«Έξωση» σε 30.000- 40.000 δανειολήπτες από την προστασία της α’ κατοικίας

0
1768

Γραμμή-γραμμή «χτε-νίζουν» τις διατάξεις του νέου πλαισίου για την α’ κατοικία, οι νομικοί σύμβουλοι των συναρμόδιων υπουργείων με τους νομικούς και τεχνικούς συμβούλους των Θεσμών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα κι επιφυλάξεις στην πλευρά των Ευρωπαίων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία για την κατάθεση και την ψήφιση του σχεδίου, έθεσε εκτός πλαισίου περίπου 40.000 δανειολήπτες!
Το αρχικό σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας εκτιμάται ότι θα κάλυπτε 180.000 με 200.000 “κόκκινους” δανειολήπτες, ωστόσο η αυστηροποίηση στα περιουσιακά κριτήρια (καταθέσεις και αξία υπολοίπων κινητών και ακινήτων), καθώς και στους όρους υπαγωγής των επιχειρηματικών δανείων, στενεύουν την περίμετρο προστασίας στους 150.000- 160.000 δανειολήπτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, το αρχικό σχέδιο θα μπορούσε να καλύψει “κόκκινα” δάνεια περίπου 11 δισ ευρώ, αλλά, πλέον, ο πήχης κατεβαίνει στα 10 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 8,5 δισ αντιστοιχούν σε προβληματικά στεγαστικά δάνεια και τα υπόλοιπα 1,5 δισ ευρώ σε “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια, που πήραν κατά κανόνα ελεύθεροι επαγγελματίες με υποθήκη την κύρια κατοικία τους.
Πέρα από το στένεμα της περιμέτρου προστασίας, αυτό που «καίει» είναι η υπογραφή των αναγκαίων Υπουργικών Αποφάσεων, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ασκούνται πιέσεις από τους ξένους τεχνοκράτες για παρεμβάσεις στις «γκρίζες» ζώνες του νέου πλαισίου. Ούτως ή άλλως, η διατύπωση των επίμαχων διατάξεων είναι τέτοια, που στην πραγματικότητα οι Υπουργικές Αποφάσεις θα κρίνουν εν τέλει πόσο «ελαστικό» ή «στριφνό είναι το νέο πλαίσιο.
Τα ερωτήματα που θα απαντηθούν, άλλωστε, από τις Αποφάσεις, είναι πολλά και καίρια. Πώς ακριβώς θα γίνεται η αξιολόγηση των στοιχείων των δανειοληπτών από τις τράπεζες, έτσι ώστε να προτείνουν κατά περίπτωση τις ρυθμίσεις; Πώς θα προκύπτει το ύψος της επιδότησης ανά δανειολήπτη από το Δημόσιο; Με ποια κριτήρια θα γίνεται κάθε χρόνο η επαναξιολόγηση της εισοδηματικής- περιουσιακής κατάστασης των επιδοτούμενων δανειοληπτών; Υπό ποιές προϋποθέσεις τα Ειρηνοδικεία θα αναστέλλουν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, όσων αιτούνται εφεξής δικαστικής προστασίας; Ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες για την αποφυγή της καταστρατήγησης του πλαισίου προστασίας; Στις περιπτώσεις δανειακών υποχρεώσεων απέναντι σε διαφορετικές τράπεζες, θα αναστέλλεται έναντι πάντων η διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων; Θα ληφθεί ειδικά μέριμνα για τα δάνεια με ελβετικό φράγκο λόγω των γνωστών δικαστικών μαχών; Θα εξαιρεθούν τα funds που έχουν αγοράσει «κόκκινα» δάνεια, από τη διαδικασία της επιδότησης; Τι θα γίνει με τους εγγυητές των επίμαχων δανείων, στους οποίους αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος της ΤτΕ;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ