Έξυπνες διαβάσεις με led θα αποκτήσει η Δράμα

0
2007

Χρ. Παπαθεοδώρου: «Θα τοποθετηθούν φωτισμός και προειδοποιητικά σήματα για τους πεζούς. Θα γίνουν σε δρόμους που ανήκουν αποκλειστικά την Περιφέρεια»


 

Σε διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου προκειμένου να προχωρήσει σε διαμόρφωση πρότυπων διαβάσεων σε κόμβους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, συνολικού προϋπολογισμού ποσού 4.161.500 ευρώ με ΦΠΑ, προχωρά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Πρόκειται για ένα έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως εξήγησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, προσθέτοντας ότι το έργο αφορά την μετατροπή υφιστάμενων διαβάσεων, που ανήκουν σε δρόμους αρμοδιότητας της Περιφέρειας και οι οποίες θα μετατραπούν σε “έξυπνες διαβάσεις” και θα γίνουν σε Δράμα, Ξάνθη, Ροδόπη και Καβάλα. «Στη Δράμα γίνεται λόγος για δημιουργία 13 ή 14 έξυπνων διαβάσεων στις οποίες θα υπάρχουν φωτοβολταϊκά συστήματα. Θα τοποθετηθεί φωτισμός led και προειδοποιητικά σήματα για τους πεζούς. Οι διαβάσεις αυτές θα γίνουν σε δρόμους που ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στην αρμοδιότητα της περιφέρειας. Ο διαγωνισμός έχει εγκριθεί ήδη από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και προκηρύχθηκε» πρόσθεσε.
Ουσιαστικά οι διαβάσεις αυτές είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα για την ασφαλή διέλευση των πεζών στην περιοχή παρέμβασης. Με την παρουσία ενός πεζού, το σύστημα ενεργοποιείται, αυξάνοντας την προσοχή τόσο των πεζών όσο και των οδηγών που περνούν από τη διάβαση. Στο πλαίσιο αυτό ανοίγει ο φωτισμός της πεζοδιάβασης από συσκευές σήμανσης τύπου LED που είναι τοποθετημένες τόσο στον δρόμο όσο και στο πεζοδρόμιο και παράλληλα λειτουργούν οι κατακόρυφες πινακίδες σηματοδότησης LED. Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα αισθητήρων για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα φωτεινής σήμανσης της πεζοδιάβασης.
Το Σύστημα Έξυπνης Διάβασης Πεζών έχει ως απώτερο στόχο να βελτιώσει την αντίληψη των οδηγών για τους πεζούς στις διαβάσεις ακόμα και από μεγαλύτερη απόσταση. Ταυτόχρονα, ενεργοποιεί ένα σύνολο έξυπνων συσκευών που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την οδική ασφάλεια.
Μέσω των φωτεινών πινακίδων και των φωτεινών LED συσκευών, το σύστημα βοηθά τους οδηγούς να αναγνωρίζουν τους πεζούς, ιδίως σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας όπως το βράδυ ή κατά τη διάρκεια κακών καιρικών συνθηκών όπως η βροχή ή η ομίχλη. Αυτό επιτρέπει στους οδηγούς να είναι ενήμεροι για την παρουσία πεζών, είτε αυτοί διασχίζουν τη διάβαση, είτε βρίσκονται κοντά σε αυτή και έχουν πρόθεση να τη διασχίσουν. Έτσι, το σύστημα συνεισφέρει στην προστασία των πεζών και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, θα προβεί στην αναβάθμιση 14 σηματοδοτούμενων και 70 μη σηματοδοτούμενων διαβάσεων πεζών σε πρότυπες, στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Ροδόπης, Δράμας και Καβάλας.

Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα της σωστής λειτουργίας ενός έξυπνου συστήματος διάβασης πεζών είναι:
– H χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και το χαμηλό κόστος συντήρησης.
– Η υψηλή αντοχή λόγω των ποιοτικών υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του συστήματος.
– Η παροχή ασφαλούς διέλευσης τόσο στους πεζούς όσο και στους επισκέπτες της περιοχής παρέμβασης.
– Η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας και προστασίας από ατυχήματα και η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ