Επιστολή σχετικά με την χρήση του όρου Μακεδονία από οινοπαραγωγούς των Σκοπίων στην έκθεση της Prowein στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας

Του Στέφανου Γεωργιάδη Προέδρου Επιμελητηρίου της Δράμας

0
2332

Κύριε Πρόεδρε

Καμία έκπληξη δεν μας προκαλούν πλέον τα συνεχή και προ­κλητικά φαινόμενα σε βάρος επιχειρήσεων μας, από την χρήση του όρου «Μακεδονία» & «Μακεδονικό/ή» από επιχειρήσεις των Σκοπί­ων. Οι φόβοι μας και οι επισημάνσεις μας τόσο στην διευρυμένη ΔΕ της 26ης Ιανουαρίου 2019 της Κοζάνης, όσο και στην ΔΕ της 13ης Φε­βρουαρίου στην Αθήνα (πρακτικά συνεδριάσε­ων) δυστυχώς επαλη­θεύτηκαν πολύ γρήγορα και αυτό πλέον μας προ­βληματίζει εντονότατα. Μόνο που ο γενικότερος καθησυχασμός, σε συν­δυασμό με την τριετία που προβλέπεται για την επίλυση αυτών των θεμάτων είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγά­λα προβλήματα για τις επιχειρήσεις μας.

Το τελευταίο παρά­δειγμα της έκθεσης Prowein 2019 στο Ντίσελντορφ της Γερ­μανίας, όπου γίνεται συνάντηση φημισμένων οινοπαραγωγών απ’ όλο τον πλανήτη, τα Σκόπια παρουσίασαν κρασιά με ετικέτες «Wines of Macedonia», παρά το γεγονός ότι η χώρα τους άλλαξε όνομα και η Ελ­λάδα έχει κατοχυρωμέ­νο τον Μακεδονικό Οίνο ως προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στην ΕΕ.

Αυτό που προκαλεί όμως εντύπωση από την μεριά των διοργα­νωτών της έκθεσης, ότι παρά τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων Οινοπα­ραγωγών, δεν παρενέ­βησαν στο παραμικρό, υιοθετώντας ουσιαστικά το ψευδεπίγραφο της ονομασίας και μάλιστα απέναντι σε προϊόν των οινοποιιών μας που φέρει κατοχυρωμένη Γε­ωγραφική Ένδειξη.

Η ιστορία του θέματος είναι παλαιά και μας έχει διδάξει ότι με τεχνάσμα­τα, τόσο η Γερμανία όσο και τα Σκόπια ανέκαθεν παραβίαζαν την κατο­χυρωμένη ένδειξη μας ΠΓΕ, σε βάρος των επι­χειρήσεων. Ειδικότερα η πώληση κρασί χύμα των Σκοπίων στην Γερμανία όπου εμφιαλώνονταν από Γερμανικές επιχει­ρήσεις είναι γεγονός αναμφισβήτητο.

Κύριε Πρόεδρε

Να επιδεικνύουν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού και να χρη­σιμοποιούν τον όρο Μα­κεδονία ή μακεδονικό/ή στις ετικέτες σε βάρος των Ελληνικών ΠΓΕ Μακεδονικών Οίνων, μόνο τήρηση των συμ­φωνηθέντων δεν είναι, παραβιάζοντας επίσης και την Ευρωπαϊκή Νο­μοθεσία.

Για τον λόγο αυτό η ενεργοποίηση όλων μας στην κατεύθυνση ανά­δειξης του προβλήματος σε όλα τα επίπεδα και οι παρεμβάσεις μας σε όλους του Ευρω­παϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς, πρέπει να είναι άμεση. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η παρέμβαση της πολι­τείας και των αρμόδιων Υπουργείων

Στέφανος Γεωργιάδης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας

Υπευθ. Εξωστρέφειας & Διεθνών Σχέσεων ΚΕΕΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!