο μέλλον).

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΟΛΓΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!