Επιτυχημένη η ημερίδα ΚΑΡ.ΠΑ στη Δράμα

Κώστας Γκατζούλης: «Η καρδιακή ανακοπή αποτελεί την συχνότερη αιτία θνησιμότητας»

0
4057

Ενημέρωση για την πρόληψη και αντιμετώπιση του αιφνίδιου θανάτου από καρδιολογικά περιστατικά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

Η ημερίδα που ήταν ανοιχτή στο κοινό διοργανώθηκε από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, την Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Γ.Ν.Α., το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, το Δήμο Δράμας και τον Πολιτιστικό Οργανισμό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους σχετικά με τον αιφνίδιο θάνατο, την αντιμετώπιση και την πρόληψή του.
Στην ενημέρωση συντονιστές ήταν οι καρδιολόγοι κ.κ. Κώστας Γκατζούλης και Αχιλλέας Παπαδόπουλος και εκφωνήθηκαν ομιλίες από τους:
Κώστα Γκατζούλη για την «Πρόληψη αιφνιδίου καρδιακού θανάτου».
Χρήστο Χατζηελευθερίου για την «Αίτια και πρόληψη ενδονοσοκομειακής ανακοπής – Προχωρημένη αναζωογόνηση (ALS)»
Χρήστο Καΐρη για την «Ανακοπή και ΚΑΡΠΑ στη θάλασσα – στον πνιγμό».
Γεώργιο Λάτσιο για την Βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (BLS).
Σχολιαστές ήταν οι :
Θεόδωρος Τσελεμπής, Επιμελητής καρδιολογικής κλινικής Νοσοκ. Δράμας, Κώστας Ζάγκας, Επιμελητής καρδιολογικής κλινικής Νοσοκ. Δράμας, Ναταλία Ρωμανίδου, Επιμελήτρια καρδιολογικής κλινικής Νοσοκ. Δράμας, Δημήτρης Τούμπανος, Καρδιολόγος Δράμας
Στην ημερίδα μετείχε ένα κλιμάκιο 12 ατόμων από την Αθήνα με ευθύνη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Γ.Ν.Α. Ο κ. Γεώργιος Λάτσιος Επεμβατικός Καρδιολόγος στο Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο ήταν ο κύριος ομιλητής για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας, την επόμενη ημέρα, δηλαδή το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Ηydrama, εκπαιδευόμενοι χωρίστηκαν σε ομάδες των 10 ατόμων και καταρτίστηκαν σε θέματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και στην χρήση των απινιδωτών λαμβάνοντας και την ανάλογη πιστοποίηση.
Όπως είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο γνωστός δραμινός καρδιολόγος κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος, για τις ανάγκες που οδήγησαν στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκπαίδευσης και ενημέρωσης: O κόσμος πρέπει να εκπαιδευτεί είτε πιστοποιηθεί είτε όχι. Έχουμε πολλά μηχανήματα αλλά λίγους γνώστες των χειρισμών που πρέπει να γίνουν σε τέτοια περιστατικά. Οι απινιδωτές που υπάρχουν σε σχέση με την πυκνότητα πληθυσμού είναι υπεραρκετοί στην Ελλάδα. Η Δράμα μάλιστα είναι πρώτη σε όλη την Ελλάδα σε αριθμό απινιδωτών. Εάν σε όλη την χώρα υπάρχουν 500 απινιδωτές, μόνο στην Δράμα υπάρχουν 35»
Αυτό που χρειάζεται είναι ο κόσμος να μάθει τι πρέπει να κάνει όταν βρεθεί σε ένα τέτοιο περιστατικό, σημείωσε ο κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος εξηγώντας «Ο απινιδωτής είναι μόνο ένα κομμάτι της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης. Το κύριο κομμάτι είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Να μην επικρατήσει πανικός. Να μην κάνουμε άσκοπες κινήσεις αλλά να ακολουθήσουμε τις κατευθυντήριες οδηγίες».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των ΧΡΟΝΙΚΩΝ ο γνωστός καρδιολόγος είπε ότι ήδη έχει συσταθεί επιτροπή προκειμένου να γίνουν προτάσεις για τακτικές ενημερώσεις και εκπαίδευση του κοινού σε τακτική βάση, δηλαδή κάθε έξι μήνες. Είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδευτεί ο κόσμος. Πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, ο Δήμος, ο Ιατρικός Σύλλογος, οι φορείς, οι εθελοντές. Μέχρι στιγμής βρήκαμε θετική ανταπόκριση από όλους αυτούς τους φορείς. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε καταρχάς από τον κ. Γκατζούλη ο οποίος είναι εξειδικευμένος σε θέματα αιφνιδίου θανάτου, συγκοπής.
Η ημερίδα που διεξήχθη την Παρασκευή και συνεχίστηκε το Σάββατο, έγινε με χορηγία του συμπολίτη μας κυρίου Κων/νου Αποστολίδη, και της RAYCAP από τον οποίο εξοπλίσθηκε η πόλη μας πριν από μερικούς μήνες με 30 εξωτερικούς αυτόματους απινιδωτές (ΕΑΑ) σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός πρωτότυπου δικτύου προστασίας…                                         Για το πρόβλημα της καρδιακής ανακοπής ο κ. Κων/νος Γκατζούλης Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας, υπεύθυνος ηλεκτροφυσιολογικού εργαστηρίου Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών έχει επισημάνει ότι «Η καρδιακή ανακοπή αποτελεί την συχνότερη αιτία θνησιμότητας. Συχνότερη από τους καρκίνους, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, την καρδιακή ανεπάρκεια, γενικότερα τους αγγειακούς θανάτους και τα τροχαία ατυχήματα ή τις λοιμώξεις. Αυτά με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα από οικονομικά και κοινωνικά ευημερούσες κοινωνίες όπως αυτές της βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η πατρίδα μας. Η σύγχρονη Καρδιολογία αγωνίζεται στην κατεύθυνση της πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης του κινδύνου του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου που διατρέχουν οι συμπολίτες μας με σημαντικά τα επιτεύγματα της τελευταίας 20ετίας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο κίνδυνος έχει ελαττωθεί με την ευρεία εφαρμογή υγιεινοδιαιτητικών αλλαγών στον τρόπο διαβίωσης, συνήθειες που έχουν καθυστερήσει την εμφάνιση επικίνδυνων καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμη περισσότερο σε εξατομικευμένη βάση, είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τους υψηλού κινδύνου καρδιοπαθείς ακόμη και σε πρώιμα στάδια της πάθησής τους, εφαρμόζοντας ένα κατάλληλα διαμορφούμενο και διαρκώς εξελισσόμενο σύστημα διαστρωμάτωσης κινδύνου. Αυτά προκειμένου να προστατεύσουμε τους υψηλού κινδύνου καρδιοπαθείς με έναν εμφυτεύσιμο απινιδωτή, μια δηλαδή σωτήρια για την ζωή του ασθενούς συσκευή, που αντιμετωπίζει επιτυχημένα την καρδιακή ανακοπή στο ξεκίνημά της προσφέροντας χρόνια ζωής.
Δυστυχώς η πλειοψηφία των θυμάτων από καρδιακή ανακοπή συμβαίνει πριν την ανίχνευση της καρδιαγγειακής πάθησης ως πρώτη και τελευταία εκδήλωση αυτής στην κοινότητα εξωνοσοκομειακά. Έτσι η αντιμετώπιση της εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής είναι ένας εξαιρετικά δυσχερής στόχος. Εντούτοις η ελπίδα πεθαίνει τελευταία! Ακόμη και σε αυτήν την κατεύθυνση μπορούμε, είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε κάποιους, έστω και ολίγους αρχικά, περισσότερους στην συνέχεια, συμπολίτες μας εφαρμόζοντας υποστηρικτικά προγράμματα καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης στην κοινότητα. Σε αυτήν την κατεύθυνση και με την γενναιόδωρη χορηγία του συμπολίτη μας κυρίου Κων/νου Αποστολίδη, εξοπλίσθηκε η πόλη μας με 30 εξωτερικούς αυτόματους απινιδωτές (ΕΑΑ) σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός πρωτότυπου δικτύου προστασίας αυτής.Με την ευχή να καταστήσουμε την ακριτική μας όμορφη πόλη ένα πρωτότυπο κέντρο προστασίας, ας ξεκινήσουμε αυτήν την προσπάθεια!»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!