Επιβεβλημένη η συνέχιση του συσσιτίου της ΙΜ Δράμας

0
1983

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος στα “Χ”: «Η πολιτεία έχει την κύρια ευθύνη να βοηθήσει»

Ερωτηματικά προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες η απόφαση της ΙΜ Δράμας να αναστείλει το συσσίτιο που διεξάγει προς όφελος του οικονομικά αδύναμου πληθυσμού της περιοχής μας εδώ και 17 περίπου χρόνια. Σημειώνεται ότι πριν την ανακοίνωση της απόφασης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας είχε συνάντηση με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ενημερώνοντάς τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά του να συνεχίσει να λειτουργεί το συσσίτιο.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος δήλωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ: “Ο πρώτος και σοβαρότερος λόγος της απόφασης για την αναστολή του συσσιτίου ήταν η ασφάλεια των ανθρώπων που εργάζονται εθελοντικά σε αυτό, λόγω της δύσκολης περιόδου που διανύει η χώρα με την εξάπλωση του κορωνοϊού. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι η μητέρα μας, η θεία μας ή η γιαγιά μας” θέλοντας να δείξει ότι πρόκειται για ανθρώπους που οφείλουμε να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε. Στις δηλώσεις του σημείωσε ότι εάν συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση, η Ιερά Μητρόπολη Δράμας ως ένας αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός δεν θα μπορεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος της λειτουργίας του συσσιτίου.
Στην έρωτησή μας για τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η πολιτεία προκειμένου τελικά το συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης να συνεχιστεί, ο Μητροπολίτης Δράμας απάντησε ότι η πολιτεία έχει την κύρια ευθύνη να βοηθήσει, προσθέτοντας ότι η ίδια επιχορηγεί τους δήμους για τέτοιες δράσεις. Πρόσθεσε ακόμη ότι η εκκλησία διενεργεί το συσσίτιο εθελοντικά και μόνο από αγάπη προς τον συνάνθρωπο.
Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου, του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου και του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, όπου ετέθη το πρόβλημα που υπάρχει για τη συνέχεια του συσσιτίου της Ιεράς Μητρόπολης.
Για την συνάντηση αυτή ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος δήλωσε στα Χ πως οι δυο άνδρες κατανόησαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για την συνέχιση του συσσιτίου και πρόσθεσε πως από την στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα, υπήρξαν προς την Ιερά Μητρόπολη Δράμας διάφορες προτάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Μεταξύ των προτάσεων που ακούστηκαν, από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τέθηκε και μια πρόταση η οποία φαίνεται λογική. Η πρόταση αφορά στην προσωρινή χρήση του ποσού που διαθέτει ο Δήμος Δράμας για τη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου.
“Εφόσον τώρα το Μουσικό Σχολείο δεν λειτουργεί, μπορεί το ποσό αυτό να διατεθεί για την σίτιση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Δηλαδή η εταιρία που παρασκευάζει το φαγητό των μαθητών θα μπορούσε να το παρασκευάζει για τους ανθρώπους που φροντίζει σήμερα το συσσίτιο της Ι.Μ. Δράμας, μέχρι να παρέλθει όλη αυτή η λαίλαπα” σημείωσε ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος και πρόσθεσε ότι για την επίλυση του προβλήματος, όπως είχε προτείνει εξ’ αρχής, θα μπορούσαν να συνδράμουν τόσο ο ίδιος όσο και οι αιρετοί της πόλης μας.
Στην ερώτηση των ΧΡΟΝΙΚΩΝ για τον αριθμό των ανθρώπων που σιτίζονται σήμερα στο συσσίτιο της ΙΜ ο Μητροπολίτης της Δράμας απάντησε ότι την Τετάρτη μοίρασε περίπου 370 μερίδες φαγητό.
Σημειώνεται ότι το συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας άρχισε να λειτουργεί το 2007 περίπου, στην ενορία του ΙΝ Δώδεκα Αποστόλων ενώ περίπου από το 2014, λειτουργεί στο νέο κτίριο που βρίσκεται δίπλα στον ΙΝ Αγίας Τριάδας. Η σημασία του για την φροντίδα εκατοντάδων συμπολιτών μας που βιώνουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα είναι προφανής και η ανάγκη συνέχισης του συσσιτίου επιβεβλημένη.
Όπως αναφέρει άλλωστε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας, “Τριακόσιοι και πλέον άνθρωποι οι οποίοι σιτίζονται από αυτό έχουν προφανώς πρόβλημα εξεύρεσης και διασφάλισης της τροφής τους. Θα τους αφήσουμε έτσι; Που είναι το κοινωνικό πρόσωπο της πολιτείας. Πως να το χρηματοδοτήσει η ΙΜ Δράμας από την στιγμή που οι εκκλησίες θα είναι κλειστές το επόμενο διάστημα;”.
Τέλος, ο Σεβασμιότατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όλες τις κυρίες της πόλης μας για την ανιδιοτελή εργασία που προσφέρουν στο συσσίτιο όλα αυτά τα χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here