Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας – Παράλληλες εκδηλώσεις
Το φετινό πρόγραμμα των παράλληλων λογοτεχνικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με γενικό τίτλο «Αίθρια Λογοτεχνικά Απογεύματα» περιλαμβάνει οκτώ συνολικά παρουσιάσεις.
Τα «Αίθρια λογοτεχνικά απογεύματα» θα λαμβάνουν χώρα στον εξωτερικό χώρο του εμβληματικού για την πόλη, ιστορικού καφενείου “Ελευθερία” στις 19:00. Σε περίπτωση βροχοπτώσεως, οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου
-Παρουσίαση του καλλιτεχνικού ημερολογίου με τίτλο “Ημερολόγιο Φωτογραφίας 2021” της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Ξάνθης “Ο Μέγας Βασίλειος”.
Η ιδιαίτερη σημασία του εν λόγω ημερολογίου φωτογραφίας έγκειται στο γεγονός ότι περιέχει φωτογραφίες των ιδίων των ενοίκων του Ιδρύματος, οι οποίοι πόζαραν στο φακό της καλλιτεχνικής Ομάδας Φωτογραφίας του “ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ”, έτους 2019-2020, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ξάνθης. Μέσα δε από τις λεζάντες που συνοδεύουν τις φωτογραφίες τους, οι απαθανατιζόμενοι ένοικοι μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους, καθιστώντας μας κοινωνούς της ζωής τους. Πρόκειται για μία καινοτόμα πρωτοβουλία κοινωνικής ευαισθητοποίησης κατά της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας και υπέρ της ενεργούς συμμετοχής αυτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι, με καλλιτεχνικές αξιώσεις και άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.
Για το ημερολόγιο θα μιλήσουν, επίσης, φιλοξενούμενοι της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Ξάνθης «Ο Μέγας Βασίλειος», Ιωάννης Παπαχρόνης καθώς και ο Υπεύθυνος της καλλιτεχνικής Ομάδας Φωτογραφίας του “Εργαστηρίου Φωτογραφίας», έτους 2019-2020, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ξάνθης, Γρηγόριος Λεοντιάδης.
-Παρουσίαση του νέου τεύχους του εξαμηνιαίου περιοδικού λόγου & τέχνης “ΔΙΟΔΟΣ 66100”.
Το -μοναδικό- λογοτεχνικό περιοδικό της πόλης συμμετέχει και φέτος, με το νέο τεύχος του που κυκλοφόρησε πρόσφατα (Ιούνιος 2021), στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της πόλης. Το δραμινό περιοδικό, το οποίο συμπληρώνει αισίως, με το συγκεκριμένο τεύχος, τα είκοσι (20) συνολικά τεύχη του, έχει λάβει τιμητική διάκριση για τη συμβολή του στην προβολή και τη διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας από την Κριτική Επιτροπή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2016 και διακρίνεται για την πολυσυλλεκτικότητα της ύλης του (λογοτεχνία, ιστορία, αρχιτεκτονική, ζωγραφική, φωτογραφία & βιβλιοκρισία).
Για το περιοδικό θα μιλήσουν, επίσης, φιλοξενούμενοι της εκδήλωσης, ο Διευθυντής Σύνταξης, συγγραφέας Βασίλης Τσιαμπούσης καθώς και δύο από τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής, ο φωτογράφος Σάκης Γαλόπουλος και ο ποιητής Γιώργος Κασαπίδης.
Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου
-Παρουσίαση του εξαμηνιαίου περιοδικού λογοτεχνίας και λογοτεχνικής κριτικής “ΘΕΥΘ – ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ”.
Ένα λογοτεχνικό περιοδικό, εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενο (εκδόσεις Ρώμη), με συν-διευθύντριες τη Ζωή Σαμαρά, συγγραφέα και Ομότιμη Καθηγήτρια της Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου του Α.Π.Θ. και τη Μαρία Λιτσαρδάκη, συγγραφέα και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γαλλικής Λογοτεχνίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Α.Π.Θ., το οποίο αριθμεί δεκατρία (13) συνολικά τεύχη και έχει διαγράψει, μέχρι σήμερα, μία σταθερή και καθ’ όλα ευδιάκριτη πορεία στον ελληνικό λογοτεχνικό χώρο των περιοδικών εκδόσεων, ξεχωρίζοντας για την πάντα προσεγμένη ύλη του, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ποιήματα, αφηγήματα, συνεντεύξεις, δοκίμια και κριτικές και καλύπτει, επιτυχώς, και τις δύο «όψεις» του περιοδικού, δηλαδή τόσο αυτή της λογοτεχνικής γραφής όσο και αυτή της λογοτεχνικής κριτικής.
Για το περιοδικό θα μιλήσει, επίσης, φιλοξενούμενη της εκδήλωσης, η συν-διευθύντριά του Μαρία Λιτσαρδάκη ενώ αποσπάσματα από τα περιεχόμενα του τελευταίου τεύχους του περιοδικού (τχ. 13, Ιούνιος 2021) θα διαβάσει η δικηγόρος Μαρία Κασμερίδου.
-Παρουσίαση του ιστορικού-φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο “Η ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – Αφιέρωμα Μνήμης” των φιλολόγων Γεωργίας Μπακάλη και Δημήτρη Ι. Σφακιανάκη (ιδιωτική έκδοση, Δράμα, 2019).
‘Όπως οι ίδιοι οι συγγραφείς αναφέρουν στο προλογικό σημείωμα του λευκώματος, το οποίο, σημειωτέον, κυκλοφορεί εκτός εμπορίου: «……..Το Αφιέρωμα αυτό είναι ένα οδοιπορικό στον χώρο και τον χρόνο, σε πρόσωπα και πράγματα της τοπικής ιστορίας μας. Μία απόπειρα αποκωδικοποίησης της ταυτότητάς μας. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη επιχειρείται μια εξιστόρηση της περιπέτειας του ξεριζωμού από την προγονική γη και του αγώνα για το ρίζωμα στη νέα πατρίδα. Στη δεύτερη ενότητα προβάλλεται, μέσα από επιλεγμένες φωτογραφίες, ο δημιουργικός μόχθος για επιβίωση και προκοπή των προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς. Τέλος, στην τρίτη ενότητα παρουσιάζονται πτυχές της προσφυγικής αποκατάστασης μέσα από πρωτογενείς πηγές.».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν, επίσης, φιλοξενούμενοι της εκδήλωσης, οι ίδιοι οι συγγραφείς.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου
-Παρουσίαση της επετειακής έκθεσης με τίτλο “1821. Πριν και Μετά” καθώς και του ιδιαιτέρως σημαντικού καταλόγου που τη συνοδεύει.
Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του Μουσείου Μπενάκη, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Alpha Bank. Η έκθεση παρουσιάζεται στο σύνολο του κτιρίου του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς 138, από την 3η Μαρτίου έως την 7η Νοεμβρίου 2021. Περιλαμβάνει 1.200 σπάνια αντικείμενα (ζωγραφικά έργα, χάρτες, γλυπτά, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικά κειμήλια, πλαισιωμένα από σπάνιο αρχειακό υλικό). Τα αντικείμενα αναδεικνύουν την ιστορία των 100 πρώτων ετών του νεότερου ελληνισμού (1770-1870) και παρουσιάζονται μαζί με ευσύνοπτα κείμενα στον κατάλογο.
Φιλοξενούμενοι της εκδήλωσης είναι οι Υπεύθυνοι των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και Επιμελητές της επετειακής έκθεσης, Τάσος Σακελλαρόπουλος και Μαρία Δημητριάδου.
Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου
-Παρουσίαση της συλλογής αφηγημάτων με τίτλο “ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ – Αληθινές ιστορίες για τις δυνάμεις που απορείς κι εσύ πού τις βρήκες ή πού τις έχασες” της ψυχολόγου και συγγραφέα Μαρίας Καμπάνταη (εκδόσεις Αρμός, Αθήνα, 2021).
Μία συλλογή με σύντομες, αληθινές ιστορίες, αφηγούμενες με μυθοπλαστικό τρόπο, τις οποίες αντιμετώπισε η συγγραφέας στην 25ετή επαγγελματική της διαδρομή ως ψυχολόγος, αρχικά στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καβάλας και, στη συνέχεια και μέχρι σήμερα, στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Ιστορίες, στις οποίες ο αναγνώστης μπορεί, συνδεόμενος συγκινησιακά, συναισθηματικά και ψυχολογικά με τον εκάστοτε πρωταγωνιστή τους ή ακόμη και ταυτιζόμενος μαζί του, να αναγνωρίσει τον ίδιο του τον εαυτό και, κατ΄ακολουθίαν, να τον κατανοήσει και γνωρίσει καλύτερα. Πρόκειται για ένα βιβλίο που κινείται και ισορροπεί, επιτυχώς, μεταξύ της λογοτεχνικής αφήγησης, της μαρτυρίας και του εγχειριδίου ψυχολογίας.
-Παρουσίαση της νουβέλας με τίτλο “ΣΠΙΤΙ ΠΑΙΔΙΟΥ” του ποιητή και φωτογράφου Κυριάκου Συφιλτζόγλου (εκδόσεις Αντίποδες, Αθήνα, 2019).
Μία τρυφερή, αυτοβιογραφική νουβέλα, η οποία πραγματεύεται την επιστροφή στο «γενέθλιο τόπο» της παιδικής μνήμης και, ειδικότερα, μεταξύ άλλων, το αβίαστο «παιχνίδι» εξοικείωσης του μικρού αγοριού-αφηγητή του βιβλίου με το θάνατο, το οποίο οδηγεί στην αγαστή συνύπαρξη, και δη χωρίς απολύτως ευδιάκριτα όρια, μεταξύ αυτού και της ζωής και, εν τέλει, στην πλήρη ενσωμάτωσή του στον καθημερινό κύκλο της. Κεντρικός τόπος δράσης της νουβέλας, όπως και ο ίδιος ο τίτλος της δηλώνει, είναι το «Σπίτι Παιδιού» στο μικρό χωριό Πλατανιά Δράμας, το οποίο ανασύρει από τη συλλογική μνήμη, τα εν λόγω ιδρύματα που είχαν συσταθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1950 σε χωριά της Βόρειας Ελλάδας, από τη Βασιλική Πρόνοια και τελούσαν υπό την εποπτεία του Παλατιού, λειτουργώντας, πρωτίστως, ως νηπιαγωγεία. Το βιβλίο ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας 2019.
Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου
-Παρουσίαση της ιστορικής μελέτης με τίτλο “1821: ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Από τον οθωμανικό κόσμο στο ελεύθερο ελληνικό κράτος” της ιστορικού και συγγραφέα Βασιλικής Λαζου (εκδόσεις Διόπτρα, Αθήνα, 2021).
Στο βιβλίο εξετάζονται πολλαπλές όψεις της παρουσίας των γυναικών (και δη όχι μόνο των επώνυμων, αλλά και των ανώνυμων, καθημερινών γυναικών), από τον οθωμανικό κόσμο έως το πρώτο ελληνικό κράτος. Παρουσιάζεται δε, για πρώτη φορά, μία συνολική και τεκμηριωμένη εικόνα της ζωής των γυναικών κατά την Ελληνική Επανάσταση και τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, η οποία, μέχρι σήμερα, παρέμενε άγνωστη στο ευρύ κοινό.
Για το βιβλίο θα μιλήσει, επίσης, φιλοξενούμενη της εκδήλωσης, η ίδια η συγγραφέας.