Έρχονται κομβικές αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων

0
1183

Στόχος είναι η υπαγωγή περισσοτέρων φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς όπως έχουν αναφέρει κυβερνητικά στελέχη, θα είναι η τελευταία ρύθμιση που γίνεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, ο σχεδιασμός για τις 120 δόσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του iefimerida.gr, περιλαμβάνει:
†Τη μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ από 30 ευρώ σήμερα
†Τη μείωση του επιτοκίου προσαυξήσεων στο 3% από 5%
†Το «πάγωμα» όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή και των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση
†Την αλλαγή του κριτηρίου υπαγωγής των επιχειρήσεων, καθώς αντί του ορίου τζίρου ως 2 εκατ. Ευρώ, που προέβλεπε η ΠΝΠ, η «πόρτα» ανοίγει για νομικά πρόσωπα με οφειλή ως 1 εκατ. Ευρώ.
Αλλαγές όμως έρχονται και στον τρόπο υπολογισμού των δόσεων.
Για παράδειγμα, επιχείρηση με φορολογούμενο εισόδημα 200.000 ευρώ και συνολική οφειλή 59.000 ευρώ, με το αρχικό σύστημα μπορούσε να πάρει το πολύ 24 δόσεις των 2.581 ευρώ, ενώ με την ΠΝΠ που προφανώς γράφτηκε στο… πόδι, βάζοντας το παραπάνω εισόδημα στην κλίμακα των φυσικών προσώπων, έβγαιναν μόλις 19 δόσεις των 3.129 ευρώ! Πλέον, με την κατάργηση της σχετικής κλίμακας, η ίδια επιχείρηση θα έχει δυνατότητα να ρυθμίσει το ίδιο χρέος ως και σε 120 δόσεις των περίπου 500 ευρώ. Επίσης διατηρεί τη δυνατότητα να μειώσει τις προσαυξήσεις, αν επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων.
Η κατάργηση της ειδικής κλίμακας, για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, καταργείται, όμως και για τα φυσικά πρόσωπα, κάτι που σημαίνει ότι μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αποκτούν πραγματικά τη δυνατότητα απαλλαγής από τα βάρη του παρελθόντος. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ και οφειλή 6.000 ευρώ, είχε ως τώρα τη δυνατότητα να «σπάσει» το χρέος του ως και σε 51 δόσεις των 116,67 ευρώ, αλλά πλέον θα μπορεί να εξοφλήσει σε 120 δόσεις των 50 ευρώ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ