Επιτυχές το 8ο Ογκολογικό Συμπόσιο «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο»

0
1209

– Τι είπαν στα «Χ» οι κ.κ. Σ. Παπαδόπουλος, Ε. Σαραφίδου, Γρ. Παπαεμμανουήλ, Δ. Σωτηρόπουλος, Αθ. Λινού και Δ. Λινός
– Σ. Παπαδόπουλος: «Πλέον υπάρχουν μορφές καρκίνου που δεν χρειάζεται καν χημειοθεραπεία και γίνεται μόνο ανοσοθεραπεία»


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο», τον Σύλλογο Καρκινοπαθών του Νομού Δράμας και τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας από τις 13 ως τις 15 Μαΐου το 8ο επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο: «Τα μεγάλα άλματα της σύγχρονης ογκολογίας».
H τελετή έναρξης του επιστημονικού συμποσίου έγινε το απόγευμα του Σαββάτου με παρουσία εκπροσώπων του υγειονομικού τομέα της Δράμας και άλλων περιοχών της χώρας, των τοπικών βουλευτών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, συλλόγων ογκολογικών ασθενών και άλλων πολιτών. Κατά την τελετή έναρξης του τριήμερου συμποσίου προβλήθηκε και βίντεο με τον μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας Παύλο που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, το οποίο περιλάμβανε στιγμές από την παρουσία του σε προηγούμενα επιστημονικά συμπόσια.

 

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών κα Ευγενία Σαραφίδου τόνισε μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι το ογκολογικό συμπόσιο δίνει αίγλη στον Νομό Δράμας και ταυτόχρονα τη δυνατότητα επίλυσης πολλών προβλημάτων των ογκολογικών ασθενών και ανάπτυξης πολλών θεμάτων σχετικά με τον καρκίνο. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Βλέπουμε πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος όχι μόνο σε ιατρικό επίπεδο αλλά και μέσω της τέχνης ή της άσκησης. Η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στο φόρουμ των καρκινοπαθών με καλεσμένους πολλούς συλλόγους, από την Πτολεμαΐδα, τον Έβρο, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, την Έδεσσα κλπ. Στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι αναλύθηκαν τα προβλήματα των ογκολογικών ασθενών, από την πλευρά των πασχόντων, από την πλευρά των ιατρών και από την πλευρά της πολιτείας. Ευχαριστούμε όλο τον ιατρικό κόσμο της Δράμας που είναι αρωγός σε αυτό το συμπόσιο. Η συνάντηση αυτή είναι κάθε φορά καλύτερη και στις θεματικές και στις παρουσίες. Τους ευχαριστούμε όλους».

Ο κ. Γρ. Παπαεμμανουήλ και η κα Ευγ. Σαραφίδου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ τόνισε στα “Χ” ότι «Μετά τα δυο χρόνια της πανδημίας μπορούμε και διοργανώνουμε το 8ο επιστημονικό συμπόσιο στην πόλη μας. Η επιστημονική κοινότητα μας δίνει τη γνώση και τις πληροφορίες για τη σύγχρονη ογκολογία. Ο σύλλογος καρκινοπαθών Δράμας είναι ένας δραστήριος σύλλογος που δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια αλλά αναλαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες και ενημερώνει τόσο τα μέλη του αλλά και τη Δραμινή κοινωνία για τις εξελίξεις στον χώρο της ογκολογίας. Νομίζω ότι στο πλαίσιο του δόγματος “η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία” όλοι οι επιστήμονες που έχουν έρθει στη Δράμα, αυτό το τριήμερο, βοηθούν όχι μόνο τους ογκολογικούς ασθενείς αλλά όλους εμάς που έχουμε στην οικογένειά μας τέτοια περιστατικά, ώστε να ενδυναμωθούμε και ψυχολογικά και από ιατρικής πλευράς».

Μιλώντας στα “Χ” ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος, ένας από τους δυο προέδρους της εταιρείας “Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο”, Παθολογοανατόμος, Διευθυντής Παθολογοανατομικού Τμήματος, Δ.Θ.Κ.Α. “ΥΓΕΙΑ” στην Αθήνα, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια του επιστημονικού συμποσίου υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή αλλά πρόσθεσε ότι και φέτος υπήρξε σημαντικό ποσοστό απουσίας του ιατρικού κόσμου της Δράμας, σε αντίθεση με την εντυπωσιακή, όπως επεσήμανε, συμμετοχή του συλλόγου καρκινοπαθών Δράμας. Παρατήρησε ότι το συμπόσιο έχει γίνει θεσμός για τη Δράμα και στο πλαίσιο της διεξαγωγής του συζητήθηκαν και φέτος θέματα που αφορούσαν κυρίως τις δομές λειτουργίας και τις υποδομές για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Σε αυτό το κομμάτι συμμετείχαν και σύλλογοι καρκινοπαθών από όλη την Ελλάδα και κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικά συμμετείχαν σύλλογοι, από τον Έβρο, τη Χίο, τη Βέροια, την Πτολεμαΐδα, τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο.
Με βάση αυτά που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του συμποσίου και όχι μόνο, για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος επεσήμανε στα “Χ” ότι υπάρχουν πολλά σοβαρά ενθαρρυντικά στοιχεία για την αντιμετώπιση της νόσου. Έφερε ως παράδειγμα τον καρκίνο του μαστού και τόνισε ότι οι θεραπείες για τους ορμονοευαίσθητους καρκίνους του μαστού έχουν αλλάξει μέσα σε λίγα χρόνια τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Σημείωσε ότι άνθρωποι που ήταν καταδικασμένοι, έφθασαν πλέον στο σημείο να αντιμετωπίζουν τη νόσο ως μια “χρόνια νόσο”. Παράλληλα, είπε ότι το πιο σημαντικό είναι το θέμα της ανοσοθεραπείας, η οποία πλέον υπάρχει στο προσκήνιο και σε πολλούς τύπους καρκίνου και αποτελεί αντιμετώπιση πρώτης γραμμής. Όπως στις περιπτώσεις του μελανώματος, του καρκίνου του παχέος εντέρου, στον καρκίνο του πνεύμονα. «Πλέον υπάρχουν μορφές καρκίνου που δεν χρειάζονται καν χημειοθεραπεία και γίνεται μόνο ανοσοθεραπεία» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η πρόληψη παραμένει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Χαρακτηριστικά δήλωσε «Είμαστε αυτό που τρώμε». Είπε επίσης ότι με αφορμή την πανδημία έγινε πολύ γρήγορη και σχετικά εύκολη μετάβαση στην εποχή της ψηφιοποίησης, η οποία βοηθά πάρα πολύ στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Τόνισε ότι στην κατεύθυνση αυτή βοήθησε πάρα πολύ η συμβολή του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη.
Σε ό,τι αφορά τα πρώτα βήματα που έγιναν στη Δράμα για τη δημιουργία υποδομών φροντίδας των ογκολογικών ασθενών, είπε ότι αυτά έγιναν μετά από πολλές προσπάθειες. Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο σύλλογος καρκινοπαθών Δράμας έχει κάνει πολύ δουλειά σε αυτό το κομμάτι ενώ προσπάθεια έγινε και από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας με την καταγραφή των ογκολογικών ασθενών, τις συναντήσεις που προηγήθηκαν με αρμόδιους υπουργούς κλπ. «Η προσπάθεια αυτή έφθασε στο σημείο να δημιουργηθεί το τμήμα χημειοθεραπείας. Το να δημιουργηθεί μια ογκολογική κλινική δεν είναι τόσο απλό όσο η δημιουργία του τμήματος χημειοθεραπείας γιατί απαιτεί μεγάλη υποστήριξη και ένα πλήρως εξοπλισμένο παθολογοανατομικό, ένα σοβαρό μεγάλο απεικονιστικό. Χρειάζεται να διαθέτει αξονικό τομογράφο. Χρειάζεται επίσης έμπειρο προσωπικό. Αυτό είναι το επόμενο βήμα. Αν υπάρχει η κατάλληλη υποστήριξη μπορεί να γίνει, και νομίζω ότι θα γίνει. Φυσικά δεν θα λειτουργεί σαν την ογκολογική κλινική του Θεαγένειου. Όπως αναφέρει η παρουσίαση του κ. Εμμανουηλίδη, μπορεί να υπάρχει μια κεντρική ογκολογική κλινική, για παράδειγμα το Θεαγένειο, και να υπάρχουν κλινικές στην Καβάλα, τη Δράμα, τη Βέροια ή την Κοζάνη. Να υπάρχει μια αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν σε μια ψηφιοποιημένη εποχή. Δεν θα χρειάζεται να υπάρχει στη Δράμα κάποιος πολύ μεγάλος, έμπειρος ογκολόγος, ο οποίος λίγο δύσκολα θα έρθει εδώ. Χρειάζεται όμως να ευαισθητοποιούν και οι πολίτες. Για παράδειγμα έγινε μια προσπάθεια καταγραφής και ο κόσμος φοβήθηκε να προσέλθει και να δηλώσει ότι πάσχει από καρκίνο. Η καταγραφή έγινε κυρίως μέσω των θανάτων από τα ληξιαρχεία».

Ο κ. Δαμιανός Σωτηρόπουλος, Αιματολόγος, Διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Πρόεδρος Επιτροπής Λοιμώξεων, Γ.Π.Ν. “Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ” στη Θεσσαλονίκη, απαντώντας στα «Χ» σχετικά με την προσπάθεια καταγραφής που είναι σε εξέλιξη για το Νομό Δράμα, είπε ότι έχουν απομείνει κάποια δεδομένα από δυο ακόμη περιοχές του Νομού Δράμας ώστε να ολοκληρωθεί η καταγραφή και να μπορέσουν να γίνουν οι συγκρίσεις. «Εκτιμώ ότι, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας, θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτή την καταγραφή τον Σεπτέμβριο. Ουσιαστικά έχει απομείνει το επαρχιακό διαμέρισμα της Προσοτσάνης. Ήταν σημαντική η βοήθεια όλων των δημάρχων. Αυτό που έχουμε δει ξεκάθαρα, με τη μέχρι στιγμής καταγραφή, είναι ότι δεν φάνηκε να έχει παίξει ρόλο, η περίπτωση του Τσέρνομπιλ στην αύξηση όσων πέθαναν από καρκίνο στη Δράμα. Για πούμε κάτι τέτοιο για όλο τον Νομό Δράμας θα πρέπει να ολοκληρωθεί η καταγραφή σε όλο τον νομό». Σε ότι αφορά την χρήση των στοιχείων της καταγραφής, ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε: «Έχουμε σκοπό να συγκριθούμε με άλλους νομούς. Την καταγραφή αυτή την έχω ξεκινήσει εδώ και 4 -5 χρόνια. Η πανδημία μας πήγε πίσω. Ελπίζω ότι θα χαλαρώσουμε και από Σεπτέμβριο να έχουμε το χρόνο να κάνουμε τα υπόλοιπα. Εφόσον γίνουν αυτά, μετά το πλάνο είναι να συγκριθούμε με άλλους νομούς».

Η κα Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, που μίλησε στην τελετή έναρξης για την πανδημία και την ιστορική εξέλιξή της τα τελευταία 2,5 χρόνια, είπε στα “Χ” ότι η υγειονομική κρίση δεν μας έχει εγκαταλείψει επισημαίνοντας: «Θα ήθελα να ενθαρρύνω τους συμπολίτες μας να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα παρότι δεν είναι υποχρεωτικά, διότι είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Η πανδημία παρουσιάζει ύφεση αλλά οι καρκινοπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο. Το καλό που μας προσέφερε η πανδημία είναι ότι καταφέραμε να προωθήσουμε τα εμβόλια, πολλά από τα οποία θα είναι χρήσιμα για την πρόληψη και την θεραπεία του καρκίνου. Η επόμενη γενιά εμβολίων του ίδιου τύπου, κυρίως mRNA, θα είναι εμβόλια που θα μπορούν να προστατέψουν και από τον καρκίνο. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο».

Ο πατήρ Δημήτριος Λινός, Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), που κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μίλησε με θέμα την “αξία” του θανάτου, δήλωσε στα “Χ” ότι: «Το θέμα του θανάτου είναι καταρχήν ιατρικό θέμα και μάλιστα, τελευταία, σε γνωστό επιστημονικό περιοδικό, είχε μια μεγάλη έκθεση με τη συμμετοχή πολλών επιστημόνων, με θέμα το πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θάνατο και πως σήμερα δεν το αντιμετωπίζουμε σωστά με το να δίνουμε στους ασθενείς πολλά φάρμακα και πολλές θεραπείες μέσα στο νοσοκομείο, ενώ θα μπορούσαν να έχουν ένα αξιοπρεπέστερο τέλος στο σπίτι τους, ή σε ειδικές μονάδες παρηγορητικής αντιμετώπισης. Το ιατρικό μήνυμα είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας ποιοτικός θάνατος. Το θρησκευτικό μήνυμα βέβαια είναι εντελώς διαφορετικό. Είναι ότι ο θάνατος είναι η αρχή, είναι η απελευθέρωση. Είναι ένα ξεκίνημα καινούργιο, για μια καινούργια ζωή η οποία δεν θα έχει τέλος. Βεβαίως είναι ένας βίαιος σταθμός στη ζωή του ανθρώπου, διότι χωρίζεται η ψυχή από το σώμα».

Το 8ο επιστημονικό συμπόσιο της εταιρείας “Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο” διεξήχθη και φέτος με σημαντική συμμετοχή φυσικής παρουσίας, μετά από την δύσκολη περίοδο των δυο τελευταίων χρόνων. Αξίζει να σημειωθεί πρόεδροι της οργανωτικής επιτροπής του συμποσίου ήταν οι κ.κ. Χ. Ανδρεάδης και Σ. Παπαδόπουλος και μέλη της οι: Θ. Αγοραστός, Ε. Ναζάρογλου, Χ. Ανδρεάδης, Ε. Σαραφίδου, Μ. Βασλαματζής, Μ. Τριχάς, Γ. Γεωργιάδης, Χ. Χριστοφυλλάκης, Χ. Εμμανουηλίδης. Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής ήταν οι: Α. Αλεξόπουλος, Φ. Παπαδοπούλου, Μ. Γενίτσαρης, Α. Παταρίδου, Θ. Ζεκερίδης, Χ. Σέμογλου, Κ. Ιωαννίδης, Κ. Τσακιρίδης, Δ. Κασαράκης, Δ. Σωτηρόπουλος, Π. Κοσμίδης, Μ. Χαραλαμπίδου, Μ. Παπαγεωργίου.
Το 1ο Επιστημονικό Συμπόσιο, με θέμα “Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο” πραγματοποιήθηκε στη Δράμα το 2012. Μέχρι και σήμερα αποτελεί σταθερά και παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα δυο χρόνια της πανδημίας ένα πολύ σημαντικό βήμα επιστημονικών ανακοινώσεων σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου αλλά και κατάθεσης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!